Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki aku do Hyundaia i30

Featured Replies

Napisano

W aucie od 2008 roku siedzi oryginalny akumulator 45 Ah ale nie ma oznaczenia ile amper, co powinno być w oryginale, albo co proponujecie? Pacjent Hyundai i30 1,4 109 KM benzyna z klimą. Powoli się kończy.

Napisano

> W aucie od 2008 roku siedzi oryginalny akumulator 45 Ah ale nie ma oznaczenia ile amper, co powinno

> być w oryginale, albo co proponujecie? Pacjent Hyundai i30 1,4 109 KM benzyna z klimą. Powoli

> się kończy.

Nie ma bo chca zebys do serwisu pojechal i wymienil. Poszukaj w intercars na stronie. I kup gdzie bedzie najtaniej.

Napisano
  • Autor

> Nie ma bo chca zebys do serwisu pojechal i wymienil. Poszukaj w intercars na stronie. I kup gdzie

> bedzie najtaniej.

Patrzyłem tam i za wiele to się nie dowiedziałem

jakiś tekst na zasadzie sam decyduj

chodzi o to jaki jest najbardziej odpowiedni parametrami np Bosh S4 45 Ah 440 A, a może Bosch S4 52Ah 470A (ten wymiarami jest najbliższy oryginalnemu 207x175 wysokość 190) przykładowy link z aukcji odpowiednik tej varty . Oryginał jest 45Ah ampery nie znane i ma wymiary odpowiednio 210x170 wysokość 200. Tylko czy ten Bosch 52 Ah nie będzie za dużo tzn. czy będzie doładowywany, bo jeśli tak to mocniejszy lepszy? Do serwisu to co najwyżej mogę zadzwonić co mają do zaproponowania i jak ich znam to ile serwisów tyle doradców cool.gif autoryzowanych. hehe.gif Wiedza jest na forum

Napisano

> Patrzyłem tam i za wiele to się nie dowiedziałem

> jakiś tekst na zasadzie sam decyduj

> chodzi o to jaki jest najbardziej odpowiedni parametrami np Bosh S4 45 Ah 440 A, a może Bosch S4

> 52Ah 470A (ten wymiarami jest najbliższy oryginalnemu 207x175 wysokość 190) przykładowy link

> z aukcji odpowiednik tej varty . Oryginał jest 45Ah ampery nie znane i ma wymiary odpowiednio

> 210x170 wysokość 200. Tylko czy ten Bosch 52 Ah nie będzie za dużo tzn. czy będzie

> doładowywany, bo jeśli tak to mocniejszy lepszy? Do serwisu to co najwyżej mogę zadzwonić co

> mają do zaproponowania i jak ich znam to ile serwisów tyle doradców autoryzowanych. Wiedza

> jest na forum

To nie prom kosmiczny 45A i pamietaj, ze prad rozruchu nie musi byc z tych najwyzszych bo i po co? To nie diesel. Powiem Ci jak ja zawsze robie. Jade do markietu odkrecam akumulator ide z nim do jakiego Obi czy Praktiker. Kupuje taki sam z najtanszych. Tam w ceedzie jest problem z montazem nie kazdy pasuje wiec jak juz odkrecisz to upewnij sie, ze bedzie mial taka sama stopke.

Napisano

Zakup aku w hipermarkecie to chyba wg. mnie najgorsza z możliwości. Leży to tam od nie wiadomo kiedy i czeka na jelenia 270751858-jezyk.gif W normalnym sklepie z aku, który znajdziesz na necie to przynajmniej coś sprawdzą przy montażu i dadzą gwarancję. Ja aku kupiony z półki w real'u reklamowałem po kilku miesiącach bo spuchł cały, a zastępczych nie dają na czas reklamacji buu.gif

Wyleczyłem się wtedy z najtańszych aku.

> To nie prom kosmiczny 45A i pamietaj, ze prad rozruchu nie musi byc z tych najwyzszych bo i po co?

> To nie diesel. Powiem Ci jak ja zawsze robie. Jade do markietu odkrecam akumulator ide z nim

> do jakiego Obi czy Praktiker. Kupuje taki sam z najtanszych. Tam w ceedzie jest problem z

> montazem nie kazdy pasuje wiec jak juz odkrecisz to upewnij sie, ze bedzie mial taka sama

> stopke.

Napisano

> Zakup aku w hipermarkecie to chyba wg. mnie najgorsza z możliwości. Leży to tam od nie wiadomo

> kiedy i czeka na jelenia W normalnym sklepie z aku, który znajdziesz na necie to

> przynajmniej coś sprawdzą przy montażu i dadzą gwarancję. Ja aku kupiony z półki w real'u

> reklamowałem po kilku miesiącach bo spuchł cały, a zastępczych nie dają na czas reklamacji

> Wyleczyłem się wtedy z najtańszych aku.

> > stopke.

Bierzesz miernik z regalu obok i sprawdzasz. Ja aku przez net nie kupuje bo to kot w wroku. A sklepy stacjonarne sa drogie.

Napisano

Szukam w necie aku w dobrej cenie ale w okolicy - dzwonię, jadę i kupuję na miejscu w cenie z alle... zlosnik.gif

> Bierzesz miernik z regalu obok i sprawdzasz. Ja aku przez net nie kupuje bo to kot w wroku. A

> sklepy stacjonarne sa drogie.

Napisano

Witam,

sam jestem posiadaczem tego modelu z tym silnikiem tylko z 2011.

Z tego co dzisiaj widzialem pod maską, to siedzi tam jakiś Delcor w "kurtce", ktory ma 36Ah i 410 czy 480 prąd rozruchowy wg normy CCA.

Z tego co patrzylem Microcatie, to do wersji 1.4 i 1.6 wkładali 36 Ah...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam,

> sam jestem posiadaczem tego modelu z tym silnikiem tylko z 2011.

> Z tego co dzisiaj widzialem pod maską, to siedzi tam jakiś Delcor w "kurtce", ktory ma 36Ah i 410

> czy 480 prąd rozruchowy wg normy CCA.

> Z tego co patrzylem Microcatie, to do wersji 1.4 i 1.6 wkładali 36 Ah...

> Pozdrawiam

U mnie siedzi oryginał 45Ah. Myślę, że 36 Ah to stanowczo za mało

Napisano

W temacie pojemności to powiem tak: Mam 2 ceedy 1,6 crdi (90 i 115km) w jednym jest aku ok. 60 Ah a w drukim ok. 80 Ah - dokładnie nie pamiętam. Oba aku w oryginale ale skąd takie różnice w pojemnościach?? Czyżby Słowacy wkładali co popadnie i co w ręce wpadnie confused.gif

Napisano

> W temacie pojemności to powiem tak: Mam 2 ceedy 1,6 crdi (90 i 115km) w jednym jest aku ok. 60 Ah a

> w drukim ok. 80 Ah - dokładnie nie pamiętam. Oba aku w oryginale ale skąd takie różnice w

> pojemnościach?? Czyżby Słowacy wkładali co popadnie i co w ręce wpadnie

Może to kwestia wyposażenia elektrycznego w aucie.

Np 2 Getzie 1.3 z 4xel szyby, klima i tyle mam oryginalny 55Ah....

A tu w i30 1.4 2xel szyby, klima, abs, esp mam wychodzi na to, że 36Ah...

Gdzie tu logika?

Ale widocznie producent przeliczył, ze to wystarczy.

Pozdrawiam

Napisano

Fakt wersja wyposażenia jest o poziom wyższa ale to głównie różnica AutoKlimy oraz ESP. Wydaje się, że logiki jednak brak.

> Może to kwestia wyposażenia elektrycznego w aucie.

> Np 2 Getzie 1.3 z 4xel szyby, klima i tyle mam oryginalny 55Ah....

> A tu w i30 1.4 2xel szyby, klima, abs, esp mam wychodzi na to, że 36Ah...

> Gdzie tu logika?

> Ale widocznie producent przeliczył, ze to wystarczy.

> Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

W zeszłym roku kupowałem i wybór padł na Akcel - jest to tańsza marka VARTA. W epoce bylejakości nie ma sensu dopłacać do "firmowych" bo gwarantuje to chyba tylko większy wydatek, a taki np. Bosch w ostatnich latach - sądzac po lekturze forów - bardzo obnizył jakośc swoich wyrobów. No i w hurtowni gdzie kupowałem pan mi mierzył i stwierdził, ze akurat tylko tej firmy beda pasowały do koreańczyka zlosnik.gif

Tak więc do Twojego auta powinien być dobry np. taki, ale upewnij się z tymi wymiarami. 400 A wystarczy do benzyniaka smile.gif