Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sufit w garażu - jak??

Featured Replies

Napisano

Doradźcie proszę.

Mam garaż w bryle budynku. Dach garażu jednospadowy 12 stopni.

Na krokwiach pełne deskowanie, na tym papa, łaty, kontrłaty i dachówka.

Dach muszę ocieplić więc między krokwie (18cm) pójdzie 15cm wełny.

No i teraz co dalej?

Od dołu krokwi folia paroizolacyjna mocowana zszywkami i na to np. płyta osb? Nie będę tego sufitu wykańczał w żaden sposób.

Dobrze kombinuję?

Jak to u Was wygląda?

Napisano

> Doradźcie proszę.

> Mam garaż w bryle budynku. Dach garażu jednospadowy 12 stopni.

> Na krokwiach pełne deskowanie, na tym papa, łaty, kontrłaty i dachówka.

> Dach muszę ocieplić więc między krokwie (18cm) pójdzie 15cm wełny.

> No i teraz co dalej?

> Od dołu krokwi folia paroizolacyjna mocowana zszywkami i na to np. płyta osb? Nie będę tego sufitu

> wykańczał w żaden sposób.

> Dobrze kombinuję?

> Jak to u Was wygląda?

u mnie garaż z dwuspadowym dachem, jest wykończony tak samo jak dom. Czyli od góry: dachówka, folia paroprzepuszczalna, między krokwie 15cm wełny, pod krokwie na stelażach następne 15 cm wełny, folia paroizolacyjna, płyta G-K. Nie rób wełny tylko między krokwiami, bo same krokwie będą sporymi mostkami. Drewno jest słabym izolatorem.

Napisano

Mam krokwie 14,cm tez pełne deskowanie. Do krokwi dalem wieszaki na sztycach 10cm do których są umocowane profile stalowe, a do nich płyta GK. Oczywiście folie też są. W ten sposób mam także ocieplone krokwie, a płyty są na ruszcie pływającym, więc nie przenoszą się na nie ruchy więźby i od 14 lat nie pękają.

Napisano

> Doradźcie proszę.

> Mam garaż w bryle budynku. Dach garażu jednospadowy 12 stopni.

> Na krokwiach pełne deskowanie, na tym papa, łaty, kontrłaty i dachówka.

> Dach muszę ocieplić więc między krokwie (18cm) pójdzie 15cm wełny.

> No i teraz co dalej?

> Od dołu krokwi folia paroizolacyjna mocowana zszywkami i na to np. płyta osb? Nie będę tego sufitu

> wykańczał w żaden sposób.

> Dobrze kombinuję?

chyba dobrze, ja bym tak robil.

> Jak to u Was wygląda?

U mnie nad garazem jest pokoj grinser006.gif a nad pokojem od dolu: plyty GK, folia paroizolacyjna, 10 cm welny na krokwiowo, 20 cm welny miedzykrokwie, membrana, dachowka.

Napisano
  • Autor

> u mnie garaż z dwuspadowym dachem, jest wykończony tak samo jak dom. Czyli od góry: dachówka, folia

> paroprzepuszczalna, między krokwie 15cm wełny, pod krokwie na stelażach następne 15 cm wełny,

> folia paroizolacyjna, płyta G-K. Nie rób wełny tylko między krokwiami, bo same krokwie będą

> sporymi mostkami. Drewno jest słabym izolatorem.

No właśnie nie chcę kłaść drugiej warstwy wełny w poprzek. Ma być tanio i w miarę ładnie (jak na garaż). Przy G-K muszę doliczyć profile. Płyta sądzę, że zielona. No i dużo więcej "pitolenia" z tym.

Stąd pomysł na szybkie docieplenie i OSB bezpośrednio na krokwie. Tyko czy to konstrukcyjnie jest prawidłowe. OSB nie będą szpachlowane. Chcę je składać na styk. I tyle.

Napisano

Witaj

My swego czasu ocieplaliśmy sufit w garażu płytami z pianki poliuretanowej grubości chyba 60 mm, pianka z dwóch stron pokryta jest jakby srebrną folią, płytę można zamówić na dowolny wymiar (oczywiscie w jakimś przedziale długości), po bokach jest łączona listwami z tworzywa w ksztalcie litery H. Jest to bardzo popularna metoda docieplenia sufitów w budynkach gospodarskich, jakieś obory kurniki itp. My akurat kupiliśmy płyte za ok 38 zł za mkw ALE to byl 2 gatunek, folia byla miejscami pozałamywana i różniła się odcieniami, aczkolwiek uważam że nie warto było bo nowa kosztuje w okolicach 50 zł za mkw. Mocowanie na stelażach tak jak płyta G-K.

Jeśli masz jakiś sklad budowlany w okolicy zapytaj sięczy coś takiego mjaą w ofercie i za ile... Wdług mojej opini jest to dość niedrogie i najlepsze do ocieplenia tego typu pomieszczenia wink.gif