Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Projekt "Światło"

Featured Replies

Napisano

Jakieś trzy lata temu chciałem kupić zapasowe palniki D1S aby mieć coś w bagażniku na wymianę, aby w razie konieczności pilnej wymiany w trasie nie puścić siebie samego z torbami np. w austriackim ASO smile.gif Nie zdecydowałem się na zakupy na Alledrogo z uwagi na dużą ilość podróbek, więc zdecydowałem się na zakup w jednym z dość dobrych sklepów moto w WRC. Zakup na FV, palniki wtedy na pierwszy rzut wyglądały rozsądnie.....

W międzyczasie pooglądałem trochę filmików na YouTube jednego z serwisów xenonów, ale nie podejrzewałbym że mam tanie chińskie podróby... Kiedy przyszła kolej na wymianę wypracowanych palników na nowe obejrzałem palniki ponownie i okazało się że na 100% są to podróby.

Palniki kupione w S-AUTO (WRC) wyglądały tak: opakowania "serwisowe" VW, identyczne naklejki na spodzie, UWAGA!!! jedna z żarówek przechodzi test z magnesem!!!, obie mają badziewnie wykonane obudowy aluminiowe, choć jedna z nich (prawa) jest lepsza i da się w ogóle zdjąć z żarówki, obie mają zero hologramów na plastikowej obudowie, ta gorsza ma naklejkę z chińskimi znaczkami, ta gorsza ma samą bańkę z dziwnym nalotem w środku....

287562299-04_fake.jpg

287562299-05_fake.jpg

287562299-06_fake.jpg

287562299-07_fake.jpg

287562299-08_fake.jpg

Po rozebraniu żarówek - środek pokazuje wyrafinowaną jakość rodem z ChRL

287562299-09_fake.jpg

Moje oryginalne palniki Philips XenStart 4300K mają już 6 lat i przejechane 160kkm. Światło było już naprawdę słabe, choć same palniki nie mrugały, odpalały się OK, nie było pomarańczowych/czerwonych poświat przy odpalaniu, itp.... Poszperałem na stronach producenta, że ilość światła dla wypalonego palnika spada o 60-65%, zaś max. żywotność szacowana to około 120-150kkm smile.gif

Zdecydowałem się nie zakładać ich - ryzyko uwalenia przetwornic zbyt duże. Zdecydowałem się kupić palniki w serwisie xenonów, który zamieszcza filmiki na YouTube. Cena była akceptowalna, niewiele tańsze egzemplarze można kupić na Alledrogo.

Te przyjechały porządnie zapakowane, same palniki - jakość wykonania bez zarzutu, szkło krystalicznie czyste...... malinka..... Kupiłem Philips XenStart 2012 4850K/3200lm

Nowe palniki D1S wyglądały tak:

287562299-10_genuine.jpg

287562299-11_genuine.jpg

287562299-12_genuine.jpg

287562299-13_genuine.jpg

287562299-14_genuine.jpg

Światła ustawiłem ręcznie "na oko" oraz sprawdzone na maszynie w ASO - ustawienie ręczne bez zarzutu, nawet prawa lampa poszła nieco wyżej....

A teraz efekty projektu "Światło" - jak dla mnie rewelacja!!! Na razie nie zamierzam regenerować lamp - nie ma żadnej potrzeby!

Krótkie

287562299-01_krotkie.jpg

Długie

287562299-02_dlugie.jpg

Ściana

287562299-03_krotkie.jpg

Mam nadzieję, że może moje wypociny komuś pomogą w jego "Projekcie Światło" grinser006.gifgrinser006.gif

post-4671-14352523386038_thumb.jpg

Napisano

Moje zarniki rowniez w takim pudelku byly, i okazaly sie podrobkami po roku sick.gifsick.gif

Gdy Iron napisal ze mu sie żarnik przepalil.

Napisano
  • Autor

> Moje zarniki rowniez w takim pudelku byly, i okazaly sie podrobkami po roku

> Gdy Iron napisal ze mu sie żarnik przepalil.

No właśnie - ja również kupiłem z dobrej hurtowni/sklepu bojąc się zakupów z niewiadomych źródeł, ale i tak zostałem wkręcony. Dopiero niedawno po obejrzeniu filmików wiem na co zwracać uwagę..... Po trzech latach trudno reklamować towar frown.gif

Napisano
  • Autor

A prosos techniki i czasu wykonania:

- 80 minut wolnego czasu smile.gif

- kilka prostych narzędzi - wkrętak, klucz z grzechotką smile.gif

- strona prawa - zdjęta tylko pokrywy filtra powietrza, wyjęty filtr, oraz odchylona rura doprowadzająca powietrze do filtra

- strona lewa - zdjęta pokrywa skrzynki bezpieczników

- ręce "pocięte" jak po walce z kotem-mordercą!!! dramat!!!

- zręczność manualna małpy - wskazana smile.gif szczególnie przy odłączeniu wtyczki od palnika, oraz jej ponowne zapięcie - kabelek jest strasznie krótki i napięty....

Napisano

> ponowne zapięcie - kabelek jest strasznie krótki i napięty....

tez mialem z tym problem sick.gif

Napisano

> Jakieś trzy lata temu chciałem kupić zapasowe palniki D1S aby

Widać od razu, że to podróbki - mają takie same numery seryjne!

Napisano
  • Autor

> Widać od razu, że to podróbki - mają takie same numery seryjne!

Jak wtedy kupowałem żarówki to nie było takich "pomocy" zakupowych jak teraz.... Teraz wiem na co patrzeć. Choć w przypadku drugiego palnika (tego lepszego) nie byłbym już taki pewien - magnes działa, bańka czysta, obudowa nieźle spasowana....

Napisano

> Jak wtedy kupowałem żarówki to nie było takich "pomocy" zakupowych jak teraz.... Teraz wiem na co

> patrzeć. Choć w przypadku drugiego palnika (tego lepszego) nie byłbym już taki pewien - magnes

> działa, bańka czysta, obudowa nieźle spasowana....

Zdejmij blaszaną obudowę, z boku na plastiku musi być biały kod Philipsa.

Napisano
  • Autor

> Zdejmij blaszaną obudowę, z boku na plastiku musi być biały kod Philipsa.

I to jedyny ślad że to podróba smile.gif

Napisano

> I to jedyny ślad że to podróba

Poniżej zdjęcia oryginalnego D1S Philips poprzedniej generacji.

d1sphilipsorg1.jpg

d1sphilipsorg2.jpg

d1sphilipsorg3.jpg

d1sphilipsorg4.jpg

Pierwsze co należy sprawdzić to wygląd pinów łącza oraz wypukłe cyferki i literka wewnątrz. Potem kod na boku po zdjęciu blaszki i kształt plastikowej obudowy. Następnie trzeba już zdjąć dekielek.

Napisano
  • Autor

> Poniżej zdjęcia oryginalnego D1S Philips poprzedniej generacji.

> Pierwsze co należy sprawdzić to wygląd pinów łącza oraz wypukłe cyferki i literka wewnątrz. Potem

> kod na boku po zdjęciu blaszki i kształt plastikowej obudowy. Następnie trzeba już zdjąć

> dekielek.

Ta lepsza chińszczyzna po odgrzebaniu z gumowej zalewki wyglądała tak:

287564406-20140302_121245.jpg

A na zewnątrz tak:

287564406-20140302_121313.jpg

287564406-20140302_121327.jpg

post-4671-14352523393252_thumb.jpg

Napisano

> Ta lepsza chińszczyzna po odgrzebaniu z gumowej zalewki wyglądała tak:

> A na zewnątrz tak:

Poniżej Philips z Allegro

xentex2013_d1s1.jpg

xentex2013_d1s2.jpg

xentex2013_d1s3.jpg

xentex2013_d1s4.jpg

Napisano

Mnie zastanawia jedna rzecz bo też z półtora roku temu kupowałem żarniki w www.xenon-serwis.pl czemu oni przysyłają te żarniki tak dziwnie zapakowane, bez oryginalnego opakowania. Świecą sobie już te półtora roku ale jakoś mnie to zastanawia. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Mnie zastanawia jedna rzecz bo też z półtora roku temu kupowałem żarniki w www.xenon-serwis.pl

> czemu oni przysyłają te żarniki tak dziwnie zapakowane, bez oryginalnego opakowania. Świecą

> sobie już te półtora roku ale jakoś mnie to zastanawia.

Może to kwestia konfekcjonowania - detalicznie (pudełko) lub hurt ( przykładowy obrazek z Alledrogo )

Napisano

> Mnie zastanawia jedna rzecz bo też z półtora roku temu kupowałem żarniki w www.xenon-serwis.pl

> czemu oni przysyłają te żarniki tak dziwnie zapakowane, bez oryginalnego opakowania. Świecą

> sobie już te półtora roku ale jakoś mnie to zastanawia.

To jest temat na inny wątek. Generalnie nie są to żarówki przeznaczone i konfekcjonowane do sprzedaży detalicznej.

Napisano

> To jest temat na inny wątek. Generalnie nie są to żarówki przeznaczone i konfekcjonowane do

> sprzedaży detalicznej.

Ale czy są one oryginalne?

Może opisz o co z takim wysyłaniem żarników.

Napisano

> Ale czy są one oryginalne?

> Może opisz o co z takim wysyłaniem żarników.

Tego nie mogę zagwarantować, jednak brak opakowania detalicznego nie świadczy o podróbce.

Napisano

> Tego nie mogę zagwarantować, jednak brak opakowania detalicznego nie świadczy o podróbce.

Kiedy parę miesięcy temu szukałem oryginalnych żarników trafiłem na taką odpowiedź f-my Osram w kwestii oryginałów :

287565061-Podrobki-zarnikow-palnikow-ksenonowy2.gif

Zwróćcie uwagę zwłaszcza na punkt nr 2 hmm.gif

post-24156-14352523395217_thumb.gif

Napisano

Badz tu madry i ksiazki pisz.

Napisano

> Badz tu madry i ksiazki pisz.

No właśnie , bo te co zakupiłem to względem wszystkich różnic które znam są na 99% ori choć były zapakowane w jakieś lipne pudełka smirk.gif

Napisano

> No właśnie , bo te co zakupiłem to względem wszystkich różnic które znam są na 99% ori choć były

> zapakowane w jakieś lipne pudełka

no to jaki ori, to jak mi sie spala, to siem odezwem gdzie kupiles zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

jak jak się cieszę , że kupuję żarówke za parę złoty i nie mam stresu

Napisano

> jak jak się cieszę , że kupuję żarówke za parę złoty i nie mam stresu

A ja jak sie ciesze, jak przesiade z auta bez xenonow do auta z xenonami, jest o niebo jasniej ok.gif

Napisano

Jak widziales pudelko mialem podobne, bo dale CI stary żarnik ok.gif

Napisano

> Jak widziales pudelko mialem podobne, bo dale CI stary żarnik

Taak - twoje było nawet kolorowe , ale na tym koniec plusów grinser006.gif

287565490-p1190571.jpg

post-24156-14352523398788_thumb.jpg

Napisano

> Wie ktoś ile kosztują żarniki w ASO? Tam może nie będzie podróby.

Jest sprawdzone "źródło" żarówek które tu zostało podane więc po co eksperymentować skoro 99% to podróbki.

Napisano

jak sie pytalem w asio opla to 650zl bodajze.

Napisano

Przy przeważajacej ilości podróbek na rynku nie był bym tego już taki pewien .

Kolega kiedyś sprawdzał u dystrybutora Osram , cena z 20% rabatem który tam miał to 200PLN netto , przy zakupie min. 4sztuk .

Napisano

> Ta lepsza chińszczyzna po odgrzebaniu z gumowej zalewki wyglądała tak:

No to u mnie były takie "oryginały" Philipsa - kupowane w dobrej wierze z pewnego zródła tongue.gif

287566057-PhilipsD1S-fake2_800.jpg

Oczywiście brak kodu QR na czarnej obudowie i szlifowana góra bańki , a metal przy cokole na magnesie nie robi najmniejszego wrażenia .

287566057-PhilipsD1S-fake1_800.jpg

Płytka nie pozostawia już żadnych złudzeń co do oryginalności icon_rolleyes.gif

post-24156-14352523407006_thumb.jpg

Napisano

> Przy przeważajacej ilości podróbek na rynku nie był bym tego już taki pewien .

> Kolega kiedyś sprawdzał u dystrybutora Osram , cena z 20% rabatem który tam miał to 200PLN netto ,

> przy zakupie min. 4sztuk .

Oryginalne D1S philips i Osram mogę mieć w okolicach 170zł, jak ktoś będzie potrzebował to zapraszam.