Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sufit, płyty G-K na OSB ?

Featured Replies

Napisano

Dobry wink.gif

Chcąc uniknąć obniżania stropu na piętrze przez stelaż wpadłem na pomysł - do belek stropowych przykręcę OSB, a do niej płytę gipsowo - kartonową. Czy taka kombinacja zda egzamin ? Od góry będzie wełna mineralna lub szklana, na to jakieś deski (strych nieużytkowy, niziutki, ale pewnie będize tam jakiś osprzęt do anteny itp, więc czasem trzeba bedzie tam wejść.

Robił ktoś ? Widział ?

Napisano

> Dobry

> Chcąc uniknąć obniżania stropu na piętrze przez stelaż wpadłem na pomysł - do belek stropowych

> przykręcę OSB, a do niej płytę gipsowo - kartonową. Czy taka kombinacja zda egzamin ? Od góry

> będzie wełna mineralna lub szklana, na to jakieś deski (strych nieużytkowy, niziutki, ale

> pewnie będize tam jakiś osprzęt do anteny itp, więc czasem trzeba bedzie tam wejść.

> Robił ktoś ? Widział ?

duże ryzyko, że będzie pękać. Musiałbyś jakoś zadbać o pracę całej tej płaszczyzny OSB. Generalnie sufit podwieszany musi tworzyć jedną płaszczyznę, żeby pracował jako całość, a nie na styku płyt. Uda Ci się to w Twojej konstrukcji ?

Napisano

> Dobry

> Chcąc uniknąć obniżania stropu na piętrze przez stelaż wpadłem na pomysł - do belek stropowych

> przykręcę OSB, a do niej płytę gipsowo - kartonową. Czy taka kombinacja zda egzamin ? Od góry

> będzie wełna mineralna lub szklana, na to jakieś deski (strych nieużytkowy, niziutki, ale

> pewnie będize tam jakiś osprzęt do anteny itp, więc czasem trzeba bedzie tam wejść.

> Robił ktoś ? Widział ?

Bez sensu. Tak się nie robi. Zrób normalnie na stelażu, a OSB daj na górę na belki.

Napisano
  • Autor

> duże ryzyko, że będzie pękać. Musiałbyś jakoś zadbać o pracę całej tej płaszczyzny OSB. Generalnie

> sufit podwieszany musi tworzyć jedną płaszczyznę, żeby pracował jako całość, a nie na styku

> płyt. Uda Ci się to w Twojej konstrukcji ?

No planowałem dać płyty pod kątem prostym do siebie, by szczeliny nie spotkały się. Belki są rozstawione co metr.

Napisano

> Z tym, że stelaż obniży mi pomieszczenie...

No o ile? Stelaż przecież możesz dać od razu przy suficie, czyli obniżysz raptem o 3-4cm. Płyte OSB pewnie dałbyś 18-22mm więc różnica raptem 1-2cm...

Napisano
  • Autor

Jak tak mało miejsca stelaż zajmuje ? Przecież trzeba jakby dwie warstwy... a możę się mylę ? Bo te 4 cm jeszcze ujdzie smile.gif

Napisano

> Jak tak mało miejsca stelaż zajmuje ? Przecież trzeba jakby dwie warstwy... a możę się mylę ? Bo

> te 4 cm jeszcze ujdzie

Nie potrzeba dwóch warstw. Wykonasz stelaż jednopoziomowy korzystając z łączników poprzecznych, profile cd60 przyczepione do sufitu wieszakami es-75 ok.gif

Napisano

> Nie potrzeba dwóch warstw. Wykonasz stelaż jednopoziomowy korzystając z łączników poprzecznych,

> profile cd60 przyczepione do sufitu wieszakami es-75

Dokładnie zgadzam się z Tobą . U mnie przy zniwelowaniu sufitu zmniejszyłem wysokość o okole 3,5 cm

Napisano

> Dobry

> przykręcę OSB, a do niej płytę gipsowo - kartonową. Czy taka kombinacja zda egzamin ?

Nie. Zrób stelaż.

(...)