Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie OC znowu....

Featured Replies

Napisano

Przypomnijcie mi dobrzy ludzie jak to teraz jest z ubezpieczeniem OC ??

Mam ja sobie OC w BRE Ubezpieczenia które to mi się kończy, dostałem "super" ofertę (chyba dla ubezpieczyciela) więc rozważam zmianę ubezpieczyciela.

Rozumiem że w kwestii wypowiedzenia nadal jest "dzień przed końcem" ??

Co w przypadku kiedy wykupię ubezpieczenie u innego ubezpieczyciela a u obecnego nie wypowiem ?? Bo coś mi świta że już nie ma "podwójnego OC" ??

Czy to co dostałem (teoretycznie oferta ale brzmi jakbym już podpisał umowę) wiąże mnie jakoś z obecnym ubezpieczycielem czy to po prostu nadal jest ofertą ??

Napisano

> Przypomnijcie mi dobrzy ludzie jak to teraz jest z ubezpieczeniem OC ??

> Mam ja sobie OC w BRE Ubezpieczenia które to mi się kończy, dostałem "super" ofertę (chyba dla

> ubezpieczyciela) więc rozważam zmianę ubezpieczyciela.

> Rozumiem że w kwestii wypowiedzenia nadal jest "dzień przed końcem" ??

> Co w przypadku kiedy wykupię ubezpieczenie u innego ubezpieczyciela a u obecnego nie wypowiem ??

> Bo coś mi świta że już nie ma "podwójnego OC" ??

> Czy to co dostałem (teoretycznie oferta ale brzmi jakbym już podpisał umowę) wiąże mnie jakoś z

> obecnym ubezpieczycielem czy to po prostu nadal jest ofertą ??

To co przysłali to oferta, potwierdź tylko właściwą wysokość zniżek.

Gdybyś natomiast zapomniał wypowiedzieć i wykupił drugie OC to stare, możesz wypowiedzieć po terminie i zapłacisz jedynie część składki przypadającą na okres do wypowiedzenia. Zdaje się musisz się pofatygować do starego TU z nowym OC dla potwierdzenia.

Napisano

> Mam ja sobie OC w BRE Ubezpieczenia które to mi się kończy, dostałem "super" ofertę (chyba dla

> Co w przypadku kiedy wykupię ubezpieczenie u innego ubezpieczyciela a u obecnego nie wypowiem ??

> Czy to co dostałem (teoretycznie oferta ale brzmi jakbym już podpisał umowę) wiąże mnie jakoś z

Przerabiałem to właśnie z Link4. Dostałem jak co roku ofertę (znowu wyższą mimo że bezszkodowo i zniżki rosną) i miałem już dość dzwonienia i proszenia się o normalną ofertę. Ubezpieczyłem gdzie indziej a obecne OC wypowiedziałem kilka dni przed końcem. Do tej pory dostaję jakieś przypomnienia o opłacie składki itd. Według UFG mam podwójne OC ale według Link4 mam wypowiedzianą umowę (potwierdziłem na infolinii) więc olewam to.

Napisano
  • Autor

> To co przysłali to oferta, potwierdź tylko właściwą wysokość zniżek.

> Gdybyś natomiast zapomniał wypowiedzieć i wykupił drugie OC to stare, możesz wypowiedzieć po

> terminie i zapłacisz jedynie część składki przypadającą na okres do wypowiedzenia. Zdaje się

> musisz się pofatygować do starego TU z nowym OC dla potwierdzenia.

Ok, czyli wypowiadam to stare, te nowe co przyszło prawie jak umowa olewam i wykupuję sobie nowe u nowego ubezpieczyciela ok.gif

Samo OC wyjdzie prawie połowę taniej a w kwocie którą mi teraz zaproponowali u nowego mam asistance w opcji full + pakiet szyby ok.gif

Napisano

> Ok, czyli wypowiadam to stare, te nowe co przyszło prawie jak umowa olewam i wykupuję sobie nowe u

> nowego ubezpieczyciela

> Samo OC wyjdzie prawie połowę taniej a w kwocie którą mi teraz zaproponowali u nowego mam asistance

> w opcji full + pakiet szyby

Dokładnie. Wypowiadasz kiedy chcesz, jak Ty podpisywałeś poprzednią umowę, to przedłuży się (oczywiście jeśli nie wypowiesz wcześniej), a jak wypowiesz parę dni po przedłużeniu to zapłacisz tylko za te parę dni. Jeśli wypowiedziałeś przed końcem okresu to sprawa jasna, dopilnuj tylko ciągłości ubezpieczenia.

Napisano

> Przerabiałem to właśnie z Link4. Dostałem jak co roku ofertę (znowu wyższą mimo że bezszkodowo i

> zniżki rosną) i miałem już dość dzwonienia i proszenia się o normalną ofertę. Ubezpieczyłem

> gdzie indziej a obecne OC wypowiedziałem kilka dni przed końcem. Do tej pory dostaję jakieś

> przypomnienia o opłacie składki itd. Według UFG mam podwójne OC ale według Link4 mam

> wypowiedzianą umowę (potwierdziłem na infolinii) więc olewam to.

Zachowaj jedynie kopię pisma z wypowiedzeniem na wypadek jak by ichnia windykacja zgłosiła się za pół roku.

Napisano

> Zachowaj jedynie kopię pisma z wypowiedzeniem na wypadek jak by ichnia windykacja zgłosiła się za

> pół roku.

A właśnie, mam potwierdzenie złożenia wypowiedzenia z 2011r z należnym zwrotem składki. TU nie wypłaciło. Należą się odsetki?:) Przedsądowne im wysłać czy od razu do Kruka tak jak oni robią?

Napisano

> A właśnie, mam potwierdzenie złożenia wypowiedzenia z 2011r z należnym zwrotem składki. TU nie

> wypłaciło. Należą się odsetki?:) Przedsądowne im wysłać czy od razu do Kruka tak jak oni

> robią?

Kruk pewnie policzy swoją działkę. Wysyłaj wezwanie a jak nie to e-sąd zlosnik.gif

Napisano

Zgadza się TOMALA: musisz wypowiedzieć umowę dzień przed końcem jej obowiązywania.

Jeśli obecnie rozważasz zmianę ubezpieczyciela to zachęcam Cię do skorzystania z naszego kalkulatora: http://link4.pl , dzięki któremu wyliczysz dokładną wysokość składki, a dodatkowo za zakup polisy online możesz uzyskać 7 proc. zniżki.

Mocną rekomendację cenową zapewnia nam raport Polskiej Izby Motoryzacji z lipca 2013 r. http://bit.ly/1aHlVhG uwzględniający blisko 1000 cen w 14 polskich firmach.

Pozdrawiam,

Ekspert LINK4

Napisano
  • Autor

Widzę że kolega już poleciał na wczasy ale odpowiem, z waszej firmy już kiedyś też zrezygnowałem bo były te same akcje co roku to drożej, na początku jeszcze było jeszcze jakotako a potem pomimo ubezpieczenia kilku aut ciągle drożej i drożej i zero gadki.

Dopiero jak wypowiedziałem to jednak się okazywało że można taniej ale w tym momencie już miałem ubezpieczenie gdzie indziej, nie wspomnę o nachalnych telefonach w sprawie ubezpieczenia domu i mieszkania co to nawet nie są na mnie "nic nie szkodzi ubezpieczymy" icon_eek.gif

Aha żeby nie było wasz kalkulator też testowałem i niestety byliście gdzieś pośrodku stawki.

I tak samo z ubezpieczaniem on-line według kalkulatora powiedzmy że oferta wychodziła nawet niezła tylko co z tego jak w momencie podania wymaganych danych wyskakiwał komunikat że "jesteś już naszym klientem skontaktuj się z naszym doradcą" i oczywiście oferta była sporo droższa screwy.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odświeżam temat...

Wymówiłem mailem w sumie 2 umowy OC w odstępie kilkudniowym bo tak akurat się kończyły

Na pierwsze wymówienie dostałem potwierdzenie przyjęcia i zarejestrowania wypowiedzenia, na drugie na razie cisza, ale sprawdziłem na koncie w mBanku i widnieją tam ubezpieczenia OC te nowe co to niby miałby być ofertą a w przypadku braku wypowiedzenia miały przejść "z automatu" na nowe OC.

I co teraz ?? Bo zawarłem dwie nowe lepsze umowy u nowego ubezpieczyciela a tu nadal widzę te z oferty przedłużenia mimo wypowiedzenia hmm.gif

Napisano

> Odświeżam temat...

> Wymówiłem mailem w sumie 2 umowy OC w odstępie kilkudniowym bo tak akurat się kończyły

> Na pierwsze wymówienie dostałem potwierdzenie przyjęcia i zarejestrowania wypowiedzenia, na drugie

> na razie cisza, ale sprawdziłem na koncie w mBanku i widnieją tam ubezpieczenia OC te nowe co

> to niby miałby być ofertą a w przypadku braku wypowiedzenia miały przejść "z automatu" na nowe

> OC.

> I co teraz ?? Bo zawarłem dwie nowe lepsze umowy u nowego ubezpieczyciela a tu nadal widzę te z

> oferty przedłużenia mimo wypowiedzenia

Zadzwoń na infolinię i podpytaj co mają w systemie. Ja zgłosiłem sprzedaż, za 3 mies przychodzi kolejna składka, dzwonię, Pani mówi że jestem właścicielem, ja-Ale jak to?Wypowiedziałem przecież. Ona zapytała kiedy, jako że miałem podgląd w dane kiedy ubezpieczałem inne auto a przy tej samej rozmowie zgłaszałem sprzedaż podałem datę i mniej więcej godzinę, oraz nr telefonu. Pani powiedziała, że sprawdzi i oddzwoni. Po 5 minutach zadzwoniła z przeprosinami, że rozmowa jest nagrana, zgłoszenie również przyjęte i po prostu nie wprowadzone do systemu, oraz żebym sprawę traktował jako niebyłą.

Napisano
  • Autor

Skrobnąłem im jeszcze jednego maila ze szczegółowym opisem co i jak i jak będę w robocie to jeszcze im puszczę faxem do kompletu, kasę z konta na wszelki wypadek przelałem na drugie więc sami sobie nie pobiorą bo nie mają z czego zlosnik.gif

Napisano

> Zachowaj jedynie kopię pisma z wypowiedzeniem na wypadek jak by ichnia windykacja zgłosiła się za

> pół roku.

Ja wysłałem im wypowiedzenie mejlem i mam je w wysłanych.

Pół roku co prawda jeszcze nie minęło, ale sypiam spokojnie.

Napisano

> Ja wysłałem im wypowiedzenie mejlem i mam je w wysłanych.

> Pół roku co prawda jeszcze nie minęło, ale sypiam spokojnie.

To sobie wydrukuj i wrzuć w segregator z papierami samochodowymi.