Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AC serwisowe czy kosztorysowe w 8latku?

Featured Replies

Napisano

Podpowiedzcie, czy w 8 letnim samoch. opłaca się wykupić AC serwisowe ? Kosztorys wiadomo, potrącenie jakiegoś X% amortyzacji (najczęściej 55-65%), w serwisowym wariancie części nowe lub zamienniki nowe. Ale czy w związku z takim wariantem nie łupną w szkodę całkowitą drobnej już stłuczki przy, nie oszukujmy się, niskiej już wartości tego rocznika ?

Napisano

> Podpowiedzcie, czy w 8 letnim samoch. opłaca się wykupić AC serwisowe ? Kosztorys wiadomo,

> potrącenie jakiegoś X% amortyzacji (najczęściej 55-65%), w serwisowym wariancie części nowe

> lub zamienniki nowe. Ale czy w związku z takim wariantem nie łupną w szkodę całkowitą drobnej

> już stłuczki przy, nie oszukujmy się, niskiej już wartości tego rocznika ?

Idź w serwisowe i się nie zastanawiaj. Masz stłuczkę, wstawiasz do ASO i nawet oni potrafią robić duże rabaty żeby tylko zrobić auto i wziąć odszkodowanie. Więc przy wycenach kombinują tak, żeby nie było całki jeżeli stłuczka jest prosta do naprawy. A Ty dostaniesz nowe części.

Napisano

> Podpowiedzcie, czy w 8 letnim samoch. opłaca się wykupić AC serwisowe ? Kosztorys wiadomo,

> potrącenie jakiegoś X% amortyzacji (najczęściej 55-65%), w serwisowym wariancie części nowe

> lub zamienniki nowe. Ale czy w związku z takim wariantem nie łupną w szkodę całkowitą drobnej

A TU daje możliwość serwisowego dla tego 8mio latka? Bo często się spotkałem, że jest to albo niemożliwe, albo trzeba tyle dopłacić ze mija się z sensem.

Jeśli jest ryzyko szkody całkowitej przy byle stłuczce to wykup minicasco od kradzieży lub całkowitego zniszczenia. Inny zakres może być jedynie iluzoryczny.

Napisano

> A TU daje możliwość serwisowego dla tego 8mio latka? Bo często się spotkałem, że jest to albo

> niemożliwe, albo trzeba tyle dopłacić ze mija się z sensem.

> Jeśli jest ryzyko szkody całkowitej przy byle stłuczce to wykup minicasco od kradzieży lub

> całkowitego zniszczenia. Inny zakres może być jedynie iluzoryczny.

Zapiąłem ostatnio wariant serwisowy do 10-latka w Benefii. Miałem w Almerze wariant kosztorysowy i nigdy więcej jeżeli nie muszę.

Napisano
  • Autor

> A TU daje możliwość serwisowego dla tego 8mio latka? Bo często się spotkałem, że jest to albo

> niemożliwe, albo trzeba tyle dopłacić ze mija się z sensem.

> Jeśli jest ryzyko szkody całkowitej przy byle stłuczce to wykup minicasco od kradzieży lub

> całkowitego zniszczenia. Inny zakres może być jedynie iluzoryczny.

dają możliwość TU za jak się okazuje wcale nie dużą dodatkową składką.

Może i masz dobry pomysł, ale wgniecenie drzwi, czy zbita szyba np. czołowa już tego nie obejmie a ceny naprawy będą na przeciętny portfel duże.

Napisano
  • Autor

> Zapiąłem ostatnio wariant serwisowy do 10-latka w Benefii. Miałem w Almerze wariant kosztorysowy i

> nigdy więcej jeżeli nie muszę.

podobnie przejechałem się na kosztorysie w AXA no.gifpiesc.gif

Napisano

> Zapiąłem ostatnio wariant serwisowy do 10-latka w Benefii.

Bez amortyzacji? Bez udziału własnego? Jaka wartość pojazdu?

Napisano

> dają możliwość TU za jak się okazuje wcale nie dużą dodatkową składką.

> Może i masz dobry pomysł, ale wgniecenie drzwi, czy zbita szyba np. czołowa już tego nie obejmie a

> ceny naprawy będą na przeciętny portfel duże.

Trzeba przekalkulować i określić dopuszczalny poziom ryzyka.

Napisano

> Bez amortyzacji? Bez udziału własnego? Jaka wartość pojazdu?

2 x Tak, SU: 11400. Do tego brak konsumpcji sumy ubezpieczenia. Aha i odpowiedzialność TU za wyposażenie pojazdu jakie jest na pokładzie a nie jakie odpowiada często nazwie wyposażenia a potem okazuje się, że wersja jaką się ma jest bogatsza niż ma ubezpieczyciel u siebie w zestawieniu.

Napisano

> 2 x Tak, SU: 11400. Do tego brak konsumpcji sumy ubezpieczenia. Aha i odpowiedzialność TU za

> wyposażenie pojazdu jakie jest na pokładzie a nie jakie odpowiada często nazwie wyposażenia a

> potem okazuje się, że wersja jaką się ma jest bogatsza niż ma ubezpieczyciel u siebie w

> zestawieniu.

Ile wyniosła składka AC?

Napisano

> Ale czy w związku z takim wariantem nie łupną w szkodę całkowitą drobnej

OIDP pamiętam niezależnie od sposobu likwidacji szkody TU zawsze będzie się na początku starało ciągnąć sprawę w stronę szkody całkowitej - zwykle sposoby ustalenia ("liczenia") szkody całkowitej i częściowej są po prostu odmiennie określane, a zaczyna się właśnie od całkowitej.

Napisano

> Ile wyniosła składka AC?

Około 750 zł.

Napisano

> Około 750 zł.

Kurde, czemu u mnie nie jest tak tanio.