Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zatarty silnik :/ ?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich serdecznie

To juz chyba koniec mojej wspolpracy z ta wloska forma lokomocji. Ale chcialbym jeszcze zapytac o porade. Wiec tak, zaczelo sie od tego ze przy naprawde mocnym hamowaniu zapalila sie kontrolka oleju. Poniewaz zaraz zgasla zbagatelizowalem problem. Ale dla pewnosci stanalem przy trasie poczekalem az silnik troche sie ostudzi wyciagnalem bagnet i bylo 3/4. Pohamowalem troche jeszcze zeby sprawdzic czy sie kontrolka zapala zapalila sie ze dwa razy i przestala. Po jakis 200 km pieknej i spokojnej jazdy autobahna na podmiejskiej drodze slysze delikatne stuki, wrzucilem na luz cisza dalem gazu - stuka. Natychmiast zjechalem, wyciagam bagnet suchy... W wodzie ani kropli oleju z rury tez nie kapie pod silnikiem nic nie widac ale ciemno i mokro wszedzie wiec kto wie. Dodam, ze zadnych oznak nie bylo silnik pracowal rowno i spokojnie kontrolka sie nie zapalila!! Jak ktos cos orientuje sie w takich tematach to prosze o jakies wskazowki czy to jeszcze da sie uratowac. 3 miesiace temu wymieniana byla uszczelka pod glowica oleje zmienione w wakacje ostatnio filtr powietza i regulacja gazu.

p.s. poza marginesem dodam ze na 25 litrach gazu zatankowanego w niemczech (0,63 euro/litr) przejechalem 277 km i jeszcze sie nie dusil. Na polskim na pelnym baku (ok 28 litrow) jak zrobie 240-250 to sie ciesze.... podobno maja inny sklad mieszanki...

Napisano

No jeżeli bagnet suchy to chyba sprawa przesądzona. Gdzieś masz nagły wyciek oleju. Miskę oglądałeś?

Napisano

> autobahna na podmiejskiej drodze slysze delikatne stuki,

> wrzucilem na luz cisza dalem gazu - stuka. Natychmiast

Ja nie mialem problemu z olejem, ale podobny problem, tzn gdy dodawalem gazu to byly stuki (pozniej coraz glosniejsze)

Mi sie oderwala rura doprowadzajaca wode i silnik sie zaczal tak mocno przegrzewac, ze wszystko zaczelo stukac.

Cale szczescie byl to silnik C20XE Opla, wiekszosc rzeczy w srodku kuta, wiec wytrzymal to i po naprawieniu rury i zalaniu woda jezdzil jeszcze sporo (do momentu az rozrzad nei piardnal zlosnik.gif)

Probowales go odpalac jak ostygl ?

Oczywiscie po uzupelnieniu oleju ok.gif

Najprawdopodobniej masz gdzies dziure. W Seicento pojawiala mi sie kontrolka oleju jak mialem padniety czujnik oleju i przy nim tez ciekl olej. Byc moze u Ciebie w podobnym miejscu jest spory wyciek i dlatego pokazywala sie kontrolka bo masz walniety czujnik oleju, albo naderwany czy cos wink.gif

Zatrzec silnik, to sie chyba nie zatarl, ale panewki moglo szlak trafic, a to oznacza wlasciwie remont, bo jak sie to robi, to warto zrobic i reszte oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

Witam

Juz troche wiecem wiem. Dzis zalalismy olejem. Odpalam silnik dzieki bogu chodzi dobrze. Pojechalem go zagrzac troche. Wjezdzam na kanal i tragedia leje sie i z oprawy bagnetu i z uszczelnienia miski i spod klawiatury.

Wniosek.

Jak 3 miechy temu mechanior specjalista wymienial uszczelke pod glowica i uszczelniacze pod zaworami to musial idiota ja zle zalozyc bo ewidentnie widac struge oleju splywajaca spod klawiatury. Na moje nieszczescie wtedy robilem auto nie w rodzinnym miescie tylko tam gdzie studiuje i specjaliste polecil mi znajomy......

zaraz tam jade robic awantury

Dziwi mnie fakt czemu kontrolka od oleju sie nie zalaczyla jak ktos wie jak to ustrojstwo dziala to prosze o info

aha i jak komus by przyszlo robic auto w gliwicach to moge nie polecic jeden zaklad pod gliwicami

Napisano

> Dziwi mnie fakt czemu kontrolka od oleju sie nie zalaczyla jak ktos

> wie jak to ustrojstwo dziala to prosze o info

Czujnik powinien dać styk na kontrolkę gdy ciśnienie oleju jest mniejsze od jego progu minimum , w praktyce to jest w różnych autach najczęściej od 30 - 80 kPa .

Więc na biegu jałowym przy niskim stanie i rozgrzanym silniku powinien jak najbardziej zadziałać , czemu potem nie zadziałał , może być tak dziwnie uszkodzony hmm.gif

Napisano

WITAM 30.GIF

MÓGŁBYS ZPRECYZOWAĆ OWE LANIE Z POD KLAWIATURY.

AKTUALNIE JESTEM PO WYMIANIE USZCZELKI I NIE PODOBA MI SIĘ PRACA MOTORKA ,COŚ JAKBY STUK NA JEDNUM ZAWORKU

sciana.gifBRAVA 1,4 LPG

Napisano
  • Autor

Nie wiem jak to sprecyzowac. Byla struzka oleju widoczna golym okiem. Tak sie lalo ze cala miska tez byla mokra i na poczatku myslalem ze miska tez uszkodzona ale chyba nie. Mechanik specjalista bez mrugniecia uszczelke wymienil w ramach "gwarancji" ale cos tam pojekiwal ze na pierscieniach moze brac tez olej. Silnik umyty poki co nic nie widac. Ale swoja droga to mnie ciekawi czy takim wyciekiem moglo zejsc 2~3 litry oleju. Moze faktycznie pierscienie przepuszczaja i go przepala. Albo jest jeszcze taka opcja ze uszczelka pod glowica tez jest zle zalozona i tam jest jakis przeciek. Ani w wodzie ani w rurze nie ma oleju. Ja nie wiem a dzis znow do niemiec jechac musze... dobrze ze assistance wykupilem biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.