Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa / regulacja spłuczki "geberit"?

Featured Replies

Napisano

Mam w ścianie spłuczkę "geberit" Grohe SL i czasami po spuszczeniu wody nie nabiera jej ponownie. Wystarczy otworzyć klapkę przycisku i wtedy coś się zrusza bo zaczyna sie proces napbierania wody. Podpowiedzcie jak wyjąć mechanizm i co tam podregulować żeby działało za każdym razem.

Napisano

> Mam w ścianie spłuczkę "geberit" Grohe SL i czasami po spuszczeniu wody nie nabiera jej ponownie.

> Wystarczy otworzyć klapkę przycisku i wtedy coś się zrusza bo zaczyna sie proces napbierania

> wody. Podpowiedzcie jak wyjąć mechanizm i co tam podregulować żeby działało za każdym razem.

Wyjmuje się przycisk, jest na sprężynkach, pod spodem plastikowa wyjmowalna płytka i jest dostęp do maszynerii.

Napisano

> Mam w ścianie spłuczkę "geberit" Grohe SL i czasami po spuszczeniu wody nie nabiera jej ponownie.

> Wystarczy otworzyć klapkę przycisku i wtedy coś się zrusza bo zaczyna sie proces napbierania

> wody. Podpowiedzcie jak wyjąć mechanizm i co tam podregulować żeby działało za każdym razem.

Problemem prawdopodobnie jest kamień, który osadził się na elementach. U mnie było podobnie. Wlej butelkę octu albo jak nie chcesz smrodu w łazience to kup jakiś środek do odkamieniania.

Napisano
  • Autor

> Wyjmuje się przycisk, jest na sprężynkach, pod spodem plastikowa wyjmowalna płytka i jest dostęp do

> maszynerii.

nie bardzo rozumiem-to ze przycisk się otwiera to wiem: wtedy zajrzec mozna do środka spłuczki, ale co dalej? Jaki element moze sie zawieszać powodując nie nabieranie wody?

Napisano
  • Autor

> Problemem prawdopodobnie jest kamień, który osadził się na elementach. U mnie było podobnie. Wlej

> butelkę octu albo jak nie chcesz smrodu w łazience to kup jakiś środek do odkamieniania.

kamień myślisz? spłuczka zamontowana niecałe dwa lata temu, a wprowadziłem się miesiąc temu... hmm.gif

Czyli wlac po prostu odkamieniacz/ocet do zbiornika z wodą na noc?

Napisano

> nie bardzo rozumiem-to ze przycisk się otwiera to wiem: wtedy zajrzec mozna do środka spłuczki, ale

> co dalej? Jaki element moze sie zawieszać powodując nie nabieranie wody?

No właśnie tam możesz zobaczyć, co się zacina smile.gif Prawdopodobnie pływak zostaje w pozycji górnej i nie puszcza wody.

Napisano

> kamień myślisz? spłuczka zamontowana niecałe dwa lata temu, a wprowadziłem się miesiąc temu...

U mnie kamień pojawił się już po pół roku zlosnik.gif

Wczoraj rozbierałem i czyściłem swój mechanizm.

> Czyli wlac po prostu odkamieniacz/ocet do zbiornika z wodą na noc?

Na pewno nie zaszkodzi a może pomóc. Nie żałuj octu. Aha - najpierw spuść wodę, zakręć zawór (żeby zbiornik nie napełniał się wodą z sieci) i nalej octu ile wlezie. Dopełnij na maxa zwykłą wodą i zostaw na noc.

Napisano

> spłuczka zamontowana niecałe dwa lata temu, a wprowadziłem się miesiąc temu...

A to może spłuczka jest jeszcze na gwarancji hmm.gif

Napisano

> kamień myślisz? spłuczka zamontowana niecałe dwa lata temu, a wprowadziłem się miesiąc temu

czyli kamien, wyciagnij mechanizm, wyczysc, zakladaj ponownie. Bedzie dzialac jak nowe.

Octu nie polecam bo sa tam elementy gumowe

Napisano

Miałem podobny problem z "geberitem" Grohe (brzmi to jak "adidasy" Puma cool.gif). Był nawet serwis na gwarancji.

Problemem jest kamień blokujący pływak - Grohe ma dosyć małe luzy, więc niewielka ilość kamienia wystarcza, żeby spowodować blokowanie ruchomych części.

Można to co jakiś czas wyciągać i dokładnie wyczyścić. Komu się chce to robić...

Ja stosuję do czyszczenia takie tabletki do wrzucania do zbiornika (spłuczki), przy czym nie wrzucam ich tak po prostu, lecz umieszczam w plastikowym siatkowym woreczku (jak po włoszczyźnie/ ziemniakach). Woreczek zawieszam tak, by tabletka była w wodzie i żeby niczego nie dotykała.

Sposób ten stosuję of kilku lat - tabletek nie trzeba umieszczać na bieżąco, bo wystarczy kilka razy w roku.

PZDR

Napisano
  • Autor

> > Ja stosuję do czyszczenia takie tabletki do wrzucania do zbiornika (spłuczki), przy czym nie

> wrzucam ich tak po prostu, lecz umieszczam w plastikowym siatkowym woreczku (jak po

> włoszczyźnie/ ziemniakach). Woreczek zawieszam tak, by tabletka była w wodzie i żeby niczego

> nie dotykała.

>

chodzi o takie zwykłe, odświeżające, barwiące wodę czy jakies specjalne? hmm.gif

Napisano

> chodzi o takie zwykłe, odświeżające, barwiące wodę czy jakies specjalne?

Chodzi o tabletki tudzież kostki do spłuczki, np. takie.

Napisano
  • Autor

> Chodzi o tabletki tudzież kostki do spłuczki, np. takie.

takie miałem własnie na myśli ok.gif

Napisano

> takie miałem własnie na myśli

ok.gif