Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ostrzenie wierteł

Featured Replies

Napisano

Teraz z innej beczki smile.gif

Czy macie jakieś sposoby na ostrzenie wierteł do metalu?

Powiem szczerze, że niestety nie umiem - raz próbowałem i wyszło bardziej tępe niż przedtem smile.gif

Kiedyś w Lidlu widziałem ostrzałkę do wierteł - warte toto coś jest?

Napisano

tez kiedyś próbowałem i mi nie wyszło. Zakupiłem jakaś nie markową, ale też i nie marketową ostrzałkę i jestem teraz zadowolony i spokojny. Dodatkowo mogę nią ostrzyć noże, nożyczki itp. rzeczy

Napisano

> Teraz z innej beczki

> Czy macie jakieś sposoby na ostrzenie wierteł do metalu?

Szlifierka stołowa z szeroką tarczą i hajda!

> Powiem szczerze, że niestety nie umiem - raz próbowałem i wyszło bardziej tępe niż przedtem

No bo trzeba spróbować więcej niż jeden raz. Mi za pierwszym razem też nie wyszło, aż podpatrzyłem jak to robi fachowiec.

Napisano

> Teraz z innej beczki

> Powiem szczerze, że niestety nie umiem - raz próbowałem i wyszło bardziej tępe niż przedtem

> Kiedyś w Lidlu widziałem ostrzałkę do wierteł - warte toto coś jest?

Popatrz na YT jak ustawić wiertło żeby kąty były odpowiednie, a potem tylko uważaj, żeby symetrycznie wyszło.

Napisano

Poproś jakiegoś ślusarza, żeby ci pokazał, jak to się robi i spróbuj przy niemu sam naostrzyć.

Tylko ślusarz musi być kumaty. Znam sporo takich, którzy mają kłopoty z ostrzeniem wierteł.

Napisano

> Tylko ślusarz musi być kumaty.

Kumaty musi być przede wszystkim sam ostrzący! zlosnik.gif Pierwsze, co trzeba zrobić to zapoznać się z geometrią wiertła i zrozumieć zasadę na jakiej skrawa obrabiany materiał grinser006.gif. Znając to podchodzimy do szlifierki i samo się robi ok.gifzlosnik.gif.

Napisano

> Kumaty musi być przede wszystkim sam ostrzący! Pierwsze, co trzeba zrobić to zapoznać się z

> geometrią wiertła i zrozumieć zasadę na jakiej skrawa obrabiany materiał . Znając to

> podchodzimy do szlifierki i samo się robi .

Tak...już się zaczyna filozofowanie. Geometrie, zasady.... Na pewno samo ci się zrobi...

Przede wszystkim, trzeba mieć trochę doświadczenia. Niejeden mądrala-filozof, przychodził do mnie, żebym mu pokazał jak się ostrzy, bo zasadę zna, ale wiertło nie wierci.

Napisano

> Teraz z innej beczki

> Kiedyś w Lidlu widziałem ostrzałkę do wierteł - warte toto coś jest?

Ja kupuje dobre wiertła i wcale nie mega drogie, w firmie u mnie jedno machnęło coś 150 dziur cięgiem(w słupkach ogrodzeniowych) i dalej ostre. ok.gif

Napisano

> Tak...już się zaczyna filozofowanie. Geometrie, zasady.... Na pewno samo ci się zrobi...

> Przede wszystkim, trzeba mieć trochę doświadczenia. Niejeden mądrala-filozof, przychodził do mnie,

> żebym mu pokazał jak się ostrzy, bo zasadę zna, ale wiertło nie wierci.

Może i mądrala-filozof, ale najwidoczniej nie kumaty.

W ostrzeniu wierteł nie ma żadnej filozofii, a doświadczenie pozwala to jedynie robić szybciej. Nie demonizujmy, to nie frez ślimakowy.

Napisano

> Może i mądrala-filozof, ale najwidoczniej nie kumaty.

> W wierceniu wierteł nie ma żadnej filozofii, a doświadczenie pozwala to jedynie robić szybciej. Nie

> demonizujmy, to nie frez ślimakowy.

W wierceniu wierteł może nie, ale w ich ostrzeniu trochę tak. Nóż tokarski czy wiertło widiowe też trzeba umieć naostrzyć mimo że tam są proste płaszczyzny.

Napisano

> tez kiedyś próbowałem i mi nie wyszło. Zakupiłem jakaś nie markową, ale też i nie marketową

> ostrzałkę i jestem teraz zadowolony i spokojny. Dodatkowo mogę nią ostrzyć noże, nożyczki itp.

> rzeczy

To pochwal się co kupiłeś i czemu tak drogo smile.gif

Napisano

> W wierceniu wierteł może nie, ale w ich ostrzeniu trochę tak. Nóż tokarski czy wiertło widiowe też

> trzeba umieć naostrzyć mimo że tam są proste płaszczyzny.

OKI, może faktycznie to jest jakieś skomplikowane zagadnienie, które do tej pory przegapiłem.

Napisano

> OKI, może faktycznie to jest jakieś skomplikowane zagadnienie, które do tej pory przegapiłem.

Nie mów że opanowałeś tak ot za pierwszym razem, bez żadnej praktyki eksperymentów, nawet jak miałeś dobrego nauczyciela. Bo krawędzie skrawające to są dwie powierzchnie stożkowe niezależne od siebie i do tego od krawędzi skrawania do tzw dupki musisz zachować, nie wiem jak to nazwać, odpowiednią powierzchnię opadania, czy cuś, czyli jak za mała to nie skrawa jak za duża to się szybko tępi. A chcąc to zrobić na szlifierce musisz wiertło prowadzić po palcu a nie podstawce. Wiem bhp, ale inaczej dobrze nie naostrzysz. Dlatego nie każdy rozumie jak się do tego zabrać. biglaugh.gif

Napisano

> Nie mów że opanowałeś tak ot za pierwszym razem, bez żadnej praktyki eksperymentów, nawet jak

> miałeś dobrego nauczyciela. Bo krawędzie skrawające to są dwie powierzchnie stożkowe

> niezależne od siebie i do tego od krawędzi skrawania do tzw dupki musisz zachować, nie wiem

> jak to nazwać, odpowiednią powierzchnię opadania, czy cuś, czyli jak za mała to nie skrawa

> jak za duża to się szybko tępi. A chcąc to zrobić na szlifierce musisz wiertło prowadzić po

> palcu a nie podstawce. Wiem bhp, ale inaczej dobrze nie naostrzysz. Dlatego nie każdy rozumie

> jak się do tego zabrać.

Zapomniałeś o podcięciu, szczególnie przy większych rozmiarach.

Napisano

> Zapomniałeś o podcięciu, szczególnie przy większych rozmiarach.

ok.gif

Ale Ty o tym napisałeś że...