Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo MK3 zakup

Featured Replies

Napisano

Noszę się z zamiarem zakupu mondeo mk3 z 2004 roku.

Autko ma 180k przebiegu i wymienioną turbinę przy 140k oraz sprzęgło i dwumase. Te informację są pewne.

Na co zwrócić uwagę oglądając samochód?

Czy poliftowe wersje mają poprawiony problem z wtryskami?

Czy rdze na drzwiach daje się jakoś opanować? ganja.gif

Napisano

> Noszę się z zamiarem zakupu mondeo mk3 z 2004 roku.

> Autko ma 180k przebiegu i wymienioną turbinę przy 140k oraz sprzęgło i dwumase. Te informację są

> pewne.

> Na co zwrócić uwagę oglądając samochód?

> Czy poliftowe wersje mają poprawiony problem z wtryskami?

> Czy rdze na drzwiach daje się jakoś opanować?

Żadne MK3 w dieslu nie ma nic poprawionego z wtryskami. Wtrysków było parę typów ( wszystkie delphi ) i każdy typ miał swoje słabe strony. Chcesz mieć pewność co do układu wtryskowego, to wytarguj ile się da, a zaoszczędzoną kase przeznacz na wyjęcie pompy i wtrysków i sprawdzenie. To jedyna metoda, żeby w wakacje spokojnie ruszyć na urlop.

Jako ciekawostke tylko dodam, że 90% pomp wtryskowych z tych aut, jesli nie było wcześniej robionych, wymaga pewnej kosmetyki, małego przeglądu,.. niektórzy nazywają te zabiegi nawet regeneracją. Nawet sprawna pompa ma już pewne niedomagania, które najprawdopodobniej wkrótce wyjdą i najprawdopodobniej w najmniej odpowiednim momencie. Poza tym to bardzo fajne auto do jazdy,.. sama przyjemność,.. jeśli wszystko działa smile.gif

Napisano
  • Autor

> Żadne MK3 w dieslu nie ma nic poprawionego z wtryskami. Wtrysków było parę typów ( wszystkie delphi

> ) i każdy typ miał swoje słabe strony. Chcesz mieć pewność co do układu wtryskowego, to

> wytarguj ile się da, a zaoszczędzoną kase przeznacz na wyjęcie pompy i wtrysków i sprawdzenie.

> To jedyna metoda, żeby w wakacje spokojnie ruszyć na urlop.

> Jako ciekawostke tylko dodam, że 90% pomp wtryskowych z tych aut, jesli nie było wcześniej

> robionych, wymaga pewnej kosmetyki, małego przeglądu,.. niektórzy nazywają te zabiegi nawet

> regeneracją. Nawet sprawna pompa ma już pewne niedomagania, które najprawdopodobniej wkrótce

> wyjdą i najprawdopodobniej w najmniej odpowiednim momencie. Poza tym to bardzo fajne auto do

> jazdy,.. sama przyjemność,.. jeśli wszystko działa

Jaki jest koszt takiej regeneracji/sprawdzenia/przeglądu?

A ta rdza? chipsy.gif

Napisano

> Jaki jest koszt takiej regeneracji/sprawdzenia/przeglądu?

> A ta rdza?

Zakładając, że nic tam nie jest mechanicznie padnięte to wym./zam. wtrysków i pompy, rozebranie, sprawdzenie + wspomniana kosmetyka to ok. 1,500,-. W tym również wym./zam. i czyszczenie zbiornika.

Jak byś robił jazdę próbną to bardzo ważnym testem jest niezbyt szybka jazda na 4-tym i 5-tym biegu i but.gif do samej podłogi. Jeśli auto w trakcie rozpędzania wyrzuci "sprężynke" i obetnie moc ( wejdzie w tryb awaryjny ) to na 80% jest problem z układem paliwowym ( 20% to turbo ). Generalnie nie jest to zła informacja bo masz duży argument za znaczną obniżką ceny co zainwestujesz w doprowadzenie układu paliwowego do porządku.

Osobiście zdecydowanie bardziej wolałbym kupić takiego mondziaka z padniętym układem wtryskowym niż takiego gdzie ktoś będzie zachwalał, że wtryski i pompa po naprawie. To co ludzie tam wyczyniają w tych układach paliwowych to czasami woła o pomste do nieba. I nie pchaj się w auto gdzie ktoś stwierdzi, że wymieniał silnik, głowice albo wtryski z młodszego auta w stanie idealnym. Tu też można namieszać i wsadzić kupującego na mine. Silnik, wtryski, sterownik - te rzeczy muszą do siebie pasować i nie można bezkarnie tego mieszać.

Co do rdzy - no zdarza się,.. ale z tym to do lakiernika nie do mnie smile.gif

Napisano

zawsze ktorys wtryksk leje hehe

nie ma sensu placic 1,5 poki dziala bo jak padnie to i tak trzeba robic to drugi raz

z regeneracja wtryskiwaczy to prawie 3 kola wychodzi

Napisano

> zawsze ktorys wtryksk leje hehe

> nie ma sensu placic 1,5 poki dziala bo jak padnie to i tak trzeba robic to drugi raz

> z regeneracja wtryskiwaczy to prawie 3 kola wychodzi

Można i tak. Zaoszczędzić na "dzień dobry" 1,5,- żeby za jakiś czas wydać 5,0,-. Sprawdzając pewne rzeczy wcześniej można uniknąć większych kosztów później. Poza tym lepiej to naprawiać u siebie niż w czasie urlopu np. w Chorwacji. Sam kiedyś widziałem mondka na polskich blachach na poboczu chorwackiej autostrady z otwartą maską,.. ale może tylko dolewali płynu do spryskiwacza smile.gif Każdy zrobi jak uważa.

Napisano

sprawdzenie wtryskiwaczy - po co ? zakladajac, ze silnik pracuje rowno, malo pali, nic nie szarpie a na kompie korekty sa wzorowe

pompa - jak ma siac to i tak bedzie siala

to, ze ja odkrecisz, przedmuchasz i przykrecisz nie bedzie mialo wiekszego wplywu na to kiedy padna wtryskiwacze

nalejesz lichego paliwa i zdechna po pol godziny

zbiornik - jak pompa sieje to juz dawno wtryski by padly

robota na darmo

na ile km dajesz gwarancje po tym serwisie, ze nic nie padnie??

Ale ofc jesli ktos ma zbedne 1,5 klocka to czemu nie. ok.gif

Napisano

> sprawdzenie wtryskiwaczy - po co ? zakladajac, ze silnik pracuje rowno, malo pali, nic nie szarpie

> a na kompie korekty sa wzorowe

Najlepiej założyć, że wszystko jest super.

Ok,.. niech będzie,.. próbowałem naciągnąć frajera na

niepotrzebne wydatki smile.gif

P.S.

W sumie wole naprawiać mondziaki za 5 tys. niz za 1,5 tys. Dobrze, że są tacy obeznani doradcy na forach,.. to przysparza mi klientów zlosnik.gif

Napisano

> Autko ma 180k przebiegu i wymienioną turbinę przy 140k oraz sprzęgło i dwumase. Te informację są

> pewne.

Jaka kasa za takie autko? Mam kumpla nosi się z zamiarem sprzedaży swojego. Bezwypadek, też po wymianie dwumasy i sprzęgła. Od 4 lat użytkuje auto bezproblemowo (nigdy nie miał problemów z wtryskami. Kleił ostatnio zderzak po cofając przyhaczył znak drogowy.

I zero rdzy na aucie.

Napisano

> Najlepiej założyć, że wszystko jest super.

> Ok,.. niech będzie,.. próbowałem naciągnąć frajera na

> niepotrzebne wydatki

> P.S.

> W sumie wole naprawiać mondziaki za 5 tys. niz za 1,5 tys. Dobrze, że są tacy obeznani doradcy na

> forach,.. to przysparza mi klientów

No to na ile km/lat dajesz gwarancje po takim serwisie za 1,5kpln ??

zaloze sie, ze na 0 - wiec jest to naciaganie

Napisano

> No to na ile km/lat dajesz gwarancje po takim serwisie za 1,5kpln ??

> zaloze sie, ze na 0 - wiec jest to naciaganie

A na ile lat dostajesz gwarancję na zawieszenie, na układ kierowniczy i hamulcowy na corocznm badaniu technicznym? No przecież sprawdzają,.. więc powinni dać ze 3 lata.

Nie dali? ..no to co roku dajesz się naciągać. Tylko gdyby nie te badania to pewnie kilkaset aut co roku wcześniej trafiłoby na złom,.. a kilkudziesięciu ich pasażerów do kostnicy.

P.S.

Jak kupujesz witaminki w Aptece to też nie zapomnij poprosić o gwarancje, że nie zachorujesz przez 12 m-cy.

Napisano

> A na ile lat dostajesz gwarancję na zawieszenie, na układ kierowniczy i hamulcowy na corocznm

> badaniu technicznym? No przecież sprawdzają,.. więc powinni dać ze 3 lata.

> Nie dali? ..no to co roku dajesz się naciągać. Tylko gdyby nie te badania to pewnie kilkaset aut co

> roku wcześniej trafiłoby na złom,.. a kilkudziesięciu ich pasażerów do kostnicy.

> P.S.

> Jak kupujesz witaminki w Aptece to też nie zapomnij poprosić o gwarancje, że nie zachorujesz przez

> 12 m-cy.

no teraz powiedz po co sobie doope zawracac i wydawac 1500pln jak i tak po wyjezdzie za brame moze wtryski szlag trafic i kolejne 3kpln w plecy hehe.gif

albo uwalisz cos przy montazu i niech sie klient buja i placi jeszcze raz ok.gif

pozdrawiam i zycze wielu frajerow dajacych sie naciagnac

20.GIF20.GIF

Napisano

> no teraz powiedz po co sobie doope zawracac i wydawac 1500pln jak i tak po wyjezdzie za brame moze

> wtryski szlag trafic

No może,.. podobnie jak po wyjeździe za bramę może Ci TIR w tyłek wjechać i całe auto pójdzie na złom,.. no może wtryski ocaleją.

Napisałem co miałem do powiedzenia,.. dalsza dyskusja w tym temacie już nic więcej nie wniesie. Na szczęście każdy ma prawo robić ze swoim autem co uważa za stosowne i nie ma obowiązku wydawania 1,5 tys. na sprawdzenie ( + usunięcie pewnych standardowych niedomagań przed czasem ) układu paliwowego.

Podejrzewam, że nie masz i nie miałeś jeszcze mondeo mk3 tdci i nie wiesz po prostu o czym mówisz smile.gif

P.S.

Robie te układy paliwowe od 5-ciu lat. Jeszcze żaden mondeo mk3 tdci nie wrócił po mojej naprawie jeśli naprawa/sprawdzenie była kompleksowa. Wracają tylko te auta gdzie klient w ramach oszczędności odpuszcza pewne czynności, które powinny być obowiązkowe. Ale klient nasz Pan. Tylko potem jest płacz, że pół roku wcześniej wydał na wtryski 2 tys. i teraz znowu musi + to, co powinien zrobić pół roku temu.

O moich naprawach tych aut mozna czasami poczytać na forach fordowskich. Ja tam za często nie zaglądam ale klienci wspominają, że polecono mnie na forum. Znajdź jedną złą opinie to będziesz miał podstawy do pisania o mnie jako naciągaczu.

Napisano
  • Autor

> Jaka kasa za takie autko? Mam kumpla nosi się z zamiarem sprzedaży swojego. Bezwypadek, też po

> wymianie dwumasy i sprzęgła. Od 4 lat użytkuje auto bezproblemowo (nigdy nie miał problemów z

> wtryskami. Kleił ostatnio zderzak po cofając przyhaczył znak drogowy.

> I zero rdzy na aucie.

13k alle będę apelował pub2.gif

Napisano
  • Autor

> Jak byś robił jazdę próbną to bardzo ważnym testem jest niezbyt szybka jazda na 4-tym i 5-tym biegu i do samej podłogi. Jeśli auto w trakcie rozpędzania wyrzuci "sprężynke" i obetnie moc ( wejdzie w tryb awaryjny ) to na 80% jest problem z układem paliwowym ( 20% to turbo ). Generalnie nie jest to zła informacja bo masz duży argument za znaczną obniżką ceny co zainwestujesz w doprowadzenie układu paliwowego do porządku.

>Robie te układy paliwowe od 5-ciu lat. Jeszcze żaden mondeo mk3 tdci nie wrócił po mojej naprawie jeśli naprawa/sprawdzenie była kompleksowa.

ooo Fachowiec!!

Witam

Jak mnie mondek skusi i kupie to na Bielany blisko mam.

Jak myślisz 13k za zadbanego mondka 2004 todobra cena?

Pozdrawiam,

Napisano

> 13k alle będę apelował

Pieruńsko drogo. No ale jak auto pewne i znane.

Napisano
  • Autor

> Pieruńsko drogo. No ale jak auto pewne i znane.

na alledrogo same graty trzeba polować, podjechać sprawdzić to kosztuje a im dłużej szukasz tym dalej

a jak wybierasz na alledrogo/otomotoł to wiadomo, że coś warte są te w wyższej cenie

Napisano

> na alledrogo same graty trzeba polować, podjechać sprawdzić to kosztuje a im dłużej szukasz tym

> dalej

> a jak wybierasz na alledrogo/otomotoł to wiadomo, że coś warte są te w wyższej cenie

No tak, racja.

Napisano
  • Autor

> No tak, racja.

raz już wybrałem z tej dolnej połki cenowej

i...sztrucel

teraz szukam auta ze sprawdzonym stanem

Napisano

> raz już wybrałem z tej dolnej połki cenowej

> i...sztrucel

> teraz szukam auta ze sprawdzonym stanem

Ja też, miało być młodsze niż poprzednie i tanie. Do dziś mi się czkawką odbija. A był to FF I z 2002 roku, stąd mój sceptycyzm.

Napisano
  • Autor

> Ja też, miało być młodsze niż poprzednie i tanie. Do dziś mi się czkawką odbija. A był to FF I z

> 2002 roku, stąd mój sceptycyzm.

Wolę auto o wiadomej historii

Niż ruletkę od handlarza Mirka sciana.gif

Napisano

> Wolę auto o wiadomej historii

> Niż ruletkę od handlarza Mirka

Tylko u mnie to akurat wtryski padały, nie podejrzewam handlarzy o takie extra możliwości oddziaływania na układ wtryskowy wink.gif.

Ale znane auto to czasami więcej niż połowa sukcesu ok.gif

Napisano

> Tylko u mnie to akurat wtryski padały, nie podejrzewam handlarzy o takie extra możliwości

> oddziaływania na układ wtryskowy .

No niestety handlarze też do mnie przyjeżdzają i często jest jedno wymaganie - mam być jak najtaniej byle auto jakiś czas jeździło. Jak wspomniałem wcześniej - klient nasz Pan. Są w ofercie części uzywane,.. i chińske.. i auto wyjeżdza sprawne,.. przynajmniej na jakiś czas.

Napisano

> No niestety handlarze też do mnie przyjeżdzają i często jest jedno wymaganie - mam być jak

> najtaniej byle auto jakiś czas jeździło. Jak wspomniałem wcześniej - klient nasz Pan. Są w

> ofercie części uzywane,.. i chińske.. i auto wyjeżdza sprawne,.. przynajmniej na jakiś czas.

No ale jakie sztuczki można zastosować przy wtryskach niewiem.gif

Padły dwa 3 tygodnie po zakupie auta.

Napisano

> No ale jakie sztuczki można zastosować przy wtryskach

> Padły dwa 3 tygodnie po zakupie auta.

Zapewne padły zaworki przelewowe. Wystarczy zamiast zużytych zaworków wsadzić prawie zużyte i auto pojeździ jeszcze 100-500 km. i ponownie wtryski do roboty. Czasami tyle wystarczy żeby sprzedać auto.

Napisano

> Zapewne padły zaworki przelewowe. Wystarczy zamiast zużytych zaworków wsadzić prawie zużyte i auto

> pojeździ jeszcze 100-500 km. i ponownie wtryski do roboty. Czasami tyle wystarczy żeby

> sprzedać auto.

Złodzieje no.gif

Napisano

> pewne.

A jaki model konkretnie chcesz kupić? Ja polecam wersję TDCi z 115KM i stałą geometrią. U mnie przebieg jakieś 240kkm i żadne wtryski i turbiny nie robione. Ma się dobrze.