Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bateria termostatyczna - zawory zwrotne

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy w prysznicowej baterii termostatycznej niezbędny jest montaż zaworow zwrotnych?

Jest to czesc Q na poniższej ilustracji:

287634612-zawor.jpg

Montaz w mieszkaniu w bloku, jest to dedykowany prysznic (a nie prysznic nad wanna), ciśnienie zimnej i cieplej wody jednakowe.

post-847-14352523787466_thumb.jpg

Napisano

sprawdź w rozpisce czy tam masz jakiekolwiek uszczelnienia teflonowe - wewnątrz konstrukcji

jesli tak to bedzie taka sytuacja że jak wyłaczą zimą wodę gdzieś na sieci ... to po rozruchu odrywaja sie duże ilości opiłków zardzewiałych które potem rysują teflon i niby woda sie nie leje a po prostu zimna wchodzi w przewody od cieplej i dłużej musisz czekać na ciepła wodę ...

nigdy nie bedziesz miał ciśnień takich samych na ciepłe i zimnej ... ZAWSZE zimna bedzie miała ciut wieksze ciśnienie - chyba że ktoś źle wykonał instalacje wody ale to rzadkie jest ...

Napisano

Nic takiego nie mam u siebie. Nie było wymogu zaworów zwrotnych w instrukcji montażu... Działa..

Krawiec

Napisano

Kiedy już zainstalujesz, napisz proszę czy działa rzeczywiście termostatycznie, jak szybko reaguje (czy zdarza się: "hartowanie" ciepła/zimna/ciepła) i jaki to model? Bo mam kilka jakichś przypadkowych baterii termostatycznych i odnoszę wrażenie, że można sobie nastawiać a działają tak, że pokrętło od temperatury to po prostu mieszacz ciepła/zimna a od przepływy to zakręć/odkręć.

Kiedy zmieniałem temperaturę C.W.U, zmieniała się też temperatura wody wypływającej z baterii mimo, że cały czas ustawiona była ta sama.

Napisano
  • Autor

> Kiedy już zainstalujesz, napisz proszę czy działa rzeczywiście termostatycznie, jak szybko reaguje

> (czy zdarza się: "hartowanie" ciepła/zimna/ciepła) i jaki to model? Bo mam kilka jakichś

> przypadkowych baterii termostatycznych i odnoszę wrażenie, że można sobie nastawiać a działają

> tak, że pokrętło od temperatury to po prostu mieszacz ciepła/zimna a od przepływy to

> zakręć/odkręć.

> Kiedy zmieniałem temperaturę C.W.U, zmieniała się też temperatura wody wypływającej z baterii mimo,

> że cały czas ustawiona była ta sama.

Mam zestaw Grohe Vitalio Start z deszczownica i bateria termostatyczna dokładnie jak w tym LINKU z tym ze wymieniłem ta seryjna sluchawke na 3-funkcyjna Grohe (Jet, Massage, Rain) bo seryjna miała tylko Rain.

Co do samej baterii termostatycznej to z perspektywy osoby mieszkajacej w miare nowoczesnych budynkach (poprzedni z 2005 r, obecny z 2013r) z normlanym i stabilnym ciśnieniem wody nie widze tu zadnej wartości dodanej vs przyzwoita bateria jednouchwytowa z mieszaczem. Nigdy nie miałem zadnego problemu z wachajaca się temperatura wody, a wcześniej uzywalem zwykłych baterii z mieszalnikiem. Jedyny ew. plus to rozne zabezpieczenia typu konieczność wcisniecia przycisku żeby zwiekszyc temperaturę ponad 38C bądź odcięcie wody w przypadku braku dopływu zimnej wody.

Natomiast z minusow to mam wrazenie ze bateria ta daje mniejszy przepływ wody od standardowej. W drugiej łazience mam wanne ze zwykla bateria z sluchawka i mam wrazenie ze ten układ daje lepszy przepływ wody.

Mysle ze może to wynikac z samej konstrukcji baterii termostatycznej natomiast do tego dochodzą rzeczy typu geste sitka na wlocie zimnej i cieplej wody do baterii oraz zawory zwrotne, kolejny zawor zwrotny przed wezem na sluchawke, jakies dławiki i siteczka w słuchawce oraz w deszczownicy itp.

Na ta chwile wywaliłem wszelkie dławiki i siteczka z słuchawki i deszczownicy, siteczka z wlotow zimnej i cieplej wody oraz zawor zwrotny przed wezem na sluchawke i już jest sporo lepszy przepływ. Zostaly jeszcze te zawory zwrotne na wlocie zimnej i cieplej wody do baterii - żeby się do nich dostać musze najpierw trochę ztuningowac klucz imbus 12 ale co się odwlecze to nie uciecze - wyrwe chwasta uzbroj_zlo.gif

Napisano
  • Autor

> Nic takiego nie mam u siebie. Nie było wymogu zaworów zwrotnych w instrukcji montażu... Działa..

> Krawiec

No wlasnie - w instrukcji do tej mojej jest punkt pt. instrukcja demontażu zaworow zwrotnych wiec generalnie producent dopuszcza możliwość ich usuniecia.

Z drugiej strony można tez w necie wycyztac historie roznych domorosłych majstrow co przez demontaż zaworków mieli sytuacje ze zimna woda mieszala się z ciepla i inne takie - wiec do końca nie mam pewności.

Napisano

...

> Co do samej baterii termostatycznej to z perspektywy osoby mieszkajacej w miare nowoczesnych

> budynkach (poprzedni z 2005 r, obecny z 2013r) z normlanym i stabilnym ciśnieniem wody nie

> widze tu zadnej wartości dodanej vs przyzwoita bateria jednouchwytowa z mieszaczem.

To tak samo jak mam w domu, ale w lokalach na XIp. przy permanentnych zmianach ciśnienia, z baterii jednouchwytowej z mieszaczem jest: "hartowanie" przy każdym odkręceniu wody.

Zastanawiam się nad zastosowaniem skutecznych baterii termostatycznych tylko czy są wystarczająco: "szybkie"?

hmm.gif

Napisano

Przy idealnym cisnieniu w rurach cieplej i zimnej mozesz zdemontować. Jednak skoki cisnien beda powodowały zwiekszone hartowanie.

Napisano

> Witam,

> Czy w prysznicowej baterii termostatycznej niezbędny jest montaż zaworow zwrotnych?

> Jest to czesc Q na poniższej ilustracji:

> Montaz w mieszkaniu w bloku, jest to dedykowany prysznic (a nie prysznic nad wanna), ciśnienie

> zimnej i cieplej wody jednakowe.

Jeśli masz je w zestawie, to koniecznie zamontuj. Wiele baterii termostatycznych ma wbudowane te zawory, stąd niektórzy mówią, że są niepotrzebne.

Jeśli ich nie zamontujesz, to doprowadzisz do sytuacji, że zimna woda będzie leciała do rury z ciepłą wodą, nawet jak bateria jest zakręcona.

Spowoduje to, że licznik wody zimnej będzie ciągle nabijał a licznik wody ciepłej będzie stał lub się cofał (ale zawsze mniej, niz nabije zimnej)

Nie wymyślam tego, tylko tak mi się zrobiło w bloku, gdy zamontowałem sobie na zwykłej baterii natryskowej dodatkowy zaworek na wyjściu wody do natrysku.

A bateria termostatyczna działa tak samo - jedno pokrętło reguluje skok termostatu, który zawsze puszcza wodę, a dopiero dalej reguluje się, czy woda leci, czy nie leci i ile leci. Przy różnicach ciśnień - a w bloku zawsze ciepła woda ma mniejsze ciśnienie (bo zasilanie to samo, ale idzie dodatkowo przez wymienniki ciepła) będzie przetaczało wodę zimną do ciepłej.

oprócz aspektu finansowego ma to skutek taki, że jak zakręcisz wodę na chwile w czasie kąpieli, to potem dostaniesz kilkanaście sekund kąpieli w zimnej wodzie.

Napisano

> Kiedy już zainstalujesz, napisz proszę czy działa rzeczywiście termostatycznie, jak szybko reaguje

> (czy zdarza się: "hartowanie" ciepła/zimna/ciepła) i jaki to model? Bo mam kilka jakichś

> przypadkowych baterii termostatycznych i odnoszę wrażenie, że można sobie nastawiać a działają

> tak, że pokrętło od temperatury to po prostu mieszacz ciepła/zimna a od przepływy to

> zakręć/odkręć.

> Kiedy zmieniałem temperaturę C.W.U, zmieniała się też temperatura wody wypływającej z baterii mimo,

Ja miałem najtańsze baterie z allegro w dwóch mieszkaniach i dwóch domach - i przy wodzie z sieci, z hydroforu, z elektrociepłowni i z elektrycznego podgrzewacza - i baterie te zawsze działały szybko i skutecznie. Przy zmianach ciśnienia czuć było, że jest zmiana temp przez sekundę - potem wraca do zadanej.

Mankamentem tych baterii było starzenie się elementu regulacyjnego - co dwa lata trzeba było regulować baterię, bo przez ten czas temperatury dryfowały w dół - trzeba było ciągle coraz cieplejszą ustawiać wodę.

Ale regulacja jest banalna - przez przesunięcie pokrętła na osi.

Jedna bateria tez mi zarosła kamieniem i wolno regulowała i tylko na małym zakresie. Rozebranie i przeczyszczenie elementu termoregulacyjnego zwróciło jej wigor.

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz je w zestawie, to koniecznie zamontuj. Wiele baterii termostatycznych ma wbudowane te

> zawory, stąd niektórzy mówią, że są niepotrzebne.

> Jeśli ich nie zamontujesz, to doprowadzisz do sytuacji, że zimna woda będzie leciała do rury z

> ciepłą wodą, nawet jak bateria jest zakręcona.

> Spowoduje to, że licznik wody zimnej będzie ciągle nabijał a licznik wody ciepłej będzie stał lub

> się cofał (ale zawsze mniej, niz nabije zimnej)

> Nie wymyślam tego, tylko tak mi się zrobiło w bloku, gdy zamontowałem sobie na zwykłej baterii

> natryskowej dodatkowy zaworek na wyjściu wody do natrysku.

Czytałem o takich przypadkach - nie wiem tylko czy taki scenariusz ma szanse się u mnie ziscic w sytuacji gdy za wodomierzem jest zawor zwrotny a ciśnienie zimnej i cieplej wody jest praktycznie jednakowe.

Napisano

> Czytałem o takich przypadkach - nie wiem tylko czy taki scenariusz ma szanse się u mnie ziscic w

> sytuacji gdy za wodomierzem jest zawor zwrotny a ciśnienie zimnej i cieplej wody jest

> praktycznie jednakowe.

Co do ciśnienia, to ci się tylko wydaje, że jest jednakowe. Ja mam w domu na ciepłej wodzie tylko naczynie zbiorcze i to wystarcza, aby woda się mogła cofać.

Zawory zwrotne przy wodomierzach pomogą tylko, gdy masz inne krany zakręcone - ale gdy któryś odkręcisz - będziesz miał przelot zimnej wody do rury z ciepłą.

Napisano
  • Autor

> Natomiast z minusow to mam wrazenie ze bateria ta daje mniejszy przepływ wody od standardowej. W

> drugiej łazience mam wanne ze zwykla bateria z sluchawka i mam wrazenie ze ten układ daje

> lepszy przepływ wody.

Okazuje się ze nie jest to wrazenie ale fakt.

Sluchawka podlaczona do zwyklej jednouchwytowej baterii nad wanna daje przepływ 16l / minute.

Sluchawka podlaczona do baterii termostatycznej daje przepływ 12l / minute (i to po wszystkich opisanych pare postow wyżej tjuningach).

Winowajaca sa wiec zawory zwrotne bądź tez sama konstrukcja baterii termostatycznej. Niby 12l / minute wciąż pozwala na przyzwoity strumien wody pod prysznicem, ale jak dla mnie takie ograniczenie przepływu jest wystarczającym powodem by w przyszłości wymienić ta baterie na zwykla.

Napisano

> Okazuje się ze nie jest to wrazenie ale fakt.

> Sluchawka podlaczona do zwyklej jednouchwytowej baterii nad wanna daje przepływ 16l / minute.

> Sluchawka podlaczona do baterii termostatycznej daje przepływ 12l / minute (i to po wszystkich

> opisanych pare postow wyżej tjuningach).

> Winowajaca sa wiec zawory zwrotne bądź tez sama konstrukcja baterii termostatycznej. Niby 12l /

> minute wciąż pozwala na przyzwoity strumien wody pod prysznicem, ale jak dla mnie takie

> ograniczenie przepływu jest wystarczającym powodem by w przyszłości wymienić ta baterie na

> zwykla.

Piszesz o baterii za cenę mniej niż 200 zł, czy o takiej za 1200 ?

Napisano
  • Autor

> Piszesz o baterii za cenę mniej niż 200 zł, czy o takiej za 1200 ?

O tej bedacej w zestawie do którego wkleiłem linka kilka postow wyżej.

Napisano

> O tej bedacej w zestawie do którego wkleiłem linka kilka postow wyżej.

" Technologia GROHE EcoJoy gwarantuje niższe zużycie wody. "

hehe.gif

Napisano
  • Autor

> " Technologia GROHE EcoJoy gwarantuje niższe zużycie wody. "

AFAIR 'EcoJoy' polega na dlawiku montowanym w słuchawkach / deszczownicach Grohe. Tak jak wspominałem, w obu łazienkach / słuchawkach pozbyłem się tego 'udogodnienia'.

Napisano

> zakręć/odkręć.

a przeczytałeś instrukcję od baterii? w mojej jest wyraźnie napisane dla jakiej temp. CWU jest skalibrowana, w przypadku innej należy ustawić pod siebie.

Nie myślisz chyba, że tam siedzi elektronika z czujnikami temp?

Mam termostatyka pod prysznicem przeszło rok i po dopłynięciu ciepłej wody i uzyskaniu zadanej temp trzyma idealnie.

Napisano

Nie mam instrukcji. Pewnie bimetal siedzi? Nie trzeba elektroniki aby trzymać temperaturę niezależnie od zasilania.

Napisano

> Nie mam instrukcji. Pewnie bimetal siedzi? Nie trzeba elektroniki aby trzymać temperaturę

> niezależnie od zasilania.

bimetal też będzie działał tylko w pewnym zakresie prawidłowo.

W wielkim skrócie:

- fabryczna regulacja jest dla CWU 55-65*C

- czyszczenie filtrów co 6mcy

- czyszczenie głowicy co 12mcy

naturalnie jak się nic nie dzieje, temperatura wody jest stabilna to czyszczenie można sobie darować.