Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Y17DT] Oleista ciecz w złączach sterownika silnika

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jakiś czas temu zauważyłem, że w okolicy wtyczki sterownika silnika jest mokro.

Chodzi mi o ten sterownik (nad napisem OPEL):

6_76.jpg

I o tę wtyczkę (tu widać, że też jest mokra, podobnie jak u mnie):

2_150.jpg

(zdjęcia nie są moje, pożyczyłem z samnaprawiam.com)

Jakieś pół roku temu wypiąłem tę dolną wtyczkę, wyczyściłem (nie mogłem dokładnie stwierdzić czy to był olej, czy ropa, czy może jakiś inny płyn) i jeździłem dalej. Dziś zauważyłem, że znów jest mokro wokół wtyczki i w samym gnieździe również znajduje się płyn. Wydaje mi się, że to chyba ropa ale skąd ona tam się wzięła? We wtyczce siedzi pomarańczowa uszczelka - w moim przypadku była nieco uszkodzona. Całość wyczyściłem i złożyłem. Z ciekawości sprawdziłem tę górną wtyczkę (stojąc przed silnikiem) i tam też było nieco płynu ale znacznie mniej niż w dolnej.

Pytanie moje skąd ta ciecz, co to za ciecz i co zrobić żeby się jej pozbyć? Auto pracuje normalnie. Nie zauważyłem też różnicy po czyszczeniu.

Pytanie dodatkowe - czy da się dokupić samą uszczelkę tej wtyczki? Może ktoś wie jaki ma ona numer katalogowy? Jakiś trop jak szukać

Napisano
  • Autor

> A zobacz czy masz sucho przy pompie wtryskowej, przy zaworze TCV?

No właśnie doczytałem, że winny może być ten zawór TCV. Czy bez kanału da się to sprawdzić?

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem - to niestety ropa. Wszystkie wtyczki wychodzące z pompy zalane ropą. Na 100% walnięty jest zawór TCV passed_out.gif

Po wielkanocy stawiam na warsztat

Napisano

> Sprawdziłem - to niestety ropa. Wszystkie wtyczki wychodzące z pompy zalane ropą. Na 100% walnięty

> jest zawór TCV

> Po wielkanocy stawiam na warsztat

Gdzies widziałem video manual jak to uszczelnić.

Napisano

>Na 100% walnięty jest zawór TCV

na 99% Rostex opisywał jak to ogarnąć

Napisano
  • Autor

> na 99% Rostex opisywał jak to ogarnąć

Znalazłem manual na autokąciku ale z tego co czytałem na innych forach problemy prędzej czy później wracają. Na razie zobaczymy czy to na 100% ten zawór, może się okaże że leje się z innego miejsca. Po dokładnym obejrzeniu przewodów i całej instalacji stwierdzam, że kable są mokre. No nic, zobaczymy po świętach

Napisano

> Znalazłem manual na autokąciku ale z tego co czytałem na innych forach problemy prędzej czy później

> wracają. Na razie zobaczymy czy to na 100% ten zawór, może się okaże że leje się z innego

> miejsca. Po dokładnym obejrzeniu przewodów i całej instalacji stwierdzam, że kable są mokre.

> No nic, zobaczymy po świętach

Ja u siebie wymieniałem sam ten zawór, na jesieni 2010 roku i od tamtej pory wszystko jest w porządku ok.gif. Przed wymianą na nowy próbowałem to uszczelnić, niestety problem po pół roku wrócił angryfire.gif. Gdybym wiedział że tak się stanie, od razu bym na nowy wymienił. Za samą robotę się nie warto się z tym paprać, ile jak się nakląłem żeby wykręcić i wkręcić jedną ze śrub trzymających ten zawór zlosnik.gif.

Napisano

Olej napędowy przedostaje się do sterownika pod izolacją przewodów. O ile uszczelnienie lub jak koledzy piszą wymiana TCVa pomoże na wyciek, to na zalegającą ropę w kablach już nie. Po załatwieniu sprawy z zaworem trzeba co jakiś czas rozpinać wtyczki i je czyścić, bo po pewnym czasie wyjmiesz wtyczkę razem z pinami ze sterownika. Wtedy sterownik nadaje się tylko na śmietnik.

Napisano
  • Autor

> Ja u siebie wymieniałem sam ten zawór, na jesieni 2010 roku i od tamtej pory wszystko jest w

> porządku . Przed wymianą na nowy próbowałem to uszczelnić, niestety problem po pół roku

> wrócił . Gdybym wiedział że tak się stanie, od razu bym na nowy wymienił. Za samą robotę się

> nie warto się z tym paprać, ile jak się nakląłem żeby wykręcić i wkręcić jedną ze śrub

> trzymających ten zawór .

Tak też wyczytałem w necie, że to uszczelnianie działa na jakiś czas a potem problem wraca. Już zaplanowałem wymianę zaworu. Nie wiem czy to ma związek, ale rano, szczególnie jak auto postoi ze dwa dni, mam problem z odpaleniem. Nie jest to może jakiś wielki problem ale muszę zakręcić nieco dłużej niż na ciepłym silniku.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam, jestem już po wymianie zaworu. Nie bawiłem się w klejenie i łatanie tylko kupiłem nowy. Przy okazji zostały wyczyszczone wszystkie wtyczki z wiązki, która łączyła się zaworem - praktycznie każda wtyczka była mokra od ropy, tak samo jak osłona pod silnikiem.

Tak więc jeśli ktoś zauważy u siebie wilgoć w okolicach wtyczek od komputera, a w samym gnieździe ciecz to na 100% będzie to zawór pompy.