Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

prawo jazdy na skuter...

Featured Replies

Napisano

majaczy mi się, że istnieje możliwość zrobienia prawka skuterem i później wolno się takim skuterem poruszać - mowa oczywiście o skuterze >50cm.

chodzi krótko mówiąc o to żeby zrobić prawko na skuterze po wiedzmy 600cm i mieć później uprawnienia do poruszania się takowym...

jest taka opcja czy coś pokręciłem? niewiem.gif

Napisano

> Raczej nie.

jest cos, ze mozesz zdawac na pojezdzie z automatyczna skrzynia biegow

par 13 ust 5 pkt 4 ustawy o kierujacych daje mozliwosc wydania prawka z ograniczeniem do prowadzenia danego typu pojazdu

Napisano
  • Autor

> jest cos, ze mozesz zdawac na pojezdzie z automatyczna skrzynia biegow

> par 13 ust 5 pkt 4 ustawy o kierujacych daje mozliwosc wydania prawka z ograniczeniem do

> prowadzenia danego typu pojazdu

a słyszałeś w ogóle o takiej opcji? obiło Ci się o uszy żeby w Wawie dało się coś takiego zrobić?

Napisano

> a słyszałeś w ogóle o takiej opcji? obiło Ci się o uszy żeby w Wawie dało się coś takiego zrobić?

Z samochodem na automat da na pewno radę bo moja matka tak zdawała. Co ciekawe to w PJ nie ma żadnej adnotacji, że może jeździć tylko automatem.

Napisano

> Z samochodem na automat da na pewno radę bo moja matka tak zdawała. Co ciekawe to w PJ nie ma

> żadnej adnotacji, że może jeździć tylko automatem.

Powinna chyba mieć wpisane 10.02 lub 78 lub 107 w pozycji 12 albo w ostatniej kratce.

Napisano

> majaczy mi się, że istnieje możliwość zrobienia prawka skuterem i później wolno się takim skuterem

> poruszać - mowa oczywiście o skuterze chodzi krótko mówiąc o to żeby zrobić prawko na skuterze

> po wiedzmy 600cm i mieć później uprawnienia do poruszania się takowym...

> jest taka opcja czy coś pokręciłem?

skuter to raczej motorower - prawo jazdy kat AM

jeśli chodzi o motocykl wyglądający jak skuter ( są takie ) to już potrzebne prawo jazdy kat A1 lub A2 lub A w zależności od pojemności i mocy motocykla i wieku kandydata. Kategoria A uprawnia do kierowania wszystkimi motocyklami bez względu na budowę , rodzaj , ilość kół ( może być ścigacz , choper , naked , skuter , z bocznym wózkiem itp., itd. ) .

Napisano

> a słyszałeś w ogóle o takiej opcji? obiło Ci się o uszy żeby w Wawie dało się coś takiego zrobić?

zapytaj na odlewniczej ale moze byc problem jesli chodzi o maszyne do zdawania bo chyba wymogi spelnia tylko apka mana albo jakis maxiskuter a tym placu nie zrobisz

Napisano

> skuter to raczej motorower - prawo jazdy kat AM

> jeśli chodzi o motocykl wyglądający jak skuter ( są takie ) to już potrzebne prawo jazdy kat A1 lub

> A2 lub A w zależności od pojemności i mocy motocykla i wieku kandydata. Kategoria A uprawnia

> do kierowania wszystkimi motocyklami bez względu na budowę , rodzaj , ilość kół ( może być

> ścigacz , choper , naked , skuter , z bocznym wózkiem itp., itd. ) .

kurna, skuter to typ nadwozia a motorower to motorower i motorower moze byc skuterem a skuter moze byc motorowerem

Napisano

> skuter to raczej motorower - prawo jazdy kat AM

Tylko, jeśli nie przekracza 50cm3. Nie ma znaczenia jak wygląda: skuter, motorower (szosowo-turystyczny, chopper, ścigacz itp.). Liczy się tylko pojemność jego silnika i nic więcej ok.gif

Napisano

> kurna, skuter to typ nadwozia a motorower to motorower i motorower moze byc skuterem a skuter moze

> byc motorowerem

kurna , ja to wszystko wiem, większosc ludzi myli pojęcia i chce np prawo jazdy na skuter. jak się spytam na jaki to mi mówią chiński. dogadaj się z takim. shocked.gif

skuter może być motocyklem , motocykl może być w nadwoziu skutera

Napisano

> majaczy mi się, że istnieje możliwość zrobienia prawka skuterem i później wolno się takim skuterem

> poruszać - mowa oczywiście o skuterze chodzi krótko mówiąc o to żeby zrobić prawko na skuterze

> po wiedzmy 600cm i mieć później uprawnienia do poruszania się takowym...

> jest taka opcja czy coś pokręciłem?

Dzięki Klaudkowi mogę nieco rzucić światła na ten problem jakiś tekst Masz rację, ale tylko do 125 cm3. Mam jednak nadzieję, że zmiana przepisu będzie dotyczyła również skrzyń biegów sekwencyjnych albo manualnych food.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Dzięki Klaudkowi mogę nieco rzucić światła na ten problem jakiś tekst Masz rację, ale tylko do 125

> cm3. Mam jednak nadzieję, że zmiana przepisu będzie dotyczyła również skrzyń biegów

> sekwencyjnych albo manualnych

gadałem z gościem z warszawskiego WORDu i powiedział:

"Do egzaminu można przystąpić w zakresie takiej kategorii, w której ukończy Pan kurs. Jeśli lekarz wyda Panu orzeczenie bez ograniczeń, to może Pan podstawić na egzamin motocykl z automatyczną skrzynią biegów, który będzie przystosowany do szkolenia i egzaminowania. Używając terminu „motocykl przystosowany” - jest to motocykl przystosowany do rodzaju schorzenia osoby"