Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wydech przelotowy do turbo... głośne to jest?

Featured Replies

Napisano

W związku z koniecznością wymiany wydechu w turbo, kusi mnie aby zrobić przelotowy. Na obecnym, z końcowym tłumikiem komorowym czuć jak dmucha przez dziurę w wydechu, kiedy turbosprężarka zaczyna działać. Jest spore ciśnienie, które dusi pewnie trochę tego malucha?

Wymyśliłem sobie długi, 90cm. i 12 średnicy tłumik środkowy, przelotowy, taki:

117920755_1_644x461_awg-cobra-tlumik-przelotowy-dlugi-88cm-cz-wa-czestochowa.jpg

i dwa tłumiki końcowe, przelotowe dł. 32cm. 10x15cm. średnicy, ze zwężką w środku jeden za drugim:

95546045c842.jpg

5de9c97843cc.jpg

(akurat mam tak miejsce w autku, że dwa, zawinięte trochę jak twin-loop akurat zajmą tyle miejsca co oryginalny, komorowy.

Czyli w sumie trzy tłumiki przelotowe.

Przejdzie to badanie techniczne? Będzie znośne do 100km/h?

Ktoś próbował podobnej konfiguracji?

hmm.gif

Aha, katalizator jest w kolektorze i zostaje a rury będą 50mm.

Napisano

> W związku z koniecznością wymiany wydechu w turbo, kusi mnie aby zrobić przelotowy. Na obecnym, z

> końcowym tłumikiem komorowym czuć jak dmucha przez dziurę w wydechu, kiedy turbosprężarka

> zaczyna działać. Jest spore ciśnienie, które dusi pewnie trochę tego malucha?

> Wymyśliłem sobie długi, 90cm. i 12 średnicy tłumik środkowy, przelotowy, taki:

> i dwa tłumiki końcowe, przelotowe dł. 32cm. 10x15cm. średnicy, ze zwężką w środku jeden za drugim:

> (akurat mam tak miejsce w autku, że dwa, zawinięte trochę jak twin-loop akurat zajmą tyle miejsca

> co oryginalny, komorowy.

> Czyli w sumie trzy tłumiki przelotowe.

> Przejdzie to badanie techniczne? Będzie znośne do 100km/h?

> Ktoś próbował podobnej konfiguracji?

> Aha, katalizator jest w kolektorze i zostaje a rury będą 50mm.

A slyszal kiedys zmodowane Evo na ulicy? 90% z nich ma sama rure od turbo do konca i tylko koncowy przelotowo-komorowy lub nawet tylko przelotowy. Jest glosno lub bardzo glosno grinser006.gif

Jesli zostawiasz kata i jeszcze bedziesz mial jakies tlumiki po drodze to moim zdaniem bedzie luz.

Napisano
  • Autor

> A slyszal kiedys zmodowane Evo na ulicy?

Słyszał, słyszał. Jak daje w palnik to jest niezły bbq.gif

Mówią mi, że skoro katalizator zostaje to powinno być znośnie. W sumie ewentualny hałas nie będzie mi przeszkadzał. Bardziej zastanawia mnie czy badanie techniczne przejdzie legalnie?

Czy jest ktoś, kto miał podobny wydech i był na SKP bez znajomości?

Napisano

> Słyszał, słyszał. Jak daje w palnik to jest niezły

> Mówią mi, że skoro katalizator zostaje to powinno być znośnie. W sumie ewentualny hałas nie będzie

> mi przeszkadzał. Bardziej zastanawia mnie czy badanie techniczne przejdzie legalnie?

> Czy jest ktoś, kto miał podobny wydech i był na SKP bez znajomości?

Ja mialem pelny przelot w EP3 CTR. Nikt nigdy nie czepil sie glosnosci na SKP. Zawsze byli zbyt zaaferowani badaniem spalin. No ale bylo to juz dobrych pare lat temu, moze teraz sa bardziej skrupulatni.

Napisano

Wydech średnicy 2,5".

Tłumik środkowy przelotowy.

Tłumik końcowy komorowy.

Brak katalizatora.

Tak to gada mniej więcej:

W tym roku skład spalin ich wyłącznie trapił.

Napisano

Ja mam u siebie 2 przelotowe, duże puchy.

Jeden z ducato, drugi z cromy.

W czasie jazdy jest bardziej niż komfortowo wewnątrz. Żadnego buczenia, ryku, wrzasku. Bajka.

Z zewnątrz jak na mocne butowanie, wydaje mi się, że też bardzo znośnie.

Dawaj jak największe puchy się zmieszczą.

Napisano

Silniki turbo nie są jakieś mega głośne na przelocie. Co innego w wolossące. W 318is mam wydech w postaci dwóch przelotowych tłumików (kata brak) i poziom głośności jest nie do zaakceptowania dla auta cywilnego zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

...

> Dawaj jak największe puchy się zmieszczą.

Tak właśnie podejrzewałem, że im większe tym ciszej. Środkowy największy jaki znalazłem. Tylko te końcowe malutkie w sumie. Dlatego dwa ale pewnie lepszy byłby jeden duży. Ewentualnie z zawiniętym w środku przelotem.

Na razie zrobiłem model swojego tłumika i będę szukał pod wymiar coś co się zmieści.

Dziękuję wszystkim za opinie.