Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Witam! O Hondę pytam....:-)

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich szanownych autokącikowiczów ! :-) Jako nowy chciałbym zasiegnąc porady doswiadczonych kolegów:-) Planuje kupno nowej Hondy Civic 5d lub Toyoty corolli. Rozważam automatyczna skrzynie biegów- jeżdżę spokojnie, liczy się dla mnie wygoda, bezawaryjność. Słyszałem, ze Honda w automacie jest cichsza, zas toyota- przeciwnie... Czy ktoś ma własne doświadczenia i mógłby przedstawić argumenty za i przeciw?:-)

Napisano
  • Autor

Dziekuje wszystkim za liczne odpowiedzi na moje pytanie i pomoc w sprawach samochodowych:-) Warto było zapisac do tego forum- poznałem miejsce, gdzie koncertowo olewa się kolegów:-) Życze wesołych świąt i dobrych mechaników:-)

Napisano

Źle postawiłeś pytanie. Zabrakło jakiegoś twierdzenia typu, że: "Honda z automatem jest do niczego" albo, że: "Toyota z ręczną skrzynią to syf".

Większość z nas nawet nie widziała tych aut z AT.

wink.gif

Napisano

> Większość z nas nawet nie widziała tych aut z AT.

Mylisz się tongue.gif

Przed akordeonem miałem civica z automatem.

Wcale nie hondowskim tylko aisin warner 4S bo z takimi sprzedawali w NL.

Zrobiłem 170.kkm bezawaryjnie i sprzedałem Turkowi - autentycznie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki, panowie:-) Zawsze to jakaś odpowiedz:-) Problem w tym, ze sprzedawcy też rzadko kiedy to widzieli, nigdy nie jezdzili i maja g.. do powiedzenia w tej sprawie.. Nawet nie ma szans na jazdę próbna.

Napisano

> Zawsze to jakaś odpowiedz ...

Honda teraz pakuje do civica CVT.

Dla mnie jeździ OK ale są tacy co marudzą zlosnik.gif zwłaszcza ci, którzy nigdy takim autem nie jeździli.

Uczciwie powiem, że jechałem tylko dwa razy i to po Wrocławiu i jak dla mnie pracuje idealnie.

Na obwodnicy pocisnąłem do 130-135 i nie było ani głośno ani skrzynia nie muliła.

Napisano

A nie pisałem? Słowo klucz i dyskusja się rozwija.

Przy okazji okazało się, że jest nas bardzo, bardzo mało. Można policzyć na palcach jednej ręki tracza.

wink.gif

Napisano

> ... Można policzyć na palcach jednej ręki tracza.

Mosz chopie rycht zlosnik.gif

Napisano

> Honda teraz pakuje do civica CVT.

W Civicach VIII (poliftowym) i IX jest taka sama pięciobiegowa przekładnia ze sprzęgłem hydrokinetycznym. nono.gif Civic w wersji z automatem pozbawiony jest systemu Start&Stop (chyba dlatego, że to jest już dość stara skrzynia i nie było sensu dorabiania dodatkowej opcji rozłączania napędu) - co nie zmienia faktu, że (poza większym spalaniem grinser006.gif) moim zdaniem ta skrzynia jest godna polecenia jeśli komuś nie zależy bezwzględnie na osiągach.

CVT jest chyba tylko w Hondzie Jazz. hmm.gif

Napisano

> W Civicach VIII (poliftowym) i IX jest taka sama pięciobiegowa przekładnia ze sprzęgłem hydrokinetycznym ...

Kurka wódka masz rację wink.gif

Podjechałem i obmacałem civica mimo Świąt.

To 5-b automat a wziąłem go za CVT bo płynnie kręci facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> To 5-b automat a wziąłem go za CVT bo płynnie kręci

Jak się chce gwałtowniej przyspieszyć, to przy redukcji o 2-3 biegi pokazuje swoje drugie oblicze, normalnie jeździ się tym bardzo łagodnie, zmiany biegów są praktycznie niewyczuwalne, obroty silnika utrzymują się na dość niskim poziomie. ok.gif

Ta skrzynia pojawiła się w Civicu VIII trochę "tylnymi drzwiami", bo dopiero przy okazji liftingu w 2009 - i chyba za jej przyczyną zmieniono grill z całkowicie przezroczystego na ten brzydszy, z takimi śmiesznymi dziurkami:

2009-honda-civic-facelift-4.jpg

Jeden z tych otworów doprowadza powietrze do chłodnicy oleju automatycznej skrzyni biegów - pozostałe wersje dostały ten grill zapewne w imię spójności stylistycznej. grinser006.gif Akcesoryjny grill z czarną siatką, który ze względu na dyskusyjną urodę fabrycznego cieszył się sporym powodzeniem, występuje w dwóch wersjach - ta dedykowana do samochodów z automatem ma jedną stronę "przelotową". Auta z automatem nie mają też wskaźnika temperatury - w jego miejscu znajduje się wskaźnik opisujący położenie wybieraka skrzyni biegów. W Civicu IX jest o tyle lepiej, że ta skrzynia była planowana od samego początku, więc przynajmniej wskaźniki w wersji z automatem są kompletne. grinser006.gif

Napisano

> Jak się chce gwałtowniej przyspieszyć, to przy redukcji o 2-3 biegi pokazuje swoje drugie oblicze,

> normalnie jeździ się tym bardzo łagodnie, zmiany biegów są praktycznie niewyczuwalne, obroty

> silnika utrzymują się na dość niskim poziomie.

> Ta skrzynia pojawiła się w Civicu VIII trochę "tylnymi drzwiami", bo dopiero przy okazji liftingu w

> 2009 - i chyba za jej przyczyną zmieniono grill z całkowicie przezroczystego na ten brzydszy,

> z takimi śmiesznymi dziurkami:

> Jeden z tych otworów doprowadza powietrze do chłodnicy oleju automatycznej skrzyni biegów -

> pozostałe wersje dostały ten grill zapewne w imię spójności stylistycznej. Akcesoryjny grill

> z czarną siatką, który ze względu na dyskusyjną urodę fabrycznego cieszył się sporym

> powodzeniem, występuje w dwóch wersjach - ta dedykowana do samochodów z automatem ma jedną

> stronę "przelotową". Auta z automatem nie mają też wskaźnika temperatury - w jego miejscu

> znajduje się wskaźnik opisujący położenie wybieraka skrzyni biegów. W Civicu IX jest o tyle

> lepiej, że ta skrzynia była planowana od samego początku, więc przynajmniej wskaźniki w wersji

> z automatem są kompletne.

Zgadza sie, do liftu role automatu pelnil i-shift czyli zautomatyzowany manual, ktory z racji swojego zachowania i jakosci nazywana i-shitem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki panowie ! Pare praktycznych uwag jednak jest- już wiem,że gładko zmienia biegi i trzyma na niższych obrotach- czyli domyślam się, że jest trochę cichsza niż wersja z manualną... Pytałem ostatnio o toyote u dilera- uczciwie odpowiedział,ze nic mi nie powie, bo sprzedali tylko jedną sztuke z automatem... Naprawdę trudno usłyszeć cos praktycznego, a nie wyczytanego w prospekcie reklamowym...:-/ Brak systemu start- stop na moje laickie oko może być nawet pozytywem, bo mimo iż jest to modne, to jakos mam wątpliwości, czy silnik i akumulator bardzo to lubią...

Napisano

> Dzieki panowie ! Pare praktycznych uwag jednak jest- już wiem,że gładko zmienia biegi i trzyma na

> niższych obrotach- czyli domyślam się, że jest trochę cichsza niż wersja z manualną...

Jakiś czas trzeba z tą skrzynią pojeździć, żeby nauczyć się odpowiednio operować pedałem gazu - puki nie wciska się go mocno, to silnika prawie nie słychać. Problem zaczyna się po mocniejszym depnięciu, przynajmniej było tak na początku w moim przypadku - skrzynia zaraz redukowała o kilka biegów w dół i silnik rozkręcał się do wysokich obrotów nawet jeśli w danej sytuacji nie miało to specjalnego sensu, a chodziło po prostu o przyspieszenie, ale bez jakiejś wielkiej przesady. Po jakimś czasie wyrabia się nawyk odpowiedniego operowania pedałem przyspieszenia - teraz już jestem w stanie wymusić redukcję do wybranego biegu samym gazem. grinser006.gif

Ta skrzynia uchodzi za bezproblemową, jedyną czynnością eksploatacyjną jest wymiana oleju co 60kkm lub trzy lata, ale nie jest to jakiś zwalający z nóg koszt. ok.gif Jasne jest, że może być kłopot z jazdą próbną - ale patrząc na Twoje wymagania wydaje mi się, że jeśli przejedziesz się Civicem 5d z ręczną skrzynią i uznasz, że ogólnie to auto Ci pasuje (gdyby nie brak automatu grinser006.gif), to przy takim założeniu automatem rozczarowany nie będziesz. Co prawda nie zmienia on biegów w milisekundę, ale przy spokojnej jeździe działa dość łagodnie, zmiany biegów widać głównie na obrotomierzu. W połączeniu z tempomatem przy dłuższych trasach sprawdza się bardzo dobrze.

Skrzynia od strony użytkowej jest dość prosta: daje się zablokować na najniższym biegu, na biegach 1-2 albo 1-2-3, poza tym nie oferuje żadnych dodatkowych funkcji (jak np. ręczna zmiana biegów, itp). Wybierak przesuwa się po linii prostej, do jego przesunięcia trzeba wcisnąć przycisk. Nie wyjmiesz kluczyka ze stacyjki jeśli wybierak nie jest w pozycji P, żeby wyłączyć blokadę trzeba włączyć zapłon i wcisnąć pedał hamulca, inaczej nie da się wybieraka przesunąć z pozycji P na żadną inną.

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki- o takie właśnie uwagi mi chodziło:-) czyli na razie wszystko wskazuje na automat:-)

Napisano

W toyocie to siedzi chyba cvt i wymaga przyzwyczajenia.

Tak poza tym to chyba działa. Nie wiem czy w avensisach jest ten sam ale tam jezdzi i spisuje sie chyba ok. Przynajmniej nie widac, zeby padały jak muchi wink.gif

Napisano

> 2009 - i chyba za jej przyczyną zmieniono grill z całkowicie przezroczystego na ten brzydszy,

> z takimi śmiesznymi dziurkami:

nie, ten grill wystepowal od poczatku zlosnik.gif

jesli mnie pamiec nie myli swiety.gif

calkiem zabudowany w najslabszej wersji, z dziurkami w 1.8 a w TR siatex grinser006.gif

Napisano

> nie, ten grill wystepowal od poczatku

Od liftingu w 2009. zlosnik.gif Wcześniej był taki:

honda-civic.jpg

i wyglądał lepiej. grinser006.gif