Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycena szkody

Featured Replies

Napisano

Szkoda może faktycznie znikoma ale jest.

Sprawca nie chciał się dogadać, zgłosiłem do jego ubezpieczeniaTU Gothaer na podstawie oświadczenia.

Ilę mniej-więcej powinienem się spodziewać na rękę odszkodowania.

Umie to ktoś określić ze zdjęć.

Nadmieniam iż TU będzie wykonywać wyceny również na podstawie moich zdjęć, a może to zły pomysł - puytam bo nigdy nie byłem w takiej sytuacji..

Uszkodzenia to:

- pęknięta lampa

287653726-1%2C1.jpg

- uszkodzenie lakier zderzaka

287653726-2%2C2.jpg

-porysowania

287653726-3%2C3.jpg

Ktoś się wypwoie, coś zasugeruje

post-59405-14352523901448_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Zdjęcia nie działają

poprawię wieczorem po 20 przy kompie jak będę

Napisano
  • Autor

> poprawię wieczorem po 20 przy kompie jak będę

Z M I E N I O N E !!!

Napisano

Na ile wycenią, to nie chcę zgadywać, ale mam dla Ciebie dwie rady. Sam załatwiałem taką sprawę w tym towarzystwie. Ponieważ szkodę usuwasz z OC sprawcy, to:

1. nie mają prawa wyliczać Ci kosztorysu na zamiennikach

2. nie mogą uwzględniać amortyzacji części ze względu na wiek samochodu.

Mi przy pierwszej wycenie policzyli wymianę błotnika na jakiś tani zamiennik oraz amortyzację w wysokości kilkudziesięciu procent na części (miałem zakwalifikowane do wymiany tylne drzwi i błotnik).

Po informacjach od rzecznika ubezpieczonych (w razie problemów polecam do nich dzwonić) napisałem odwołanie w którym napisałem, że domagam się naprawy na częściach oryginalnych oraz podałem im ceny części z ASO.

Na pewno w kosztorysie będziesz miał też zaniżoną cenę roboczogodziny.

Po odwołaniu zadzwonili do mnie i zaproponowali w ramach ugody jakąś kwotę. Nie zgodziłem się (była to ok. połowa różnicy w cenie części) i zaproponowałem, aby postępowanie toczyło się normalną drogą. Po kilku minutach zadzwonili, że zgadzają się na moje warunki. Opłaca się walczyć o swoje - ja nie chciałem na tym zarabiać, tylko mieć porządnie naprawione auto.

Możesz także wykonać naprawę bezgotówkowo. Wtedy powinni rozliczyć naprawę na podstawie rzeczywistych faktur.

Napisano
  • Autor

> Na ile wycenią, to nie chcę zgadywać, ale mam dla Ciebie dwie rady. Sam załatwiałem taką sprawę w

> tym towarzystwie........

Okej zobaczę co wycenią wówczas dam znać co i jak.

Gdzie realizowałeś swoją szkodę - chodzi mi o lakiernie i czy jesteś zadowolony z roboty.

Napisano
  • Autor

> 600zł myślę i nie więcej.

Właśnie otrzymałem kosztorys 604zł netto.

I tu mam do was kilka pytań.

Tak jak Sławek napisał wyżej.

Kalkulacja na zamiennikach za lampę dali 86zł netto, a roboczogodzinę policzyli 60zł

Rozumiem, że stawki zaniżone. Czy jest sens się odwoływać i czy faktycznie nie mogą liczyć zamienników przy szkodzie likwidowanej z OC oraz amortyzacji z tytułu na wiek samochodu.

Jak ugryźć temat.

Napisano

> Jak ugryźć temat.

oddać do ASO na bezgotówkową i do tego Samochód zastępczy z OC sprawcy zlosnik.gif auto zastępcze przyśpieszy naprawę twojego auta

Napisano

> oddać do ASO na bezgotówkową i do tego Samochód zastępczy z OC sprawcy auto zastępcze

> przyśpieszy naprawę twojego auta

Popieram. Ja swoje postawiłem do ASO, wziąłem zastępcze i miałem w nosie ubezpieczyciela. Zrobili porządnie, jestem zadowolony

Napisano
  • Autor

> Popieram. Ja swoje postawiłem do ASO, wziąłem zastępcze i miałem w nosie ubezpieczyciela. Zrobili

> porządnie, jestem zadowolony

Rozważam również taki wariant, ale pierwszą myślą było zrobienie tego we własnym zakresie za wypłacone pieniądze. A jeżeli zostanie coś z tego na piwo to nie grzech.

ASO i tak ich wydoi jak będą likwidować szkodę.

Napisano

> Właśnie otrzymałem kosztorys 604zł netto.

Ja w 2011 r. za odcisk tablicy rejestracyjnej na tylnym zderzaku dostałem z Warty ponad 1200 zł za: demontaż, lakierowanie i montaż...

A po drugie, to jakie ceny netto? Domagaj się VAT i na 100% dostaniesz...

Pozdr.

Napisano

> auto zastępcze

> przyśpieszy naprawę twojego auta

czy ja wiem? 3 dni użytkowania zastępczego u jednego z dealerów to 260PLN netto, oczywiście z OC sprawcy, więc nie wiem czy to przyspiesza temat. Miałem lekką robotę ze 2 miesiące temu.

Ale wczoraj taki telefon: będzie Pan musiał zapłacić VAT 900PLN bo jest Pan VATowcem icon_eek.gif

1. Auto nie jest na firmę, niczego nie odliczam.

2. Nie było o tym mowy wcześniej, gdyby była - zastanowiłbym się.

3. Oświadczenie o VAT szybciutko na emila przysłali. Niczego podpisywać nie zamierzam, zwłaszcza 2 miechy po fakcie.

Czuję że będzie akcja uzbroj_zlo.gif

Najwyżej poproszę o odtworzenie stanu sprzed naprawy zlosnik.gif I zrezygnuję.