Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy Yaris - moje wrażenia. DŁUUUUGIEEEE!

Featured Replies

Napisano

No więc dziś polazłszy do saloonu, tym razem bez "zestawu głośnomówiącego".

Cel - oblukanie dokładne nowego Yarisa.

Dysklajmer - poniższy opis jest MOJĄ PRYWATNĄ OPINIĄ n/t tego auta, tak, wiem, że samochody interlokutorów są lepsze 1 000 000 razy (zwłaszcza sprowadzane, niemieckie), a Toyota produkuje g.wno za ciężkie pieniądze.

Ogladane auta - 3dr, 1,0 Luna, 5 dr 1,0 luna

Wrażenie pierwsze, czyli rundka dookoła.

Jaki Jaris jest, każdy widzi. Nie mi oceniać, że "brzydki, ładny, cacy-aj-waj lub be". Powszechnie wiadomo, że do samochodu mam podejście utylitarne i nie używam auta jako przedłużacza/kompensaty braków potencji ;-D

Wrażenie ogólne - OK, Samochód nowy zresztą zazwyczaj jest OK, chyba, że producent kompletnie coś spieprzy.

Jedyny minus "stylizacyjny" - lusterka czarne, co przy jasnym nadwoziu nieco razi.

Otwieramy drzwi, sadowimy się do środka i patrzymy...

Siedzenia

+ sympatyczna, miesista tapicerka siedzeń. Ciemna, więc praktyczna

+ przyzwoite ukształtowanie siedzeń. Mały nie jestem, dodatkowo kurtka zimowa i ciasno nie było. Odnosze wrażenie, że jest przestronniej niż w starym Yarisie

- - brak regulacji wysokości siedzenia (jest w Sol/Prestige). Dla mnie minus, bo siedzi się jak na stołku, a ja lubię d... po asfalcie ;-D

Reszta tapicerki, czyli drzwi

+ - nie ma gołej blachy

+ - góra boczków wykonana z miękkiej tkaniny - duży postęp w porównaniu ze 'starym" Yarisem, gdzie boczki były w 100% z plastiku

+ wygodnie ukształtowany podłokietnik

+ dobrze umieszczone przełączniki el szyb i c. zamka

I tu następuje koniec plusów i zaczynają się "kamyczki do ogródka".

- poza górą z tkaniny, reszta jest z plastiku i to IMO gorszego niż w poprzednim Yarisie.

Uchwyt do zamykania "zintegrowany" z listwą na której są przełączniki el szyb wykonany z TRAGICZNIE tandetnego z wyglądu i dotyku plastiku w kolorze zużytej opony z Kamaza :-( Witki opadają :-(

- uchwyt do puszki/kieszeń na drzwiach - zmieści się tylko puszka typu "redbull" - żeby wlazło zwykłe 0,33 czy też 0,5 z piwem ;-D raczej nie ma co marzyć.

Pominę litościwie kwestię, że umieszczanie uchwytu na puszkę na drzwiach może spowodować "efekty specjalne" w razie energicznego "klapnięcia" drzwiami z umieszczoną w nich otwartą puszką...

Kieszeń na drzwiach też malutka - ot, akurat na portfel, niezbyt zasobny :-D

Drzwi zamykają się lekko, mięsiście, "czuć jakość"

Deska rozdzielcza.

Koncepcja znana z poprzedniego Yarisa, opisywał wyglądu nie będę, bo zdjęcia powszechnie dostępne są. Koncepcja zegarów bez zmian, można przywyknąć.

+ schowki.

Dużo, naliczyłem 5 zamykanych, 3 po stronie kierowcy, 2 po stronie pasażera.

+ Decha z ciemnego plastiku (więc praktyczna :-D)

+ właściwie rozmieszczone przełączniki

+ regulacja wysokości kierownicy

+ względnie dużo miejsca na nogi - można się rozkraczyć. W poprzednim Yarisie konsola środkowa uwierała mnie w okolice kolana

- - dość twardy plastik

- - mało "toyotowska" jakość montażu. Jak na ten segment "w normie", ale IMO stary Yaris był lepiej spasowany. Może kwestia tego, że auto jest z początkowej produkcji ? Niedoróbki widać szczególnie na klapach schowków, na okładzinie słupka "A"

Kosola środkowa. (wersja Luna, czyli bez automatycznej klimy)

Rozmieszczenie przełączników nawiewów OK, ale kamyczek do ogródka za super zminiaturyzowany przełącznik dmuchawy - kółeczko średnicy ok 2 cm - nie bardzo wyobrażam sobie dobieranie się do tego w rękawiczkach zimą. Zewnętrzna część dużego pokrętła odpowiada za zamknięcie/otwarcie obiegu wewn, imo powinno być dokładnie odwrotnie.

Drugi kamyczek za sposób włączania ogrzewania tylnej szyby. Przywykłem do wyłączników impulsowych, z automatycznym wyłączaniem po paru(nastu) minutach. Tu jest dwupozycyjny wyłącznik (on/off) z małą diodką, nisko umieszczony - łatwo zapomnieć i jeździć "ad mortem defecatum" z włączonym grzaniem z tyłu.

Kierownica

+ wielkość OK,

+ klakson jak w porządnym aucie - po całości pokrywy airbagu, a nie w guziczkach fi 0,5 cm

- cienka

- z tandetnego (!) w dotyku plastiku - żywcem wzięta z poprzedniego Yarisa.

- brak regulacji kierownicy "na głębokość"

Dźwigienki

+ "mięśiście i cicho pracujące - "czuć jakość"

+ wykonane z przyzwoitego plastiku

- po przesunięciu dźwigienki wycieraczek do oporu w dół, oczom dociekliwych ukazuje się... DZIURA ! - maskownica ma trochę za małe rozmiary i pokazuje się dziura, że pół palca wchodzi ;-D

"pierdółki" wyposażeniowe (przód)

+ rozsądnie umieszczone el sterowanie lusterek

+ lampki do czytania + zwykła lampka centralnie w podsufitce

+ dodatkowe "kieszenie" na pierdoły w desce rozdzielczej

+ wygodnie umieszczone radio

- - brak lusterka w osłonie p-słonecznej kierowcy

- brak regulacji wysokości pasów bezpieczeństwa (!) - jest tylko w 5 dr!

- niedemontowalne radio - nie da się wstawić czegoś normalnego :-(

Tył - nie mierzyłem się do 3d bo miał poskładane siedzenia, a mi się nie chciało "porządkować" tego, więc wrażenia dotyczą wersji 5 dr

+ przyzwoita ilość miejsca z tyłu, jak na ten segment.

Po ustawieniu przedniego fotela pod siebie spokojnie mieszczę się z tylu

+ ŚWIETNY, wręcz mistrzowski sposób składania tylnego siedzenia! pociągamy jedną klamkę (dostępną wygodnie przy otwartych drzwiach - nie trzeba się czołgać po wnętrzu) i siedzenie samo się składa. - podłoga jest płaska! W porównaniu ze starym Yarisem to tak ze 2-3 lata świetlne do przodu.

+ Świetny sposób przesuwania tylnej kanapy - przesuwamy klameczke umieszczoną obok tej do składania i przesuwamy.

+ Siedzenie ofc dzielone (40/60)

+ kieszeń na napoje na drzwiach - większa niż z przodu - puszka "Tuskiego" się zmieści ;-D

- - BRAK UCHWYTÓW DLA PASAŻERÓW Z TYŁU !!! Kurna jak w bida-fiacie ! Są tylko wieszaczki na marynarkę i zaślepki. Uchwyt jest tylko z przodu po stronie pasażera.

- na drzwiach taki sam plastik jak z przodu (ale jest też wstawka materiałowa

- złożony zagłówek pije w plecy - może taka "przypominaczka" żeby go właściwie ustawić ? ;-D

Bagażnik

+ pojemność rozsądna jak na ten segment (zwolenników sedanów i maniaków wożenia kartofli luzem proszę o powstrzymanie się od uwag)

+ dwupoziomowa podłoga ze schowkiem - całkiem pojemnym

+ oświetlenie bagażnika (nie jest to coś oczywistego w tym segmencie)

+ możliwość awaryjnego powiększenia bagażnika przez przesunięcie tylnego siedzenia.

+ uchwyt do zamykania bagażnika, przyzwoicie wyważona klapa, na odpowieniej wysokości.

- brak tylnej półki w starym yarisie była. Może na "ekspozycji" ktoś zdemontował ?

Jeździć nie jeździłem, więc wrażenia są tylko "na sucho".

Samochód w sumie jest tym, czym miał być - "rozwojową" wersją Yarisa.

Pewne rzeczy są lepsze (przestronność, wygoda, praktyczniejsze rozwiązania składania siedzeń, przyjemniejsza tapicerka, zagospodarowanie bagażnika itp), pewne są krokiem wstecz (wyłącznik dmuchawy (!), wstawka na drzwiach z tandetnego plastiku, dziura przy dźwigienkach itp).

Jeżeli chodzi o mechanikę, to IMO krokiem wstecz było pójście w kierunku 3-cylindrowego silnika 1,0 - jednak kultura pracy na tym cierpi (aczkolwiek powtarzam - NIE JEŹDZIŁEM tym autem !) Plus za 1,4 D4-D, minus za jego cenę :-D

Ogólnie auto...

Średnie.

Nie wyróżnia się niczym specjalnym - ani w górę, ani w dół tego segmentu.

Cena bazowa jest do przyjęcia (37.900 za 1,0 3dr Terra, wyposażenie w sumie też (2x airbag, ABS, wspomaganie, radio, el lusterka),

5 dr + 1.700,

klima manual +4.000 (Terra)/+1.400 (Luna), 0 pln Sol, 0 pln Prestige (automatyczna),

metalik +1.500

Silnik 1,3 +1.700 (tylko Luna i w górę)

Diesel + 7.900 :-(

Skrzynia zautomatyzowana (MMT) +2.300 (tylko z 1,3 i dieslem)

Cennik w PDF

Ceny wyższych opcji w sumie też zbliżone do oferty konkurencji, chociaż cena za 1,4 D4-D Prestige trochę powala (66.400).

Plus za to, że diesel dostępny jest też w bazowym wyposażeniu (ukłon w stronę klientów flotowych).

Napisano
...niezły referat...a autko z 1.3 to ciekawa propozycja... ok.gif..powinieneś dorabiać w AutoŚwiecie... grinser006.gif...
Napisano

Jak to mówią Japończyki po 8 latach mają jakość jak inne po 3 latach (zasłyszane dzisiaj w radio).

Napisano

>

> + Świetny sposób przesuwania tylnej kanapy - przesuwamy klameczke

> umieszczoną obok tej do składania i przesuwamy.

> + Siedzenie ofc dzielone (40/60)

> + kieszeń na napoje na drzwiach - większa niż z przodu - puszka

> "Tuskiego" się zmieści ;-D

> - - BRAK UCHWYTÓW DLA PASAŻERÓW Z TYŁU !!! Kurna jak w bida-fiacie !

Sorrki, ale ja w punto 2003 r. mam uchwyty z przodu i z tylu i nie byla to topowa wersja... takze bez takich mi tu ....

Napisano

> Sorrki, ale ja w punto 2003 r. mam uchwyty z przodu i z tylu i nie

> byla to topowa wersja... takze bez takich mi tu ....

nie tylko w Punto z 2003...ale także w Punto z 1995 i w Uno (golasie) z 1992smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.