Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koła - szerokie, wąskie, małe duże?

Featured Replies

Napisano

Trochę już ruszałem temat, ale czas przyszedł na odgrzanie kotleta. Potrzebuję opony do jazdy codziennej - najbardziej zależy mi na trakcji przy mocy 120 +. Jaką szerokość i wielkość? Czy 185/55/14 będzie ok? Czy może szerzej 195/50/14? Wiem, że pierwszy rozmiar jest sprawdzony - może jakieś inne propozycje?

Napisano

> Trochę już ruszałem temat, ale czas przyszedł na odgrzanie kotleta. Potrzebuję opony do jazdy

> codziennej - najbardziej zależy mi na trakcji przy mocy 120 +. Jaką szerokość i wielkość? Czy

> 185/55/14 będzie ok? Czy może szerzej 195/50/14? Wiem, że pierwszy rozmiar jest sprawdzony -

> może jakieś inne propozycje?

195/50 R15 - do tego odpowiednie et i będzie git grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> 195/50 R15 - do tego odpowiednie et i będzie git

A znaczna różnica pomiędzy 14 a 15 o porównywalnym profilu i szerokości?

Napisano

> 195/50 R15 - do tego odpowiednie et i będzie git

Czego takie duże te koła :> ?

Jak już do 185/45R15 i masz rozmiar prawie jak w oryginale grinser006.gif

Napisano

135/80 r13 i będzie Pan zadowolony grinser006.gif

a tak na poważnie... przy wadze silnika Fire oraz seryjnej skrzyni i/oraz mocy 120+ 185 będzie za wąsko... i to nie ważne czy przy 13,14,15 czy nawet 16 calach...

to auto ma za krótkie przełożenia/za małą masę aby się to kleiło...

Napisano

> Czego takie duże te koła :Jak już do 185/45R15 i masz rozmiar prawie jak w oryginale

ale 195/50r15 jest w dobrych cenach i jest tego dużo bo to popularny rozmiar ok.gif

Napisano

Miałem 185/55 R14 ContiEco Contact, trochę balon ale kleiły dość dobrze, potem miałem 185/55 R14 Firestone Firehawk - badziewie cholerne.

Postanowiłem pójść w 15" i opony 175/50 (na felgach o szerokości 7J lekki naciąg) ale szukałem opon z rantem ochronnym. Niestety wybór w tym rozmiarze słaby, a i opony niezbyt tanie. Kupiłem jakieś Nexeny. Na sucho bardzo słabo, na mokrym po prostu tragedia, już 155/70 R13 zimowe lepiej trzymały w zakrętach. Teraz wrzuciłem na przód 195/45 R15 Uniroyal Rain Sport 2 i jest bajka. Na mokrym super, na suchym extra, wybór w tym rozmiarze opon dość dobry i nie są wiele droższe niż 195/50 R15.

Tyle ode mnie. wink.gif

Napisano

> Miałem 185/55 R14 ContiEco Contact, trochę balon ale kleiły dość dobrze, potem miałem 185/55 R14

> Firestone Firehawk - badziewie cholerne.

> Postanowiłem pójść w 15" i opony 175/50 (na felgach o szerokości 7J lekki naciąg) ale szukałem opon

> z rantem ochronnym. Niestety wybór w tym rozmiarze słaby, a i opony niezbyt tanie. Kupiłem

> jakieś Nexeny. Na sucho bardzo słabo, na mokrym po prostu tragedia, już 155/70 R13 zimowe

> lepiej trzymały w zakrętach. Teraz wrzuciłem na przód 195/45 R15 Uniroyal Rain Sport 2 i jest

> bajka. Na mokrym super, na suchym extra, wybór w tym rozmiarze opon dość dobry i nie są wiele

> droższe niż 195/50 R15.

> Tyle ode mnie.

PS Felgi mam dosyć popularne, Borbet model A 7J x 15" ET30

Napisano
  • Autor

> Miałem 185/55 R14 ContiEco Contact, trochę balon ale kleiły dość dobrze, potem miałem 185/55 R14

> Firestone Firehawk - badziewie cholerne.

> Postanowiłem pójść w 15" i opony 175/50 (na felgach o szerokości 7J lekki naciąg) ale szukałem opon

> z rantem ochronnym. Niestety wybór w tym rozmiarze słaby, a i opony niezbyt tanie. Kupiłem

> jakieś Nexeny. Na sucho bardzo słabo, na mokrym po prostu tragedia, już 155/70 R13 zimowe

> lepiej trzymały w zakrętach. Teraz wrzuciłem na przód 195/45 R15 Uniroyal Rain Sport 2 i jest

> bajka. Na mokrym super, na suchym extra, wybór w tym rozmiarze opon dość dobry i nie są wiele

> droższe niż 195/50 R15.

> Tyle ode mnie.

Felg właśnie nie chciałbym za bardzo zmieniać, bo mam fajne (rzecz gustu ale mnie się podobają) i myślałem właśnie o Uniroyal Rainsport 3.

Napisano

> Miałem 185/55 R14 ContiEco Contact, trochę balon ale kleiły dość dobrze

No patrz, a mnie wywiodły na dach...

> potem miałem 185/55 R14 Firestone Firehawk - badziewie cholerne.

Mam teraz. Lepiej kleją niż ten conti-eco-dupeco. Tamte nawet nie piszczały hehehe a miałem nowe.

Napisano
  • Autor

> No patrz, a mnie wywiodły na dach...

> Mam teraz. Lepiej kleją niż ten conti-eco-dupeco. Tamte nawet nie piszczały hehehe a miałem nowe.

Ty nie masz nadkoli? Jakie masz ET tych felg?

Napisano
  • Autor

> ale 195/50r15 jest w dobrych cenach i jest tego dużo bo to popularny rozmiar

Hmm faktycznie... Za 14 musiałbym zabulić 300 PLNów więcej... To kurka może faktycznie dołożyć trochę gotówki i kupić 15...

Napisano

> No patrz, a mnie wywiodły na dach...

> Mam teraz. Lepiej kleją niż ten conti-eco-dupeco. Tamte nawet nie piszczały hehehe a miałem nowe.

A może to były ContiSport Contact? confused.gif Nie pamiętam, ale na pewno Continentale jakieś. grinser006.gif

Na pewno nigdy więcej Nexenów. grinser006.gif Teraz gdy mam Nexeny z tyłu a z przodu Rain Sporty, to jak jest mokro Uniak robi się nadsterowny i czasami dohamowując lewą nogą zaczyna jechać bokiem bez ręcznego. grinser006.gif

Napisano

> Ty nie masz nadkoli? Jakie masz ET tych felg?

Nadkoli nie mam, et nie pamiętam.

Napisano
  • Autor

> Nadkoli nie mam, et nie pamiętam.

Chyba jednak przejdę w system 15'', także temat trzeba też na chwilę zawiesić wink.gif. Dzięki za podpowiedzi!

Napisano

> Chyba jednak przejdę w system 15'', także temat trzeba też na chwilę zawiesić . Dzięki za

> podpowiedzi!

A ja Wam powiem że jestem zadowolony z moich Nankang NS-2 grinser006.gif

Na suchym jak dla mnie bardzo dobrze trzymają, na mokrym nieźle... jak były nowe (full bieżnika) to wodę pompowały na około 2 metry w górę grinser006.gif

Napisano

to zatem hample 288 pod to ;p;p i będzie gitara ;p;p

Napisano
  • Autor

> to zatem hample 288 pod to ;p;p i będzie gitara ;p;p

Żadnego 288 - klocki leżą gotowe do złożenia - czekają tylko na mój powrót do zdrowia wink.gif. Co powiesz na techspot 1 maja? grinser006.gif

Napisano

1 maja odpada, ale któras sobota po tym dniu czemu nie (albo niedziela)

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Doba wracam do tematu, bo w końcu muszę się za to wziąć - przeanalizowałem i mam już na oku fele od Fiata Multipli (ET24 6J) i teraz czas by był na opony - patrząc na cenę najbardziej by mnie interesowało przystosowanie pod rozmiar 195/50/15. Widziałem u Glacy i ładnie to wygląda grinser006.gif. Gdzieś czytałem, słyszałem opowieści o krążkach Glacy, które pękały smile.gif. Potrzebuję rozjaśnienia - mianowicie czy może to być twarda guma o średnicy 80 mm i wysokości 20? To jest to przykręcane do belki w sprężynie? Czy wkłada się to pomiędzy zwoje? W jaki sposób podnieść przód tak, żeby nie opadał za bardzo i dało się włożyć takiego kapcia? Oczywiście AirRide nie wchodzi w grę - nie stać mnie na taką imprezę. Sprężyny z 1,4/1,5, Turbo? Rozmiar 195/45/15 nie interesuje mnie, bo koszta zakupu opon są o ok. 100 zł większa na oponie (na przykładzie Uniroyal Rainsport 3)... Biorąc pod uwagę dwa komplety kół (zima, lato) robi się 800 PLN... A wolałbym kupić dobrą oponę - budżet mam jaki mam i z tym nie dyskutuję.

Napisano

> Doba wracam do tematu, bo w końcu muszę się za to wziąć - przeanalizowałem i mam już na oku fele od

> Fiata Multipli (ET24 6J) i teraz czas by był na opony - patrząc na cenę najbardziej by mnie

> interesowało przystosowanie pod rozmiar 195/50/15. Widziałem u Glacy i ładnie to wygląda .

> Gdzieś czytałem, słyszałem opowieści o krążkach Glacy, które pękały . Potrzebuję rozjaśnienia

> - mianowicie czy może to być twarda guma o średnicy 80 mm i wysokości 20? To jest to

> przykręcane do belki w sprężynie? Czy wkłada się to pomiędzy zwoje? W jaki sposób podnieść

> przód, żeby nie opadał i mógł włożyć takiego kapcia? Oczywiście AirRide nie wchodzi w grę -

> nie stać mnie na taką imprezę. Sprężyny z 1,4/1,5, Turbo?

U mnie takich opon nie widziałeś bo ja mam profil 55

Krążki pękały bo były drewniane. Krążek hokejowy będzie najlepszy - przykręcasz do belki w sprężynie.

Z przodu springi z 1.4 powodują tragiczne prowadzenie...

Wszystko zależy od ET - 24 to raczej bedzie ocierać.

Idealnie pasują felgi z marei.

Napisano
  • Autor

> U mnie takich opon nie widziałeś bo ja mam profil 55

> Krążki pękały bo były drewniane. Krążek hokejowy będzie najlepszy - przykręcasz do belki w

> sprężynie.

> Z przodu springi z 1.4 powodują tragiczne prowadzenie...

> Wszystko zależy od ET - 24 to raczej bedzie ocierać.

> Idealnie pasują felgi z marei.

Ale bardziej o szerokość mi chodzi smile.gif).

W tym momencie mam ET36 i oponę 155/65/14 i jest mniej niż 10 mm pomiędzy felgą a belką. Także obstawiam, że opona musi wyjechać na zewnątrz - przy tych felgach z ET24 wg. jakiegoś kalkulatora felga będzie "wystawała" z błotnika o 18 mm w stosunku do aktualnego położenia i zrobi mi się z tyłu 16 mm luzu pomiędzy felgą a belką. W każdym razie jest opcja przymierzyć to i zastanawiam się czy nie zrobić sobie wycieczki... Nie mówię, że moja teoria jest dobra, bo może coś pomieszałem grinser006.gif.

A od maryśki tak plug&play spasowały?

Ponoć też dobrze pasowały od Fiata Coupe 15, ale na oponie 195/45/15...

Napisano

> Ale bardziej o szerokość mi chodzi ).

> W tym momencie mam ET36 i oponę 155/65/14 i jest mniej niż 10 mm pomiędzy felgą a belką. Także

> obstawiam, że opona musi wyjechać na zewnątrz - przy tych felgach z ET24 wg. jakiegoś

> kalkulatora felga będzie "wystawała" z błotnika o 18 mm w stosunku do aktualnego położenia i

> zrobi mi się z tyłu 16 mm luzu pomiędzy felgą a belką. W każdym razie jest opcja przymierzyć

> to i zastanawiam się czy nie zrobić sobie wycieczki... Nie mówię, że moja teoria jest dobra,

> bo może coś pomieszałem .

> A od maryśki tak plug&play spasowały?

> Ponoć też dobrze pasowały od Fiata Coupe 15, ale na oponie 195/45/15...

Od maryśki alumy idealnie pasują na zewnątrz ale już od środka z tyłu była trauma mimo dystansów 5mm.

Tyle, że od środka to nie jest problem poprawić bo dystansujesz albo podklepujesz w jednym miejscu nadkole wew. i belkę i nie ma problemu a od zewnątrz jak Ci wystaje to już nic nie zrobisz.

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam kotleta, bo spodobały mi się takie fele jak w załączniku - zakładał ktoś kiedyś coś podobnego? Podejrzewam, że do 195/45/15 będzie trzeba dystans z 5 mm wrzucić na tył. Dodam, że felga to 6J ET37.

post-143967-14352526581786_thumb.jpg

Napisano

> Odgrzewam kotleta, bo spodobały mi się takie fele jak w załączniku - zakładał ktoś kiedyś coś

> podobnego? Podejrzewam, że do 195/45/15 będzie trzeba dystans z 5 mm wrzucić na tył. Dodam, że

> felga to 6J ET37.

zagadaj z Zibim On ma w swim UT 195/45r15 smile.gif