Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wadliwa czesc - reklamacja, koszty demontazu itp...

Featured Replies

Napisano

Kupilem czesc, na Fakture- jesli to ma jakies znaczenie, zamontowalem i okazalo sie ze nie dziala -

jak wyglada sprawa oddannia tego badziewia - oddaje do sklepu z tulu rekojmi i maja oddac odrazu kase i wystawic fv,

gwarancje - maja 14 dni na to niby ale co wtedy z pojazdem?

kto pokrywa koszta demontazu i montazu kolejnej czesci?

Napisano

> Kupilem czesc, na Fakture- jesli to ma jakies znaczenie, zamontowalem i okazalo sie ze nie dziala

> -

ma bo przy paragonie wszystko jest w ustawie i wszelkie koszty jakie wymieniłeś poniżej pokrywa sprzedawca. Przy fv idziesz z kodeksu, a tam nie przypominam sobie aby był zapis o pokrywaniu dodatkowych kosztów. Tyle, że ustawę znam prawie na pamięć, a z kodeksu w tej materii nie korzystam, więc mogę się mylić

> jak wyglada sprawa oddannia tego badziewia - oddaje do sklepu z tulu rekojmi i maja oddac odrazu

> kase i wystawic fv,

> gwarancje - maja 14 dni na to niby ale co wtedy z pojazdem?

> kto pokrywa koszta demontazu i montazu kolejnej czesci?

generalnie jeżeli część nie działa - bo jest wadliwa - to powinna być wymieniona na działającą

jeżeli nie pasuje - błąd katalogu - wymiana na prawidłową.

Zwrot kasy leży po stronie sprzedawcy

Edit:

a jednak jest

Quote:

560§ 4. KC

Jeżeli sprzedawca dokonał wymiany, powinien pokryć także związane z tym koszty, jakie poniósł kupujący.

Napisano
  • Autor

> ma bo przy paragonie wszystko jest w ustawie i wszelkie koszty jakie wymieniłeś poniżej pokrywa

> sprzedawca. Przy fv idziesz z kodeksu, a tam nie przypominam sobie aby był zapis o pokrywaniu

> dodatkowych kosztów. Tyle, że ustawę znam prawie na pamięć, a z kodeksu w tej materii nie

> korzystam, więc mogę się mylić

> generalnie jeżeli część nie działa - bo jest wadliwa - to powinna być wymieniona na działającą

> jeżeli nie pasuje - błąd katalogu - wymiana na prawidłową.

> Zwrot kasy leży po stronie sprzedawcy

> Edit:

> a jednak jest

> Quote:

> 560§ 4. KC

> Jeżeli sprzedawca dokonał wymiany, powinien pokryć także związane z tym koszty, jakie poniósł

> kupujący.

czesc (zawor) ne dziala bo ma dziure w odlewie , czyli co mam typowi powiedziec, ze z niezgodnosci z umowa czy jak?

Napisano

> czesc (zawor) ne dziala bo ma dziure w odlewie , czyli co mam typowi powiedziec, ze z niezgodnosci

> z umowa czy jak?

czyli powinni wymienić wada jest ewidentna.

Z ustawy konsumenckiej przy zakupie na fakturę/dg nie pójdzie.

Masz kodeks cywilny tam zapisy rękojmi.

Napisano

Po uznaniu reklamacji, musisz wystawić FV na ponowną wymianę wadliwej części i na jej podstawie dostajesz zwrot kosztów ponownego montażu. Cena nie może być wygórowana, bo pojadą z katalogu (autodata itp).

Napisano

> Po uznaniu reklamacji, musisz wystawić FV na ponowną wymianę wadliwej części i na jej podstawie

> dostajesz zwrot kosztów ponownego montażu. Cena nie może być wygórowana, bo pojadą z katalogu

> (autodata itp).

Załóżmy, że poszkodowana osoba prowadzi firmę sprzedającą owoce. Czy w takiej sytuacji wystawienie faktury na usługę mechaniczną nie będzie problemem?

Napisano

> Załóżmy, że poszkodowana osoba prowadzi firmę sprzedającą owoce. Czy w takiej sytuacji wystawienie

> faktury na usługę mechaniczną nie będzie problemem?

wtedy samochód do napraw odstawia na warsztat i ten wystawi fv.

Napisano

> wtedy samochód do napraw odstawia na warsztat i ten wystawi fv.

podejrzewam, że warsztat ma w d*pie, że część była wadliwa.

Przywiozłeś samochód, przywiozłeś części - to sam się martw.

frown.gif

Napisano

> podejrzewam, że warsztat ma w d*pie, że część była wadliwa.

> Przywiozłeś samochód, przywiozłeś części - to sam się martw.

czy Ty właściwie rozumiesz o czym jest rozmowa?

Przeczytaj sobie od początku, ze zrozumieniem, bo na teraz to nie masz zielonego pojęcia czego ten wątek dotyczy.

Napisano
  • Autor

> Po uznaniu reklamacji, musisz wystawić FV na ponowną wymianę wadliwej części i na jej podstawie

> dostajesz zwrot kosztów ponownego montażu. Cena nie może być wygórowana, bo pojadą z katalogu

> (autodata itp).

ale faktura na sprzedawce?

co w sytuacji jesli oddalem do reklamacji, rzadajac zwrotu gotowki, bo sprzedawca nie mial innego nadajacego sie do zamontowania egzemplarza i kupilem czesc gdzie indziej?:

Napisano

> Załóżmy, że poszkodowana osoba prowadzi firmę sprzedającą owoce. Czy w takiej sytuacji wystawienie

> faktury na usługę mechaniczną nie będzie problemem?

Nie wiem, czy zrozumiałeś wątek, ale tak w skrócie:

Zakup części, montaż, stwierdzenie wady. Demontaż, oddanie części sprzedawcy na reklamację. Sprzedawca ma 14 dni na ustosunkowanie się do decyzji o reklamacji i 30 dni na naprawę/wydanie nowego towaru/zwrotu gotówki. Konsument decyduje co wybiera. W przypadku, gdy konsument część zakupi po raz drugi (nie ważne, czy u tego samego sprzedawcy), to za ponowny montaż musi mieć fakturę i wtedy może domagać się zwrotu kosztów z tej faktury. Warunkiem jest oczywiście, że zarówno wadliwą, jak i kolejną nową część montował warsztat samochodowy, a nie np cukiernik.

Napisano

> ale faktura na sprzedawce?

Jeżeli możesz wystawiać faktury jako warsztat, to tak, wystawiasz na sprzedawcę. Zresztą sprzedawca powinien być dobrze zorientowany w temacie.

> co w sytuacji jesli oddalem do reklamacji, rzadajac zwrotu gotowki, bo sprzedawca nie mial innego

> nadajacego sie do zamontowania egzemplarza i kupilem czesc gdzie indziej?:

Ty decydujesz, jak ma być rozwiązana reklamacja. Oczywistym jest, że nikt nie postawi auta na kołkach przez 30 dni, czekając na przyznanie nowej części.

Napisano

> czy Ty właściwie rozumiesz o czym jest rozmowa?

> Przeczytaj sobie od początku, ze zrozumieniem, bo na teraz to nie masz zielonego pojęcia czego ten

> wątek dotyczy.

Tak, rozumiem i zadaję pytanie. A jeżeli się gdzieś pomyliłem, to czy właściwie wiesz jak normalnie zwrócić uwagę?

Kupiłem część samemu. Dałem z autem do warsztatu. Odebrałem po naprawie. Zepsuło się.

Zwracam się do sprzedawcy z reklamacją, ten reklamację uznaje i przysyła nową część.

Kto ponosi koszty naprawy? Wg tego co zostało napisane - sprzedawca części.

Ja zadałem pytanie o to jak się z nim rozliczyć? Zajmując się handlem (wydaje mi się), że nie można wystawić faktury na usługę specjalistyczną, jaką jest naprawa samochodu.

Zlecając ponowną wymianę wadliwej części, sprzedawca części nie jest stroną i z pewnością zakład mechaniczny zażąda zapłaty od zlecającego - czyli mnie.

Napisano

warsztat nie jest stroną, robi swoje, wystawia FV i tyle - co zresztą zostało napisane.

Z FV idziesz do sprzedawcy i zgodnie z art KC, który wkleiłem, sprzedawca musi pokryć koszty związane ze sprzedażą wadliwej części. Czyli demontaż i ponowny montaż, ewentualnie koszty postoju auta jeżeli możesz udowodnić utratę dochodu.