Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stłuczka-pytanie.

Featured Replies

Napisano

Sytuacja jak na obrazku (sorki za bohomaza)

5254356a18.jpg

Pojazd A stoi na lewoskręcie, zapala się zielone światło jedzie do środka skrzyżowania, puszcza tych co jadą na wprost, w tym czasie z tej strony co pojazdy na wprost jadą skręcają pojazdy w lewo (klasyczna mijanka z pojazdem A bezkolizyjna). Potem pojazd A rusza by zjechać ze skrzyżowania.

W tym czasie następuje zmiana świateł, pojazd B rusza, puszcza ostatniego co w lewo skręca i zaczepia o prawy róg pojazdu A, uszkadzając lampę, zderzak,błotnik, mocowanie błotnika, kołpak.

Policja przyjeżdża na miejsce i wskazuje winę pojazdu A-Czy słusznie?Co miał w tej sytuacji zrobić pojazd A by uniknąć kolizji?

Droga na której stoi pojazd B ma po 2 pasy ruchu w 1 stronę.

Pytanie nr 2. Ile czasu monitoring na skrzyżowaniu jest przechowywany?I kto nim zarządza Straż miejska czy Urząd miasta?

Napisano

Quote:

W tym czasie następuje zmiana świateł,

Wydaje się ze to wyjaśnia kto winny .

Napisano

Pewnie na podstawie tego:

par. 95 ust. 2. pkt 2 rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów drogowych?

Cytuj:

§ 95. 2. Sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator jeżeli:

1) ...

2) ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zielonego

Napisano

A nie jest tak, że B musi umożliwić opuszczenie innym pojazdom skrzyżowania?

Inaczej skrecenie lewo nie byłoby w ogole możliwe.

Napisano

> Sytuacja jak na obrazku (sorki za bohomaza)

> Pojazd A stoi na lewoskręcie, zapala się zielone światło jedzie do środka skrzyżowania, puszcza

> tych co jadą na wprost, w tym czasie z tej strony co pojazdy na wprost jadą skręcają pojazdy w

> lewo (klasyczna mijanka z pojazdem A bezkolizyjna). Potem pojazd A rusza by zjechać ze

> skrzyżowania.

> W tym czasie następuje zmiana świateł, pojazd B rusza, puszcza ostatniego co w lewo skręca i

> zaczepia o prawy róg pojazdu A, uszkadzając lampę, zderzak,błotnik, mocowanie błotnika,

> kołpak.

> Policja przyjeżdża na miejsce i wskazuje winę pojazdu A-Czy słusznie?Co miał w tej sytuacji zrobić

> pojazd A by uniknąć kolizji?

> Droga na której stoi pojazd B ma po 2 pasy ruchu w 1 stronę.

> Pytanie nr 2. Ile czasu monitoring na skrzyżowaniu jest przechowywany?I kto nim zarządza Straż

> miejska czy Urząd miasta?

W GDA gdy pytałem o monitoring (tu bodajże SM się tym zajmuje) PAni powiedziała że trzymają 30 dni, ale nie mogą mi wydać - musi o to wystąpić np. policja (więc tam trzeba sprawę zgłosić, a oni muszą dane z monitoringu wyciągnąć)

Napisano
  • Autor

> A nie jest tak, że B musi umożliwić opuszczenie innym pojazdom skrzyżowania?

> Inaczej skrecenie lewo nie byłoby w ogole możliwe.

No właśnie to mnie zastanawia, bo z jednej strony spełnione zostały wszystkie warunki-zielone światło, umożliwienie przejazdu jadącym na wprost i w lewo, a będąc na środku skrzyżowania nie jest możliwe by zostać na nim bo zblokowałoby się ruch, więc gość z tyłu po zapaleniu zielonego powinien chyba umożliwić zjazd ze skrzyżowania?

Napisano
  • Autor

> Pewnie na podstawie tego:

> par. 95 ust. 2. pkt 2 rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów drogowych?

> Cytuj:

> § 95. 2. Sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator jeżeli:

> 1) ...

> 2) ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby

> możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zielonego

No ale będąc 2-3 samochodem na zielonym i mając przed sobą 2-3 na wprost każdy kierowca wjeżdża na skrzyżowanie...

Napisano
  • Autor

> W GDA gdy pytałem o monitoring (tu bodajże SM się tym zajmuje) PAni powiedziała że trzymają 30 dni,

> ale nie mogą mi wydać - musi o to wystąpić np. policja (więc tam trzeba sprawę zgłosić, a oni

> muszą dane z monitoringu wyciągnąć)

Dziękuję 20.GIF

Napisano

> No ale będąc 2-3 samochodem na zielonym i mając przed sobą 2-3 na wprost każdy kierowca wjeżdża na

> skrzyżowanie...

Masz zakaz wjazdu na skrzyżowanie kiedy nie masz możliwości jego opuszczenia. Tak wygląda prawo. Prawda jest taka że czasami nie da rady przewidzieć tego że się go nie opuści a czasami bywa jak w tym przypadku że ruszający specjalnie uderzył w auto (bo wg mnie zrobił to specjalnie).

Ja bym osobiście nie przyjął winy na siebie tym bardziej że tamten ruszał z miejsca.

Napisano
  • Autor

> Masz zakaz wjazdu na skrzyżowanie kiedy nie masz możliwości jego opuszczenia. Tak wygląda prawo.

> Prawda jest taka że czasami nie da rady przewidzieć tego że się go nie opuści a czasami bywa

> jak w tym przypadku że ruszający specjalnie uderzył w auto (bo wg mnie zrobił to specjalnie).

> Ja bym osobiście nie przyjął winy na siebie tym bardziej że tamten ruszał z miejsca.

Generalnie już wiem wszystko, jest tak jak mówisz, czyli z tego przepisu skorzystano, chociaż "życie" wygląda tak, że będąc nawet pierwszym na tym skrzyżowaniu do skrętu w lewo, wg tego przepisu przy sporym ruchu stałoby się w nieskończoność, bo ruszając za sygnalizator nie ma tam miejsca by bezpiecznie stanąć i przeczekać ewentualnie kolejną zmianę tylko zblokuje się ruch frown.gif

Koleś na zielonym z tyłu podejrzewam, że nie zauważył tego samochodu bo ruszył jak jeszcze w lewo skręcały auta, puścił ostatnie i but, a za nim właśnie był pojazd A.

No nic, sytuacja dotyczyła żony mojej, miała w czw kolizję, na szczęście straty nie są wielkie, bo szwagierki albeą jechała, więc siorce samochód naprawię, ureguluję stratę za utratę zniżek i w tysiaku się temat zamknie.

Napisano

> Pojazd A stoi na lewoskręcie, zapala się zielone światło jedzie do środka skrzyżowania

Pojazd A jedzie pod prąd? Kogo może przepuszczać z naprzeciwka? Skręcających w prawo?

Napisano

> Pewnie na podstawie tego:

> par. 95 ust. 2. pkt 2 rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów drogowych?

> Cytuj:

> § 95. 2. Sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator jeżeli:

> 1) ...

> 2) ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby

> możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zielonego

Ten przepis jest tak nieżyciowy, że masakra. Tak na większości skrzyżowań nie dałoby się skręcić w lewo, bo nie można wjechać, jak coś jedzie z naprzeciwka.

To normalna praktyka, że wjeżdża się na skrzyżowanie i czeka, aż tym z naprzeciwka (i zazwyczaj tam, gdzie się wjeżdżało) zapala się czerwone i dopiero zjeżdża. Czyli łamie się ten przepis tak regularnie, że tylko czekać aż SM wyczai, że na podstawie monitoringu może masowo wlepiać mandaty.

Napisano

> Generalnie już wiem wszystko

Nie jest to takie oczywiste.

Bo z jednej strony przepis ROZPORZĄDZENIA, z drugiej art. 25 USTAWY:

4. Kierującemu pojazdem zabrania się:

1) wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy;

I ten przepis złamali obaj kierowcy. A kto spowodował kolizję? To już bardziej skomplikowane. I monitoring bardzo by tu pomógł bo mogą być ważne szczegóły. Czy A się zgapił i został za długo na skrzyżowaniu (bo czas, gdy obydwa kierunki mają czerwone powinien wystarczyć na opuszczenie skrzyżowania wszystkim), czy przyczynił się ktoś z naprzeciwka bo przejechał na czerwonym czy jeszcze inny szczegół był istotny.