Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o zbiornik LPG

Featured Replies

Napisano

Witam,

z racji pewnych problemów musze wymienic zbiornik u siebie w tico. I mam kilka pytań. Obecnie posadam wielozawór bez elektrozaworu, czytałem że chyba od 2002r. były montowane wielozawory z elektrozaworami. Czy jeśli zamontuje do nowej butli stary wielozawór to uzyskam przeglad techniczny? Biorę pod uwage fakt że diagnoście sie zechce spojrzec do bagażnika smirk.gif Czy tez po prostu bede zmuszony do wymiany wielozaworu z faktu ze stary mi po prostu niepodejdze do nowej butli? jest taka możliwośc? Pytam, bo w takim wypadku może kupię butle odrazu z wielozaworem wink.gif

Napisano

Diagnosta widzi w DR rok montowania LPG i do 10 lat raczej nie spogląda na zbiornik. Po 10 latach od tej daty spojrzy i jak nie zobaczy elektrozaworu na zbiorniku to zatrzyma ci DR [usterka zagrażająca bezpieczeństwu], bo takie teraz są przepisy, co zaskutkuje powrotem do domu na lawecie.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

od kiedy wbijaja w DR date montażu LPG? albo gdzie wbijaja? szukałem u siebie i nie znalazłem. Teoria teorią powiem Ci, dla nie których diagnostów wystarczy pokazac ważna homologację zbiornika, a juz ich nie interesuje jaki zbiornik jeździ w aucie smirk.gif głównie mi chodzi o to, czy stary elektrozawór podejdzie do "nowej" butli?

Napisano

> od kiedy wbijaja w DR date montażu LPG? albo gdzie wbijaja?

W DR jak byk stoi pieczątka z datą rejestracji LPG mlotek.gif

Napisano
  • Autor

> W DR jak byk stoi pieczątka z datą rejestracji LPG

sprawdzałem teraz i nie ma nic na temat daty montażu. Mam tylko w dwóch miejscach wbite LPG, w adnotacjach urzędowych pisze ---LPG--- i w jednej z pozycji dotyczącej silnik wbite jest P LPG. W tamtym roku zmieniałem dowód, możliwe że niewbili daty wink.gif

Napisano

> od kiedy wbijaja w DR date montażu LPG? albo gdzie wbijaja? szukałem u siebie i nie znalazłem.

To mogą Ci policial.gif DR zatrzymać podczas kontroli drogowej. LPG musi być wpisane w DR. Co do daty, to i tak diagnosta wie, kiedy był montaż LPG, bo ma dostęp co CEPIK-u.

> dla nie których diagnostów wystarczy pokazac ważna homologację

... a diagnosta wtedy porównuje nr zbiornika na homologacji z nr na zbiorniku i... zauważa stary typ wielozaworu. DR zatrzymuje i wracamy na lawecie.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> To mogą Ci DR zatrzymać podczas kontroli drogowej. LPG musi być wpisane w DR.

wspominałem o dacie montażu, a nie o tym że nie mam wbitego LPG w DR.

Co do daty, to i

> tak diagnosta wie, kiedy był montaż LPG, bo ma dostęp co CEPIK-u.

> ... a diagnosta wtedy porównuje nr zbiornika na homologacji z nr na zbiorniku i... zauważa stary

> typ wielozaworu. DR zatrzymuje i wracamy na lawecie.

> Pozdr.

widzę że nie zrozumiałeś mojej ironii. To o czym piszesz to sama prawda, o tym zreszta tez napisałem, chciałem tylko wspomniec że2 ostatnie przeglady podbiłem majac przy sobie ważna homologacje na zbiornik,a w rzeczywistości mam inną butlę zamontowaną niż ta co widnieje na homologacji. Tamta sie przedawniła, i po prostu ktoś podrzucił oink.gif, a ja na tą oink.gif trafiłem. Po prostu jeździłem nie świadomy na SKP, że mam niewłaściwa homologacje zbiornika. Dlatego założyłem ten temat. Większosc by temat olała, auto jest warte pare stówek wiec by olała fakt braku czujności diagnosty. Można rzec braku jego kompetencji.