Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zgubiłem homologacje na butle

Featured Replies

Napisano

a diagnosta się uparł ze musi zobaczyć

co teraz?

gaz zakładany w 2010r - wbity w dowód rejestracyjny

Napisano

> co teraz?

napisać do producenta o wtórnik, skąd butla?

Napisano
  • Autor

> napisać do producenta o wtórnik, skąd butla?

zwykla prośbę, czy trzeba załączać jakieś dowody itp. firma stako

Napisano

> co teraz?

Oficjalnie to wtórnik legalizacji zbiornika, koszt ok. 50zł.

Nieoficjalnie to znaleźć takiego diagnostę, który nie będzie się upierał, że musi zobaczyć homologację grinser006.gif.

Jak robiłem przegląd auta z LPG to powiedziałem diagnoście, że ostatnim razem sprawdzał homologację i była jeszcze na x lat a teraz zapomniałem. U mnie zazwyczaj przechodził ten myk (fakt, że homologacji faktycznie zapominałem hehe.gif) - spróbuj ok.gif

Napisano

> a diagnosta się uparł ze musi zobaczyć

> co teraz?

Czasami wystarczy pojechać do diagnosty, który badał poprzednim razem. U mnie w tym roku nie sprawdzał. W tamtym zobaczył - i to mu wystarczyło. Widocznie gdzieś to sobie odnotował.

Napisano

A na ostatnim badaniu technicznym nie dostałeś od diagnosty takiego wydruku z danymi butli (nr seryjny, data ważności itd.) ?

Ja już mam 2 takie kwitki (z dwóch kolejnych badań). Na pytanie po co to odpowiedział, że jest to potrzebne do okazania w przypadku kontroli ze względu na zamontowane urządzenie ciśnieniowe (butla) i mam to wozić w aucie hmm.gif

Napisano

Na pytanie po co to odpowiedział, że jest to

> potrzebne do okazania w przypadku kontroli ze względu na zamontowane urządzenie ciśnieniowe

> (butla) i mam to wozić w aucie

Czyli wozimy już zawsze ze sobą:

1. Świstek od diagnosty o butli LPG

2. Wydruk od diagnosty z przebiegiem auta

3. ..... confused.gif

A śmiali się ze mnie, że wożę ze sobą homologację DLR, świadectwo zgodności CB i kopię rachunku za nawigację.. smile.gif

Napisano
  • Autor

> A na ostatnim badaniu technicznym nie dostałeś od diagnosty takiego wydruku z danymi butli (nr

> seryjny, data ważności itd.) ?

> Ja już mam 2 takie kwitki (z dwóch kolejnych badań). Na pytanie po co to odpowiedział, że jest to

> potrzebne do okazania w przypadku kontroli ze względu na zamontowane urządzenie ciśnieniowe

> (butla) i mam to wozić w aucie

ogolnie jakas masakra z tymi papierami

ten diagnosta ma ksero mojej homologacji z zeszlego roku, ale twierdzi ze co rok musi robic ksero podczas corocznych pzregladów mlot.gif

Napisano

> ogolnie jakas masakra z tymi papierami

> ten diagnosta ma ksero mojej homologacji z zeszlego roku, ale twierdzi ze co rok musi robic ksero

> podczas corocznych pzregladów

Z kolei u mnie nic nie kseruje spineyes.gif

edit:

Sprawdziłem - ten "świstek" który co roku dostaję do kolekcji to Zaświadczenie o przeprowadzonym dodatkowym badaniu technicznym pojazdu przystosowanego do zasilania gazem.

Wszystkie dane elementów instalacji (typ sterownika, reduktora) z wyciągu z homologacji są też w tym zaświadczeniu. Czyżby były wpisane przez Wydział Komunikacji do CEPIKu ? Diagnosta nie miał do nich dostępu w czasie BT w 2012 ani w 2013r.Nie zaglądał też pod maskę. hmm.gif