Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak pozbhyć się słupa z działki

Featured Replies

Napisano

na działce rośnie mi słup, który zasila dom dalszego sąsiada. Wiem, że sąsiad jest już gotowy do podpięcia się w ulicy. Pytałem dostawcę energii, to mi przysłali listę zakupów:

1. Słup elektryczny - bo muszę wymienić następny

2. ileś tam metrów kabla 35mm kw

3. Oczywiście cała moja robota

4. Słupy i tak stare muszę oddać, są własnością operatora

5. Nowe słupy są moim prezentem dla operatora

6. Wykonanie projektu przebudowy - 1500 PLN.

Łącznie powinienem się zamknąć w 10 tys. PLN. Czy jest szansa wywalczyć zabranie tej wątpliwej ozdoby z mojej działki bez moich kosztów ?

Napisano

> na działce rośnie mi słup, który zasila dom dalszego sąsiada. Wiem, że sąsiad jest już gotowy do

> podpięcia się w ulicy. Pytałem dostawcę energii, to mi przysłali listę zakupów:

> 1. Słup elektryczny - bo muszę wymienić następny

> 2. ileś tam metrów kabla 35mm kw

> 3. Oczywiście cała moja robota

> 4. Słupy i tak stare muszę oddać, są własnością operatora

> 5. Nowe słupy są moim prezentem dla operatora

> 6. Wykonanie projektu przebudowy - 1500 PLN.

> Łącznie powinienem się zamknąć w 10 tys. PLN. Czy jest szansa wywalczyć zabranie tej wątpliwej

> ozdoby z mojej działki bez moich kosztów ?

A jak ten słup się tam znalazł??

Napisano

> A jak ten słup się tam znalazł??

Warto sprawdzic, kiedy sie tam znalazl, czy byly jakies zmiany w miedzyczasie (w ostatnich 30 latach, np. zmiana z 5 kabli na jeden pieciozylowy itp.), czy zostal wykonany zgodnie z projektem lub ewentualne odstepstwa do projektu wprowadzone oraz czy byla zgoda.

Mialem taka sytuacje i mialem zamiar walczyc o likwidacje slupa (bo odszkodowanie byloby niskie z uwagi na to, ze to slup niskiego napiecia, a sluzebnosc mnie nie interesowala) i wg prawnikow mialem spore szanse wygrac (choc ZE zatrudnia armie prawnikow i leca w wacka, zeby nikomu sie nie chcialo), ale jakims cudem wczesniej ZE samo slup zlikwidowalo przy okazji budowy oswietlenia mojej ulicy i doprowadzenia zasilania z innej strony.

Napisano

> Warto sprawdzic, kiedy sie tam znalazl, czy byly jakies zmiany w miedzyczasie (w ostatnich 30

> latach, np. zmiana z 5 kabli na jeden pieciozylowy itp.)

najwyżej 4 żyłowy ok.gif

>, czy zostal wykonany zgodnie z

> projektem lub ewentualne odstepstwa do projektu wprowadzone oraz czy byla zgoda.

> Mialem taka sytuacje i mialem zamiar walczyc o likwidacje slupa (bo odszkodowanie byloby niskie z

> uwagi na to, ze to slup niskiego napiecia, a sluzebnosc mnie nie interesowala) i wg prawnikow

> mialem spore szanse wygrac (choc ZE zatrudnia armie prawnikow i leca w wacka, zeby nikomu sie

> nie chcialo), ale jakims cudem wczesniej ZE samo slup zlikwidowalo przy okazji budowy

> oswietlenia mojej ulicy i doprowadzenia zasilania z innej strony.

ZE lecą w wacka ale ludzie też lecą w wacka. Najpierw dziadek podpisuje zgodę na słupy a później wnuczek za odszkodowanie chce kupić co najmniej BMW lub Merca.

Jeśli jest podpisana słuzebność to jest podpisana i koniec ale jeśli są przebudowy linii to ZE stara sie uciekać z prywatnych działek na tereny miast, gmin. ZE nie zależy na tym aby robić koło pióra odbiorcom ale niestety nie da sie nagle wszystkim zabrać słupów z działek na raz.

Napisano

> Nie wiem jak się znalazł, kupiłem działkę to już stał

Czyli kupiłeś ze słupem. hmm.gif U nas jeden kupił działkę ze stacją i niestety w sądzie przegrał. Były papiery na służebność a dwa widział co kupuje i w momencie kupna mu pasowało a po sfinalizowaniu umowy juz mu to przestało pasować. no.gif

Napisano

> najwyżej 4 żyłowy

Byl swego czasu stosowany AsXSn 5xYY, ale ze wzgledu na rozdzial oswietlenia od sieci sie nie przyjal.

Co do reszty, to nie tlumacz, szkoda klawiatury, bo jak zwykle punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.

Napisano

> Byl swego czasu stosowany AsXSn 5xYY, ale ze wzgledu na rozdzial oswietlenia od sieci sie nie

> przyjal.

Takiego to nawet nie widziałem blush.gif

> Co do reszty, to nie tlumacz, szkoda klawiatury, bo jak zwykle punkt widzenia zalezy od punktu

> siedzenia.

Na spokojnie bez spinki ok.gif

Napisano

> Czy jest szansa wywalczyć zabranie tej wątpliwej

Szansa jest zawsze, ale obstawiam, ze niewielka (zwlaszcza, ze jak piszesz nabyles ta ozdobe wraz z gruntem widzac co kupujesz).

Stanowisko ZE bedzie takie jakie otrzymales i jedynie sad zmusi ich do zmiany zdania.

Mozesz ustanowic tez odplatna sluzebnosc (zapewne na smieszna dla Ciebie kwote) na owa ozdobe.

Mozesz tez zagryzc zeby i poczekac do kolejnej przebudowy linii, a wtedy da sie zalatwic temat, o ile nie okaze sie, ze inna opcja nie istnieje.

Napisano

> Jak dobrze pamiętam, mam 4 osobne żyły

4 X AL 25-35mm^ ok.gif bo coś tam pisałeś że do sąsiada to leci. Chyba że dalej zasila to może być 50mm^ hmm.gif

Napisano

> 4 X AL 25-35mm^ bo coś tam pisałeś że do sąsiada to leci. Chyba że dalej zasila to może być

> 50mm^

Na "liście zakupów" ma 35mm2 wiec 35-ka AL-ka wisi.

Napisano

> Na "liście zakupów" ma 35mm2 wiec 35-ka AL-ka wisi.

No tak nie zakodowałem czytając to blush.gif

Napisano

> najwyżej 4 żyłowy

> ZE lecą w wacka ale ludzie też lecą w wacka. Najpierw dziadek podpisuje zgodę na słupy a później

> wnuczek za odszkodowanie chce kupić co najmniej BMW lub Merca.

> Jeśli jest podpisana słuzebność to jest podpisana i koniec ale jeśli są przebudowy linii to ZE

> stara sie uciekać z prywatnych działek na tereny miast, gmin. ZE nie zależy na tym aby robić

> koło pióra odbiorcom ale niestety nie da sie nagle wszystkim zabrać słupów z działek na raz.

U mnie weszli bez pytania, postawili niezgodnie z projektem (mial byc naokolo wzdluz drogi, a poszli na przelaj przez dzialki) w 76 bodajze, ale w 95 byla przebudowa (zmieniali z 4 kabli na czterozylowy wink.gif ), a wg planow wciaz powinna byc wzdluz drogi. Na odszkodowaniu mi nie zalezalo, tylko na likwidacji slupa, bo IMHO za blisko byl domu (choc wg przepisow ok). Sluzebnosci nigdy nie bylo.

Napisano

> U mnie weszli bez pytania, postawili niezgodnie z projektem (mial byc naokolo wzdluz drogi, a

> poszli na przelaj przez dzialki) w 76 bodajze, ale w 95 byla przebudowa (zmieniali z 4 kabli

> na czterozylowy ),

Z czterech przewodów AL na 4 przewodowego AsXSn-a ?? hmm.gif

> a wg planow wciaz powinna byc wzdluz drogi. Na odszkodowaniu mi nie

> zalezalo, tylko na likwidacji slupa, bo IMHO za blisko byl domu (choc wg przepisow ok).

Ja nie mówię że wszędzie były zgody, był bajzel i tyle w tym temacie ale powiem Ci że w większości przypadków są zgody właścicieli gruntów ok.gif

Napisano

> Z czterech przewodów AL na 4 przewodowego AsXSn-a ??

Nie mam pojecia - to nie bylo za moich czasow, a i nikt nie zostawil nawet jednego papierka. Wiem, ze to jakis skrecony przewod w izolacji byl. Sasiad mowil, ze mial 5 zyl, to mu wierze.

> Ja nie mówię że wszędzie były zgody, był bajzel i tyle w tym temacie ale powiem Ci że w większości

> przypadków są zgody właścicieli gruntów

A ja nie twierdze, ze nigdzie zgody nie bylo, tylko ze takie przypadki, jak "moj" sa czeste.

Napisano

> Z czterech przewodów AL na 4 przewodowego AsXSn-a ??

> Ja nie mówię że wszędzie były zgody, był bajzel i tyle w tym temacie ale powiem Ci że w większości

> przypadków są zgody właścicieli gruntów

Ale one nie wszystko rozwiązują. Kawałek linii mnie zasilającej, postawionej 20 lat temu w miedzy z pisemną zgodą właściciela jest właśnie 4xAl. Zakład by to z chęcią wymienił na AsXSn, ale okazuje się, że do tego potrzebuje kolejnej zgody aktualnego właściciela gruntu, syna tego, który podpisał zgodę na budowę linii 20 lat temu. A ten nie chce dać zgody i zakład będzie zmieniał trasę przebiegu linii.

Napisano

> Czy jest szansa wywalczyć zabranie tej wątpliwej

Jasne, że tak. I lepiej coś z tym rób. Wielu klientów się budzi po latach miłości do "zakładów" gdy dostają wezwanie do sądu na sprawę o zasiedzenie. Wtedy już inaczej pochodzą do "kupiłem ze słupem". Za kilka lat może się okazać, że i twoja sprawa się tak skończy, słup zostanie na wieli, nic nie dostaniesz i jeszcze zapłacisz koszty sądowe i wynagrodzenie adwokata elektrowni.

Napisano

To i ja zapytam...

Jest sobie działka, z linią energetyczną, a nawet dwiema. Jak na obrazku...

Zielone to granice działki, żółte to linia NN, czerwone chyba także.

Żółta linia zaopatruje w sumie 7 gospodarstw, trzy w dół i cztery w górę...

287696526-Bez%A0tytu%B3u.jpg

W związku z tym jak poprowadzone są linie, to działka całkowicie straciła swoją wartość jako działa budowlana.

Słupy są tam od ładnych nastu lat, sprawy o zasiedzenie jeszcze nie było. Właściciel próbował coś tam "rozmawiać" z zakładem o likwidacji słupów, ewentualnym przeniesieniu czerwonej linii na północna granicę działki, czy o wykupie lub odszkodowaniu, efektów brak.

Jak to teraz ruszyć?

Bo niby jest działka, ale całkowicie bezużyteczna...

Napisano

> To i ja zapytam...

> Jest sobie działka, z linią energetyczną, a nawet dwiema. Jak na obrazku...

> Zielone to granice działki, żółte to linia NN, czerwone chyba także.

> Żółta linia zaopatruje w sumie 7 gospodarstw, trzy w dół i cztery w górę...

> W związku z tym jak poprowadzone są linie, to działka całkowicie straciła swoją wartość jako działa

> budowlana.

> Słupy są tam od ładnych nastu lat, sprawy o zasiedzenie jeszcze nie było. Właściciel próbował coś

> tam "rozmawiać" z zakładem o likwidacji słupów, ewentualnym przeniesieniu czerwonej linii na

> północna granicę działki, czy o wykupie lub odszkodowaniu, efektów brak.

> Jak to teraz ruszyć?

> Bo niby jest działka, ale całkowicie bezużyteczna...

Rozumiem że żółta i czerwona sa powiązane ze sobą. Ale jak tak to bezsens aby dwie linie szły równolegle więc coś tu jest nie tak z twoim opisem/rysunkiem. niewiem.gif

Napisano

> Rozumiem że żółta i czerwona sa powiązane ze sobą. Ale jak tak to bezsens aby dwie linie szły

> równolegle więc coś tu jest nie tak z twoim opisem/rysunkiem.

Tak, są powiązane ze sobą, tam na słupie coś wisi... zlosnik.gif

Po prostu żółte u góry się kończy dwie chałupy dalej, a czerwone idzie z daleka, może na wet od Toosta samego... tongue.gif

Napisano

Wszystko masz wyzej napisane.

Napisano

> Rozumiem że żółta i czerwona sa powiązane ze sobą. Ale jak tak to bezsens aby dwie linie szły

> równolegle więc coś tu jest nie tak z twoim opisem/rysunkiem.

Zrobili odczep do kolonisty i juz, a ze dziwnie wyglada, kto sie tym kiedys przejmowal.

Fakt, ze sam rysunek od razu sugerowal srednie i stacje przy drodze oraz odejscia niskim.

Napisano

> Zrobili odczep do kolonisty i juz, a ze dziwnie wyglada, kto sie tym kiedys przejmowal.

> Fakt, ze sam rysunek od razu sugerowal srednie i stacje przy drodze oraz odejscia niskim.

No dokładnie ale mi sie nie wydaje że tak to wygląda. Wzdłuż linia nN obok nN?? Bardziej mi się widzi że ta czerwona ucieka od tej żółtej hmm.gif

Napisano

> Tak, są powiązane ze sobą, tam na słupie coś wisi...

> Po prostu żółte u góry się kończy dwie chałupy dalej, a czerwone idzie z daleka, może na wet od

> Toosta samego...

A te coś ma kaloryfery?? mi się wydaje że są to dwie linie 0,4 i 15 kV.

Jak tak to będzie trudno z tym cos zrobić niewiem.gif

Napisano

> No dokładnie ale mi sie nie wydaje że tak to wygląda. Wzdłuż linia nN obok nN?? Bardziej mi się

> widzi że ta czerwona ucieka od tej żółtej

I wychodzi mi że to będzie SN czerwona, SN/nN brak na rysunku i nN żółta zlosnik.gif

Napisano

> Zrobili odczep do kolonisty i juz, a ze dziwnie wyglada, kto sie tym kiedys przejmowal.

> Fakt, ze sam rysunek od razu sugerowal srednie i stacje przy drodze oraz odejscia niskim.

No na to dokładnie wychodzi. Niskie ztcp zasila w sumie 7 gospodarstw, trzy na dole, cztery u górze i się kończy (za obrazkiem)...

Napisano

> A te coś ma kaloryfery?? mi się wydaje że są to dwie linie 0,4 i 15 kV.

> Jak tak to będzie trudno z tym cos zrobić

No coś tam wisi, ale dawno tam nie byłem i google nie ma lepszych fot...

Napisano

> I wychodzi mi że to będzie SN czerwona, SN/nN brak na rysunku i nN żółta

To cos co wisi na slupie to transformator i po zagadce, nie ma dziwnego ukladu sieci sick.gif

Napisano

> To cos co wisi na slupie to transformator i po zagadce, nie ma dziwnego ukladu sieci

ok.gifhehe.gif

Napisano

> A te coś ma kaloryfery?? mi się wydaje że są to dwie linie 0,4 i 15 kV.

> Jak tak to będzie trudno z tym cos zrobić

Trafo na jednym słupie? Sprzed lat? Do tego jakby to czerwone to była SN, to jeszcze na jej winklu powinien być odłącznik, nieprawdaż?

Napisano

> Trafo na jednym słupie? Sprzed lat? Do tego jakby to czerwone to była SN, to jeszcze na jej winklu

> powinien być odłącznik, nieprawdaż?

Rownie dobrze moze byc i 1km dalej (w praktyce czesto spotykany choc durny przypadek), czyli niekoniecznie na winklu.

Co do stacji to K3 sam napisal, ze dawno go tam nie bylo i zaraz okaze sie, ze owszem slup jeden ale z dwoch zerdzi jako ZH-15 (standardowa bramka z odciagami) albo STSa-100 (zerdzie w ukladzie /\).

Napisano

> Trafo na jednym słupie? Sprzed lat? Do tego jakby to czerwone to była SN, to jeszcze na jej winklu

> powinien być odłącznik, nieprawdaż?

To jest tak jak Zuberto pisze. Nie musi być. W teorii powinien być przed stacją rozdzielony słupem BHP ale to tylko teoria no.gif Czasem trzeba położyć całą odgałązkę aby całkowicie wyłączyć stację no.gif A co do jednego słupa to autor wątku nie musi się znać i sie nie zna. Może być ŻH lub STS ale już w latach 80 stawiali stacje typuSTSR ok.gif

Napisano

> Jak to teraz ruszyć?

Iść do sądu jeśli rozmowy nie dały żadnego rezultatu.

Napisano

> Iść do sądu jeśli rozmowy nie dały żadnego rezultatu.

Oczywiście że tak ok.gif