Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ColorTune - warto ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Na "necie" opinie sprzeczne.

Z jednej strony nic nie warty "badziew" o słabej czułości i "pożal się panie boże" jakości wykonania no.gif

Z drugiej panaceum na wszelkie problemy z regulacją gaźników niewiem.gif

250zł to dość sporo, jak na zabawkę do amatorskiego użytku, więc szukam odpowiedzi zlosnik.gif

Czy warto confused.gif

Napisano

> Witam.

> Na "necie" opinie sprzeczne.

> Z jednej strony nic nie warty "badziew" o słabej czułości i "pożal się panie boże" jakości

> wykonania

> Z drugiej panaceum na wszelkie problemy z regulacją gaźników

> 250zł to dość sporo, jak na zabawkę do amatorskiego użytku, więc szukam odpowiedzi

> Czy warto

znajomy mechanik twierdzi ze warto, ale tylko jako dodatek do wakuometru wink.gif - jesli waku juz masz to kupuj, a jak nie to najpierw zrob sobie wakuometr wink.gif

edyta: ja narazie sie probuje przelamac zeby cos zrobic przy swoim silniku wink.gif - jakos nie mam jeszcze zaufania do siebie, a nie chce sie pozbawiac jedynej (obecnie) mozliwosci transportu wink.gif

Napisano
  • Autor

Witam.

Wakuometry mam, analizator spalin jest, hamownie zabrali sciana.gif

Więc wpadłem na pomysł, że kupię sobie ColorTune zlosnik.gif

Tylko za dużo sprzecznych opinii w necie frown.gif

Zastanawiam się też nad regulacją gaźników przy użyciu kamery termowizyjnej, ale nie wiem, czy uda mi się pożyczyć na dłużej jak 2-3h frown.gif

Napisano

> Zastanawiam się też nad regulacją gaźników przy użyciu kamery termowizyjnej,

A co będziesz mierzył konkretnie? niewiem.gif To, że temperaturę, to wiem... grinser006.gif ale czego?

Napisano

> Witam.

> Wakuometry mam, analizator spalin jest, hamownie zabrali

> Więc wpadłem na pomysł, że kupię sobie ColorTune

> Tylko za dużo sprzecznych opinii w necie

> Zastanawiam się też nad regulacją gaźników przy użyciu kamery termowizyjnej, ale nie wiem, czy uda

> mi się pożyczyć na dłużej jak 2-3h

Ty poważny jestes? smile.gif przeciez to nie jest technologia kosmiczna... wakuometry, 3 minuty kręcenia śrubkami i gotowe. i tak się rozregulują... przez każdy 1k km coraz bardziej...

kamery termowizyjne?! po co to?

Napisano

mam i nie polecam, zbedny badziew, kolor tak niewiele sie zmienia przy nawet znacznej regulacji, ze totalny gadzet odpustowy jak dla mnie

Napisano
  • Autor

> A co będziesz mierzył konkretnie? To, że temperaturę, to wiem... ale czego?

Podobno powinno się mierzyć temperaturę kolektorów wydechowych, tak mi swoją wizję regulacji gaźników przedstawił jeden z bardzo polecanych serwisów na forum śląskich motocyklistów.

Tylko, nie do końca potrafili podać, jaka idealna temperatura powinna być. Bo to, że za wysoko/nisko jest źle, to wiem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ty poważny jestes?

Staram się zlosnik.gif

>przeciez to nie jest technologia kosmiczna... wakuometry, 3 minuty kręcenia śrubkami i gotowe. i tak się rozregulują... przez każdy 1k km coraz bardziej...

Rozregulują się, fakt.

Trzy minuty.... ostatnia regulacja zajęła mi prawie 4h, a i tak do ideału troszkę brakowało ok.gif

> kamery termowizyjne?! po co to?

j.w.

Mogę sobie pożyczyć na chwilę, to chcę przetestować wizję serwisu zlosnik.gif

Ustawie wolne obroty według ucha i analizatora spalin.

Zsynchronizuje gaźniki.

Włączę kamerę, i będę podziwiał, gdzie dać korekty, aby świeciło idealnie tak samo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

A nie chcesz może się pozbyć, albo była by możliwość pożyczenia na kilka dni na testy ? 20.GIF

Napisano

> Mogę sobie pożyczyć na chwilę, to chcę przetestować wizję serwisu

> Ustawie wolne obroty według ucha i analizatora spalin.

> Zsynchronizuje gaźniki.

> Włączę kamerę, i będę podziwiał, gdzie dać korekty, aby świeciło idealnie tak samo

Nie chcesz się pobawić moimi... gaźnikami? oink.gifgrinser006.gif

Co prawda synchro robię, ale już skład mieszanki dobieram metodą wzrokowo-zapachową... tzn. zerkam na kolor izolatorów świec grinser006.gif raz w roku. Co do zapachu - jak zamknę ssanie i już tak nie gryzie w karku i nie szczypi w oczach - znaczy się jest OK... grinser006.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Nie chcesz się pobawić moimi... gaźnikami?

Z moją widzą, to najpierw:

- zawory + świece

- czyszczenie i oliwienie filtra (w przypadku K&N)

- czyszczenie + ustawienie gaźników wzorcowe, zgodnie z serwisówką

- odpalenie i nagrzanie pieca

- ustalenie wolnych obrotów ( śruby składu mieszanki + śruba regulacji wolnych + analizator)

- w GSF 600 synchronizacja ma odbywać się przy 2000obr/min ustawionych śrubą wolnych obrotów. Obroty nie mają prawa falować, silnik ma pracować idealnie równo.

- powrót do 1200 obr/min i ma być stabilnie

Kilka "przegazówek", czy nadmiernie nie kopci, jazda testowa, sprawdzenie świec.

Jakaś traska 50km dla testów w całym zakresie obrotów i prędkości ok.gif

Jak nie kaszle/przerywa/muli przy przyspieszaniu na 6 z 2kobr/min do 12kobr/min. Nie ma "dziur" w gazie, to jest OK.

No i najważniejsze, musi piecykowi smakować paliwo, u mnie, jak spalanie spada poniżej 7l/100km, to wiem, że coś się dzieje zlosnik.gif

Napisano

> A nie chcesz może się pozbyć, albo była by możliwość pożyczenia na kilka dni na testy ?

primo jest kilka rodzajow gwintow colortunow, ja mam tylko jeden rometowski, nie pamietam ale chyba 12

po drugie primo nie ma mnie i dlugo nie bedzie w miejscu gdzie to czortostwo trzymam, wiec mimo checi raczej nie da rady