Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kosiarka z silnikiem B&S - regulacja?

Featured Replies

Napisano

Mam kosiarkę z silnikiem Briggs & Stratton, ma kilka lat i w tym sezonie zauwazyłem pewną rzecz.

Otóż chodzi ona dość ciężko, jakby na niskich obrotach i głośno stuka. Gdy paliwo sięga zera obroty rosną i dzwięk kosiarki staje się ładny (taki jak ma być).

Wywnioskowałem, że może dzieję się tak dlatego, że normalnie silnik dostaje za dużo paliwa i zbyt mało powietrza. Dobrze rozumuję?

Można to jakoś wyregulować? Może dolot mam jakoś zapchany? To w ogole ma jakiś dolot?

Przy okazji można jakimś domowym sposobem naostrzyć noże?

smile.gif

Napisano

Przywiez mi ta kosiarke w poniedzialek to bedziesz mial zrobione. Gaznik masz zapchany lub membrane do wymiany. W zaleznosci od modelu. Co do ostrzenia to flex w reke i tyle tylko ze hedziesz mial problem zehy noz wywazyc

Napisano
  • Autor

> Przywiez mi ta kosiarke w poniedzialek to bedziesz mial zrobione. Gaznik masz zapchany lub membrane

> do wymiany. W zaleznosci od modelu. Co do ostrzenia to flex w reke i tyle tylko ze hedziesz

> mial problem zehy noz wywazyc

dziękuję za chęc pomocy, ale mam do Ciebie jakieś 500km w tym momencie wink.gif

mogę cos sam zrobić z tym gaźnikiem? hmm.gif

Napisano

Na początek zobacz jak wygląda filtr powietrza - najszybsza usterka. Jak wymiana/czyszczenie filtra nie pomoże, to wyczyść gaźnik.

Nóż mi się ostrzy bardzo wygodnie na szlifierce tarczowej. Do wyważenia noża kosiarki można użyć dwóch sposobów - pierwszy raczej trochę bardziej dokładny, tzn w imadło wkręcasz ostry nóż kuchenny, o płaskim ostrzu, a następnie kładziesz na nim w poprzek nóż kosiarki - wiadomo która strona jest cięższa i wyrównujesz, aż lepiej się nie da, albo losowo przechyla się na prawo i lewo.

Prostsza i mniej dokładna metoda to gwóźdź - zawieszasz poziomo nóż na gwoździu i patrzysz w którą stronę się przechyli - tu pojawia się problem, gdy otwór centralny jest dość duży i nie jest okrągły.

Napisano
  • Autor

> a jaki masz silnik z pompka od przodu czy od boku?

Mam bardzo podobny silnik do tego:

1974-vorn.JPG

smile.gif

Napisano
  • Autor

> Na początek zobacz jak wygląda filtr powietrza - najszybsza usterka. Jak wymiana/czyszczenie filtra

> nie pomoże, to wyczyść gaźnik.

> Nóż mi się ostrzy bardzo wygodnie na szlifierce tarczowej. Do wyważenia noża kosiarki można użyć

> dwóch sposobów - pierwszy raczej trochę bardziej dokładny, tzn w imadło wkręcasz ostry nóż

> kuchenny, o płaskim ostrzu, a następnie kładziesz na nim w poprzek nóż kosiarki - wiadomo

> która strona jest cięższa i wyrównujesz, aż lepiej się nie da, albo losowo przechyla się na

> prawo i lewo.

> Prostsza i mniej dokładna metoda to gwóźdź - zawieszasz poziomo nóż na gwoździu i patrzysz w którą

> stronę się przechyli - tu pojawia się problem, gdy otwór centralny jest dość duży i nie jest

> okrągły.

ha! a gdzie znajdzę gaźnik?

jak bardzo wyważony musi być nóż? rozumiem, że im dokładniej tym lepiej, ale jest jakaś granica - tolerancja? hmm.gif

Napisano

> ha! a gdzie znajdzę gaźnik?

> jak bardzo wyważony musi być nóż? rozumiem, że im dokładniej tym lepiej, ale jest jakaś granica -

> tolerancja?

Na tym zdjęciu, co wstawiłeś, to gaźnik jest bezpośrednio nad zbiornikiem paliwa.

Ja nóż wyważałem zawsze możliwie najlepiej, jak się dało. Wyważenie jest ok, gdy uruchomiona kosiarka nie drga zbyt mocno. Raczej dokładność wyważenia noża kosiarki nie musi być ogromna, ale kosiarka nie może podskakiwać sama z siebie, gdy postawisz ją na chodniku wink.gif

Profesjonalne narzędzia do wyważania noży, dedykowane do serwisów też nie są zbyt wykwintne - żadnych elektronicznych wyważarek.

Napisano

> ha! a gdzie znajdzę gaźnik?

> jak bardzo wyważony musi być nóż? rozumiem, że im dokładniej tym lepiej, ale jest jakaś granica -

> tolerancja?

Mozna zrobic stozek z drewna, wsadzić go w dziurę noża i ma byc równo. Im bardziej niewywazony tym większe drgania. A silnik drgań nie lubi.

Napisano

> Mam bardzo podobny silnik do tego:

naprawa jest dosc prosta odkrecasz caly gdznik ze zbiornikiem paliwa (dwie srubki 10 i 13) odkrecasz gaznik od zbiornika (chyba 5 srubek krzyzakowych) i wymieniasz membrane gaznika, montujeszz i cieszysz sie dobra praca silnika.

tego gaznika nie trzeba czyscic, zlosnik.gif

koszt membrany u mnie wraz z nowa uszczelka to cale 15zl

ODRADZAM ZAMIENNIKI LUBA SZYBKO PADAC!

membrany-membrana-briggs_316.jpg

DSC03706.jpg

Napisano

> Profesjonalne narzędzia do wyważania noży, dedykowane do serwisów też nie są zbyt wykwintne -

> żadnych elektronicznych wyważarek.

to prawda ale gwozdz to tez nie jest wink.gif

ja uzywam takiej

11844384214f89c164e50dd.jpg

Napisano

> odkrecasz gaznik od zbiornika (chyba 5 srubek krzyzakowych) i wymieniasz membrane gaznika,

> tego gaznika nie trzeba czyscic,

Kiedyś zdarzyło mi się naprawiać tego typu silnik B&S 4,5KM i jeśli ktoś naleje dość mocno zabrudzonego paliwa (np stary, stalowy kanister), to w tym gaźniku jest się w stanie coś zapchać - już nie pamiętam czy na dole rurek sięgających z gaźnika do baku są jakieś sitka, czy któraś komora w gaźniku wypełnia się brudem.

Napisano
  • Autor

> naprawa jest dosc prosta odkrecasz caly gdznik ze zbiornikiem paliwa (dwie srubki 10 i 13)

> odkrecasz gaznik od zbiornika (chyba 5 srubek krzyzakowych) i wymieniasz membrane gaznika,

> montujeszz i cieszysz sie dobra praca silnika.

> tego gaznika nie trzeba czyscic,

> koszt membrany u mnie wraz z nowa uszczelka to cale 15zl

> ODRADZAM ZAMIENNIKI LUBA SZYBKO PADAC!

O dziekuję za pomoc smile.gif

Membrany są sprzedawane już z uszczelkami? Czy kupuje się je osobno?

Pytanie jeszcze za 10 punktów, jak już się będę bawić to może warto wymienić w niej olej? Jeśli tak, to jak to zrobić? smile.gif

Napisano

To co powiesz na to:

Silnik B&S seria 550 158cc kupiony w zeszłym roku.

Działała ok, w tym sezonie problem z mocą itp. Odpala pracuje normalnie, za chwilę, lub po zgaszeniu i ponownym odpaleniu pracuje nierówno, dławi się , nie ma mocy stuka itp. ?

Napisano

> O dziekuję za pomoc

> Membrany są sprzedawane już z uszczelkami? Czy kupuje się je osobno?

> Pytanie jeszcze za 10 punktów, jak już się będę bawić to może warto wymienić w niej olej? Jeśli

> tak, to jak to zrobić?

to zalezy orginaly sa razem sprzedawane, co do tych silnikow to najlepiej pompka wyciagac chociaz ona maja jeszcze spust i korek w misce olejowej (przy wale) ale jest na kwadrat niewiem chyba 3/8cala hmm.gif ja uzywam pompki w kazdym razie zlosnik.gif

Napisano

> To co powiesz na to:

> Silnik B&S seria 550 158cc kupiony w zeszłym roku.

> Działała ok, w tym sezonie problem z mocą itp. Odpala pracuje normalnie, za chwilę, lub po

> zgaszeniu i ponownym odpaleniu pracuje nierówno, dławi się , nie ma mocy stuka itp. ?

zabrudzony gaznik, paliwo pewnie bylo w nim przez zime to sie syf zrobil, najlepiej wzucic do myjki bo sam to raczej nie wyczyscisz, ale zazwyczaj tych nowych gaznikow nie udaje sie wyczyscic wiec moze Ci zostac wymiana, czasem uda sie to podciagnac pod gwarancje, jak mily klient zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> to zalezy orginaly sa razem sprzedawane, co do tych silnikow to najlepiej pompka wyciagac chociaz

> ona maja jeszcze spust i korek w misce olejowej (przy wale) ale jest na kwadrat niewiem chyba

> 3/8cala ja uzywam pompki w kazdym razie

Dziękuję Tobie i reszcie Kolegów za pomoc!

ok.gif

Napisano

> zabrudzony gaznik, paliwo pewnie bylo w nim przez zime to sie syf zrobil, najlepiej wzucic do myjki

> bo sam to raczej nie wyczyscisz, ale zazwyczaj tych nowych gaznikow nie udaje sie wyczyscic

> wiec moze Ci zostac wymiana, czasem uda sie to podciagnac pod gwarancje, jak mily klient

Tos mnie pocieszyl... sick.gif ile taki gaznik orientacyjnie?

Napisano

Ja u siebie w kosiarce (silnik B&S 450) umyłem filtr i zwilżyłem olejem, ogólnie chodzi bardzo dobrze, zostało jeszcze naostrzyć lub oddać nóż do ostrzenia i wyważenia. W zeszłym roku z bratem poprawiliśmy sterowanie gazem, od nowości były jakieś lipne sprężynki, które i tak były luźne, nawet filtr powietrza był odwrotnie zamontowany spineyes.gif

Olej zmieniacie co roku?

Napisano

> Ja u siebie w kosiarce (silnik B&S 450) umyłem filtr i zwilżyłem olejem, ogólnie chodzi bardzo

> dobrze, zostało jeszcze naostrzyć lub oddać nóż do ostrzenia i wyważenia. W zeszłym roku z

> bratem poprawiliśmy sterowanie gazem, od nowości były jakieś lipne sprężynki, które i tak były

> luźne, nawet filtr powietrza był odwrotnie zamontowany

> Olej zmieniacie co roku?

Zmieniam w silnikach B&S co 20 godzin pracy zgodnie z instrukcją, nie wymieniam dodatkowo po zimie.

Napisano

Do czego jest ten "nastwnik" po prawej stronie do którego dochodzi większa sprężynka, ma on 2 stopnie nastawu, jak ustawić maks w prawo czy maks w lewo ?

81_1272127376.jpg

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze pytanie - jak mocno powienien być naostrzony nóż?

Jak kuchenny? Tak, że można sobie nim palca rozciąć przykładając, czy trochę mniej?

hmm.gif

Napisano

> Mam jeszcze pytanie - jak mocno powienien być naostrzony nóż?

> Jak kuchenny? Tak, że można sobie nim palca rozciąć przykładając, czy trochę mniej?

Nawet jeżeli by Ci się jakimś cudem go tak udało naostrzyć, to po pierwszym koszeniu przestanie taki być.

Wystarczy jeżeli będzie naostrzony "trochę mniej", za to nie będzie miał zbić od kamieni. I ostrząc szlifierką nie jedź po nim mocno, co przegrzewa i rozhartowuje stal, a ostrz lekkimi ruchami, za to powtarzając to wielokrotnie, aż uzyskasz efekt końcowy. Ważne żeby podczas ostrzenia brzeg noża Ci nie "czerniał", co jest sygnałem przegrzewania.

Napisano
  • Autor

> Nawet jeżeli by Ci się jakimś cudem go tak udało naostrzyć, to po pierwszym koszeniu przestanie

> taki być.

> Wystarczy jeżeli będzie naostrzony "trochę mniej", za to nie będzie miał zbić od kamieni. I ostrząc

> szlifierką nie jedź po nim mocno, co przegrzewa i rozhartowuje stal, a ostrz lekkimi ruchami,

> za to powtarzając to wielokrotnie, aż uzyskasz efekt końcowy. Ważne żeby podczas ostrzenia

> brzeg noża Ci nie "czerniał", co jest sygnałem przegrzewania.

tak zrobiłem ok.gif

ale zaczałem się zastanawiac czy nie za mało naostrzyłem zlosnik.gif

Napisano

> tak zrobiłem

> ale zaczałem się zastanawiac czy nie za mało naostrzyłem

Jeżeli tnie kamienie, to wystarczająco zlosnik.gif

Napisano

> Mam kosiarkę z silnikiem Briggs & Stratton, ma kilka lat i w tym sezonie zauwazyłem pewną

> rzecz.

> Otóż chodzi ona dość ciężko, jakby na niskich obrotach i głośno stuka. Gdy paliwo sięga zera obroty

> rosną i dzwięk kosiarki staje się ładny (taki jak ma być).

> Wywnioskowałem, że może dzieję się tak dlatego, że normalnie silnik dostaje za dużo paliwa i zbyt

> mało powietrza. Dobrze rozumuję?

> Można to jakoś wyregulować? Może dolot mam jakoś zapchany? To w ogole ma jakiś dolot?

> Przy okazji można jakimś domowym sposobem naostrzyć noże?

14_1271396757.jpg

Poszukaj tej śrubki przy gaźniku, a gaźnik wygląda, że to jest pod tym czarnym na lewej stronie.

Napisano

> to zalezy orginaly sa razem sprzedawane, co do tych silnikow to najlepiej pompka wyciagac chociaz

> ona maja jeszcze spust i korek w misce olejowej (przy wale) ale jest na kwadrat niewiem chyba

> 3/8cala ja uzywam pompki w kazdym razie

Zanieczyszczony gaźnik daje zbyt ubogą mieszankę, silnik się rozgrzewa a od niego gaźnik, paliwo w gaźniku paruje i wypycha paliwo napływające z baku. Zjawisko wapoorlock

Napisano

> Poszukaj tej śrubki przy gaźniku, a gaźnik wygląda, że to jest pod tym czarnym na lewej stronie.

tam nie wystepuja takie gazniki zlosnik.gif w tych BS nie ma wcale reg skladu mieszanki, jedynie w niektorych modelach traktorkow masz takie gazniki ale to w wyzszych modelach

Napisano

> Do czego jest ten "nastwnik" po prawej stronie do którego dochodzi większa sprężynka, ma on 2

> stopnie nastawu, jak ustawić maks w prawo czy maks w lewo ?

w bogatszych wersjach kosiarek masz tam podlaczona linke do reg predkosci obrotowej silnika, ogolnie bajer bo i tak powinno kosic sie przy okolo 2900rpm. tu obojetnie jak ustawisz bo i tak trzeba by odpowiednio podgiac mocowanie sprezyny zeby silnik mial odpowiednia predkosc obrotowa