Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

'Roznicowka' jako zabezpieczenie p-poz

Featured Replies

Napisano

No wlasnie - jakie jest Wasze zdanie na temat stosowania roznicowki (selektywnej) o pradzie roznicowym 300mA w domku jednorodzinnym?

Jest sens wydawac 300zl, czy wrecz przeciwnie?

Elektrycy do tablicy wink.gif

Napisano

Mogę Ci oddać gratis to sobie potestujesz...

Napisano
  • Autor

> Mogę Ci oddać gratis to sobie potestujesz...

Rozumiem, ze kilka razy zrobilo Ci sie ciemno i sie jej pozbyles? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> do p.poz proponowalii specjalna czujkd do alarmu

To swoja droga ok.gif

> tak czy siak roznicowka powinna byc w tablicy elktrycznej

> imo warto dla wlasnego bezpieczenstwa

Ale tu mowa o 'duzej' roznicowce ok.gif POszczegolne obwody beda zabezpieczone 30mA smile.gif

Napisano

> Rozumiem, ze kilka razy zrobilo Ci sie ciemno i sie jej pozbyles?

Skądże. Na 300 obiektach w korpo miałem wymieniane na 30mA. No i kilka zabrałem do utylizacji coby na śmietnik nie poszły. Nigdy nie użyłem a wyrzucić szkoda.

Napisano
  • Autor

> Skądże. Na 300 obiektach w korpo miałem wymieniane na 30mA. No i kilka zabrałem do utylizacji coby

> na śmietnik nie poszły. Nigdy nie użyłem a wyrzucić szkoda.

Niezly fakap zlosnik.gif

Byc moze sie po takowa usmiechne wink.gif

Napisano

> No wlasnie - jakie jest Wasze zdanie na temat stosowania roznicowki (selektywnej) o pradzie

> roznicowym 300mA w domku jednorodzinnym?

> Jest sens wydawac 300zl, czy wrecz przeciwnie?

> Elektrycy do tablicy

Nie jako zawodowy elektryk Ci napiszę, ale różnicówek 300 mA to ja w Polsce w domkach jednorodzinnych nie widziałem. Owszem, we Francji zaczynali od nich jako od zabezpieczeń przeciwpożarowych w wersji 750mA, bo czulszych wtedy nie umiano zrobić w latach 70.

Natomiast w domu w Polsce od 1994 roku mam różnicówkę główną 30 mA na cały budynek. I nie ma żadnego problemu z przypadkowym bezzasadnym "wywalaniem", mimo że zabezpiecza także obwody zasilające ogród i szopy w ogrodzie. Po prostu wystarczająco dobrze je wykonałem, żeby nie było upływności.

Powiem Ci, że różnicówki jednak okresowo trzeba sprawdzać, bo moja po 19 latach zdechła i to tak ciekawie, że nie rozłączyła instalacji, ale przestała działać na prąd upływu, nawet podłączenie 100W między fazę a uziemienie ochronne jej nie wywalało.

Co do zabezpieczenia p-poż - 300mA to słabo. Natomiast nawet 30mA nie zabezpieczy Cię przed pożarem wynikającym nie z upływności, a np. z zapalenia się urządzenia o małym poborze mocy i bez upływu.

Napisano

> Rozumiem, ze kilka razy zrobilo Ci sie ciemno i sie jej pozbyles?

Tak, jak pisałem obok, przez 20 lat ani razu mi różnicówka 30 (trzydzieści) mA na cały budynek ani razu nie wywaliła bez powodu.

A o ile się nie mylę, to chyba obecnie właśnie jest obowiązek stosowania różnicówek 30mA w domkach i mieszkaniach? hmm.gif

Napisano

> No wlasnie - jakie jest Wasze zdanie na temat stosowania roznicowki (selektywnej) o pradzie

Oczywiście, że warto - szczególnie, że mocno staniały.

Przy czym, jeśli się zdecydujesz na zakup, to kup selektywną klasy A (nie AC).

Napisano
  • Autor

> Nie jako zawodowy elektryk Ci napiszę, ale różnicówek 300 mA to ja w Polsce w domkach

> jednorodzinnych nie widziałem.

Ja tez nie zlosnik.gif Ale malo tak wlasciwie rozdzielnic widzialem wink.gif

W kazdym razie projektant umiescil taka w projekcie ok.gif

> Co do zabezpieczenia p-poż - 300mA to słabo.

Co znaczy malo? Ja w ogole sie zastanawiam na jakiej zasadzie ta roznicowka ma 'wykryc' pozar? Chodzi o topienie sie izolacji kabli w scianach? To wlasciwie wykryje roznicowka 30mA, no chyba ze chodzi o przewody nie zabezpieczone 30mA i jednoczesne zapewnienie selektywnosci - doszktalci mnie ktos? wink.gif

> Natomiast nawet 30mA nie zabezpieczy Cię przed pożarem

> wynikającym nie z upływności, a np. z zapalenia się urządzenia o małym poborze mocy i bez

> upływu.

To jasne ok.gif

Napisano

> Co do zabezpieczenia p-poż - 300mA to słabo. Natomiast nawet 30mA nie zabezpieczy Cię przed pożarem

> wynikającym nie z upływności, a np. z zapalenia się urządzenia o małym poborze mocy i bez

> upływu.

z tego co mnie uczono to ma zbezpieczyc strazakow przed porazeniem w wyniku zalania woda, a nie jego. od tego masz mniejsze na poszczegolnych obwodach

Napisano
  • Autor

> Oczywiście, że warto - szczególnie, że mocno staniały.

> Przy czym, jeśli się zdecydujesz na zakup, to kup selektywną klasy A (nie AC).

Hager z tego co widze selektywna ma tylko typu AC:

'RCCB Wyłącznik różnicowoprądowy selektywny 4P 40A/300mA Typ AC-S'

Napisano
  • Autor

> z tego co mnie uczono to ma zbezpieczyc strazakow przed porazeniem w wyniku zalania woda, a nie

> jego. od tego masz mniejsze na poszczegolnych obwodach

Wiec jesli nie roznicowka, to jakis reczny rozlacznik co by strazacy mogli sobie recznie zasilanie odlaczyc?

Napisano

> Hager z tego co widze selektywna ma tylko typu AC:

> 'RCCB Wyłącznik różnicowoprądowy selektywny 4P 40A/300mA Typ AC-S'

Nie wiem, czy HAGER ma w ofercie. Wg mnie mają beznadziejny katalog i dlatego nie lubię korzystać z produktów tej firmy.

Kup np. EATON'a lub Legrand'a.

Napisano

> Wiec jesli nie roznicowka, to jakis reczny rozlacznik co by strazacy mogli sobie recznie zasilanie

> odlaczyc?

ale zeby mialo to sens musial bys zalozyc w skrzynce przylaczeniowej przed budynkiem, taki hebel tylo musial by on byc latwo dostepny dla nich co za tym idze dla postronnych, zeby jakis gowniaz nie zrobil zaciemnienia hehe

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, czy HAGER ma w ofercie. Wg mnie mają beznadziejny katalog i dlatego nie lubię korzystać

> z produktów tej firmy.

> Kup np. EATON'a lub Legrand'a.

Ostatecznie pewnie kupie to co wyjdzie taniej ok.gif Moj elektryk preferuje HAGERa, mowi, ze do Legranda ma za duzo sily w reku (a ma jej od cholery hehe.gif).

To mam jeszcze 2 pytania:

- jaki sklep / hurtownie elektryczna w necie byscie polecili?

- czy zabezpieczacie roznicowkami obwody oswietlenia i obwody dedykowane (np. lodowka, piekarnik, pralka, itp)?

Napisano

> Ostatecznie pewnie kupie to co wyjdzie taniej Moj elektryk preferuje HAGERa, mowi, ze do Legranda

> ma za duzo sily w reku (a ma jej od cholery ).

Jak u siebie będzie robił instalację, to może wstawiać, co on preferuje.

Póki co, robi u Ciebie i ma się dostosować.

> - czy zabezpieczacie roznicowkami obwody oswietlenia i obwody dedykowane (np. lodowka, piekarnik,

> pralka, itp)?

Producenci piekarników, mikrofalówek i zmywarek wręcz nakazują zasilanie odrębnymi obwodami, ponieważ są to odbiorniki o sporym poborze energii.

Lodówkę zwyczajowo już daje się na osobnym obwodzie z tego choćby powodu, że jedziesz na wakacje, wyłączasz wszelkie obwody, a lodówka pozostaje załączona na niezależnym obwodzie.

Napisano
  • Autor

> Jak u siebie będzie robił instalację, to może wstawiać, co on preferuje.

> Póki co, robi u Ciebie i ma się dostosować.

Spoko oko wink.gif

> Producenci piekarników, mikrofalówek i zmywarek wręcz nakazują zasilanie odrębnymi obwodami,

> ponieważ są to odbiorniki o sporym poborze energii.

Ale ja pytalem czy roznicowka te obwody sa zabezpieczone czy nie...

> Lodówkę zwyczajowo już daje się na osobnym obwodzie z tego choćby powodu, że jedziesz na wakacje,

> wyłączasz wszelkie obwody, a lodówka pozostaje załączona na niezależnym obwodzie.

Na to juz 'patent' mam przemyslany wink.gif Bedzie tak jak piszesz, a nawet lepiej smile.gif

Napisano

> Ale ja pytalem czy roznicowka te obwody sa zabezpieczone czy nie...

Wielu projektantów idzie na łatwiznę i na schemacie wstawiają na każdy obwód wyłącznik z członem różnicowym, bo on przecież za to nie płaci. Ciekaw jestem, czy u siebie w domu też tak mają...?

Osobiście uważam, że nie ma co szastać pieniędzmi i jednak grupować obwody zabezpieczane różnicówką. Przy czym, nie używałbym na chwilę obecną różnicówek klasy AC - tylko A (niestety, trochę droższe).

Napisano
  • Autor

> Wielu projektantów idzie na łatwiznę i na schemacie wstawiają na każdy obwód wyłącznik z członem

> różnicowym, bo on przecież za to nie płaci. Ciekaw jestem, czy u siebie w domu też tak

> mają...?

> Osobiście uważam, że nie ma co szastać pieniędzmi i jednak grupować obwody zabezpieczane

> różnicówką.

ok.gif

> Przy czym, nie używałbym na chwilę obecną różnicówek klasy AC - tylko A (niestety,

> trochę droższe).

A uzasadnisz? CHodzi o zasilacze impulsowe i inne odbiorniki pobierajace 'niesinusoidalny' prad?

Napisano

> A uzasadnisz? CHodzi o zasilacze impulsowe i inne odbiorniki pobierajace 'niesinusoidalny' prad?

W dużym skrócie, chodzi o składową stałą. Czyli to, co m.in. wyżej wymieniłeś.

Napisano

> Elektrycy do tablicy

Chodzi Ci o takie coś?

Napisano

> ale zeby mialo to sens musial bys zalozyc w skrzynce przylaczeniowej przed budynkiem, taki hebel

> tylo musial by on byc latwo dostepny dla nich co za tym idze dla postronnych, zeby jakis

> gowniaz nie zrobil zaciemnienia hehe

No ale zauważ, że większość budynków publicznych ma wyraźnie oznaczone skrzynki - "Wyłącznik pożarowy" i straż z tego korzysta.

W domkach zawsze główne zabezpieczenie masz w skrzynce na zewnętrznej ścianie budynku (a od iluś lat w linii ogrodzenia) i pełni tę samą rolę.

Typowo te skrzynki są zamykane na kłódkę, z którą strażacy w ułamek sekundy sobie radzą nożycami do prętów.

Napisano

> No ale zauważ, że większość budynków publicznych ma wyraźnie oznaczone skrzynki - "Wyłącznik

> pożarowy" i straż z tego korzysta.

1. W instalacjach elektrycznych należy stosować:

2. Przeciwpożarowy wyłącznik prądu, odcinający dopływ prądu do wszystkich obwodów, z wyjątkiem obwodów zasilających instalacje i urządzenia, których funkcjonowanie jest niezbędne podczas pożaru, należy stosować w strefach pożarowych o kubaturze przekraczającej 1.000 m3 lub zawierających strefy zagrożone wybuchem.

3. Przeciwpożarowy wyłącznik prądu powinien być umieszczony w pobliżu głównego wejścia do obiektu lub złącza i odpowiednio oznakowany.

4. Odcięcie dopływu prądu przeciwpożarowym wyłącznikiem nie może powodować samoczynnego załączenia drugiego źródła energii elektrycznej, w tym zespołu prądotwórczego, z wyjątkiem źródła zasilającego oświetlenie awaryjne, jeżeli występuje ono w budynku.

Napisano

> 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować:

> 2. Przeciwpożarowy wyłącznik prądu, odcinający dopływ prądu do wszystkich obwodów, z wyjątkiem

> obwodów zasilających instalacje i urządzenia, których funkcjonowanie jest niezbędne podczas

> pożaru, należy stosować w strefach pożarowych o kubaturze przekraczającej 1.000 m3 lub

> zawierających strefy zagrożone wybuchem.

> 3. Przeciwpożarowy wyłącznik prądu powinien być umieszczony w pobliżu głównego wejścia do obiektu

> lub złącza i odpowiednio oznakowany.

> 4. Odcięcie dopływu prądu przeciwpożarowym wyłącznikiem nie może powodować samoczynnego załączenia

> drugiego źródła energii elektrycznej, w tym zespołu prądotwórczego, z wyjątkiem źródła

> zasilającego oświetlenie awaryjne, jeżeli występuje ono w budynku.

No i o tym pisałem. Profesjonalne agregaty i UPSy mają wejście do sterowania obwodem z odłącznika prądowego, blokujące ich uruchomienie.

Napisano
  • Autor

> Chodzi Ci o takie coś?

W zasadzie tak, tyle, ze nie na sciane tylko szyne DIN i bez regulacji czulosci przeciazeniowej.

Napisano
  • Autor

> No i o tym pisałem. Profesjonalne agregaty i UPSy mają wejście do sterowania obwodem z odłącznika

> prądowego, blokujące ich uruchomienie.

A wlasnie - sa jakies rozsadne cenowo i jakosciowe UPSy, ktore moge umiescic obok rozdzielni i je z nia bezposrednio polaczyc w celu podtrzymania kilku rozproszonych urzadzen?

Napisano

> A wlasnie - sa jakies rozsadne cenowo i jakosciowe UPSy, ktore moge umiescic obok rozdzielni i je z

> nia bezposrednio polaczyc w celu podtrzymania kilku rozproszonych urzadzen?

Tu Ci nie pomogę, bo takimi się nie bawię.

Napisano
  • Autor

> Tu Ci nie pomogę, bo takimi się nie bawię.

Myslalem, ze chociaz zglebiles temat, bo wiem, ze czesto o UPSach u siebie wspominasz wink.gif

Napisano

> Myslalem, ze chociaz zglebiles temat, bo wiem, ze czesto o UPSach u siebie wspominasz

Owszem, ale ja używam takich do 1000 VA, co w praktyce umożliwia podtrzymanie PC przez do 7 minut. To zabezpiecza przed chwilowymi zanikami zasilania i pozwala porządnie zamknąć czy zahibernować system, jeżeli zasilanie nie wraca po 2-3 minutach. I te nie mają sterowania pożarowego.

Co ciekawe, jeszcze z 10-15 lat temu z UPSa 700VA ówczesny pecet mi działał nawet ponad godzinę. Natomiast przestałem myśleć o większych zasilaczach, bo to i większe koszty energii na podtrzymuwanie akumulatorów, jak i ich okresowych wymian, a te od lat robią się coraz częstsze, bo jakość aku spada.

Napisano

Nie chce mi się pisać z telefonu tyle, ale polecić mogę na allegro sklep Mezoko - mają tanio i znają się na rzeczy. Ja preferuje hagera, legrand moim zdaniem jest zbyt delikatny.

Napisano
  • Autor

> Nie chce mi się pisać z telefonu tyle, ale polecić mogę na allegro sklep Mezoko - mają tanio i

> znają się na rzeczy. Ja preferuje hagera, legrand moim zdaniem jest zbyt delikatny.

Dzięki za namiar. I co ciekawe potwierdzasz opinie 'mojego' elektryka smile.gif

Napisano

> Dzięki za namiar. I co ciekawe potwierdzasz opinie 'mojego' elektryka

smile.gif

Aha, w kwestii rozdzielnic - kupiłem też hagera (nie są drogie, a fajnie rozwiązane) wraz z dedykowanymi szynami. Nie warto dziś już robić mostków z drutu, ale mam nadzieję, że ten Twój elektryk wszystko wie.

Co do mezoko - najpierw naklikałem sobie na allegro to, czego mi trzeba. Nie mieli wszystkiego, to znalazłem nazwy aparatów na stronie hagera, wysłałem im to wszystko w tabelce. Przysłali wycenę, kontatk telefoniczny też ok. W końcu zamówiłem u nich na ponad 2 tysiące smile.gif

Napisano

> Nie jako zawodowy elektryk Ci napiszę, ale różnicówek 300 mA to ja w Polsce w domkach

> jednorodzinnych nie widziałem. Owszem, we Francji zaczynali od nich jako od zabezpieczeń

> przeciwpożarowych w wersji 750mA, bo czulszych wtedy nie umiano zrobić w latach 70.

Obecnie to standard, szczególnie w budynkach użyteczności publicznej. Prywatnego inwestora nikt nie sprawdzi, a że ludzie oszczędzają, to i nie mają... Wymogu niby nie ma, norma zaleca jedynie. No ale jak norma zaleca....

> Natomiast w domu w Polsce od 1994 roku mam różnicówkę główną 30 mA na cały budynek. I nie ma

> żadnego problemu z przypadkowym bezzasadnym "wywalaniem", mimo że zabezpiecza także obwody

> zasilające ogród i szopy w ogrodzie. Po prostu wystarczająco dobrze je wykonałem, żeby nie

> było upływności.

> Powiem Ci, że różnicówki jednak okresowo trzeba sprawdzać, bo moja po 19 latach zdechła i to tak

> ciekawie, że nie rozłączyła instalacji, ale przestała działać na prąd upływu, nawet

> podłączenie 100W między fazę a uziemienie ochronne jej nie wywalało.

Instalacja jak instalacja. Wiele urządzeń ma dziś prądy upływu - zasilacze impulsowe np. Jak ktoś ma tego dużo, to i wywali.

> Co do zabezpieczenia p-poż - 300mA to słabo. Natomiast nawet 30mA nie zabezpieczy Cię przed pożarem

> upływu.

Przed pożarem nic nie uchroni, bo jak już się pali, to czy prąd tam jest czy nie to nie ma znaczenia. RCD 300mA ma chronić strażaków podczas akcji gaśniczej.

Napisano

> Wiec jesli nie roznicowka, to jakis reczny rozlacznik co by strazacy mogli sobie recznie zasilanie

> odlaczyc?

Odłączą sobie w złączu na budynku/w ogrodzeniu. Ja mam 3 rozdzielnice

- parter

- piętro

- garaż (z tej będzie wszystko do ogrodu etc.)

Z parterowej będą zasilane 2 pozostałe. Do każdej będzie wyłącznik FR 100A (bo był tańszy niż 63 grinser006.gif ), także będę mógł sobie odciąć samo piętro oraz sam garaż/kotłownię/ogród, a w domu na parterze dalej mam światło.

Jeśli masz piętro, to warto dać na piętrze rozdzielnicę. Czemu ? A no temu, że za jakiś czas będziesz chciał coś przerobić, dołożyć... wtedy nie prujesz połowy domu, tylko grzebiesz na piętrze.

Napisano
  • Autor

> Odłączą sobie w złączu na budynku/w ogrodzeniu. Ja mam 3 rozdzielnice

> - parter

> - piętro

> - garaż (z tej będzie wszystko do ogrodu etc.)

> Z parterowej będą zasilane 2 pozostałe. Do każdej będzie wyłącznik FR 100A (bo był tańszy niż 63

> ), także będę mógł sobie odciąć samo piętro oraz sam garaż/kotłownię/ogród, a w domu na

> parterze dalej mam światło.

Bede kombinowal bardzo podobnie, tylko oprocz / zamiast rozlacznika dam stycznik zeby po wyjsciu z domu wszystko sie automatycznie wylaczalo (oprocz rzeczy, ktore maja byc zasilanie na stale) ok.gif

> Jeśli masz piętro, to warto dać na piętrze rozdzielnicę. Czemu ? A no temu, że za jakiś czas

> będziesz chciał coś przerobić, dołożyć... wtedy nie prujesz połowy domu, tylko grzebiesz na

> piętrze.

ok.gif

Napisano

Stycznik nie bierze małej ilości prądu, szczególnie taki większy. Pomyślałeś co się stanie jeśli spali ci się jego cewka? Zostaniesz bez prądu.

Napisano
  • Autor

> Stycznik nie bierze małej ilości prądu, szczególnie taki większy.

Wlasnie musze to przekalkulowac ok.gif

> Pomyślałeś co się stanie jeśli

> spali ci się jego cewka? Zostaniesz bez prądu.

Tylko nie-kluczowe obwody zostana ok.gif Szybko przepne przewody z zaciskow NO na NC i bede sie martwil pozniej wink.gif

Napisano

> Obecnie to standard, szczególnie w budynkach użyteczności publicznej. Prywatnego inwestora nikt nie

> sprawdzi, a że ludzie oszczędzają, to i nie mają... Wymogu niby nie ma, norma zaleca jedynie.

> No ale jak norma zaleca....

Przyznam, że nie widziałem nowego domu bez różnicówki. Przez nowy rozumiem tak do 20 lat.

> Instalacja jak instalacja. Wiele urządzeń ma dziś prądy upływu - zasilacze impulsowe np. Jak ktoś

> ma tego dużo, to i wywali.

Mam tego w domu całkiem sporo i jak dotąd 30mA mi nie wywala. Jedyne, co ją wywala, to jedno z żelazek parowych, jeżeli się za dużo pary puści, musi gdzieś powodować upływ.

> Przed pożarem nic nie uchroni, bo jak już się pali, to czy prąd tam jest czy nie to nie ma

> znaczenia.

Raczej chodziło o pożar powstający przez upływ.

> RCD 300mA ma chronić strażaków podczas akcji gaśniczej.

Ok.

Napisano

> Stycznik nie bierze małej ilości prądu, szczególnie taki większy.

Mam gdzieś trójfazowy Hager 25A cewką biorącą biorącą 0,8 wata i co ważne, kompletnie cichy, bo zapomniałeś dodać, że wiele styczników bzyczy.

> Pomyślałeś co się stanie jeśli

> spali ci się jego cewka? Zostaniesz bez prądu.

A to insza inszość, którą trzeba brać pod uwagę. Ja do pompy wody mam zawsze zapasowy stycznik leżący na półce.

Napisano
  • Autor

> Mam gdzieś trójfazowy Hager 25A cewką biorącą biorącą 0,8 wata i co ważne, kompletnie cichy, bo

> zapomniałeś dodać, że wiele styczników bzyczy.

Nie przestawil Ci sie przecinek? shocked.gif

Podaj prosze nr katalogowy tego stycznika ok.gif

Napisano

> Nie przestawil Ci sie przecinek?

Nieco - bierze 2,9W.

> Podaj prosze nr katalogowy tego stycznika

Ten

Napisano

> Dzieki - to w dalszym ciagu dosc malo

I "S" oznacza, że jest to stycznik cichy. I rzeczywiście jest.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, czy HAGER ma w ofercie. Wg mnie mają beznadziejny katalog i dlatego nie lubię korzystać

> z produktów tej firmy.

> Kup np. EATON'a lub Legrand'a.

Mam jeszcze jedno pytanie: czy zabezpieczenia modulowe np. EATON'a beda pasowac do rozdzielni np. Hagera? Jest jakas norma definiujaca gabaryty, czy kazdy sobie i po wejsciu w jednego producenta trzeba sie go trzymac od A do Z?

Napisano

> Mam jeszcze jedno pytanie: czy zabezpieczenia modulowe np. EATON'a beda pasowac do rozdzielni np.

> Hagera? Jest jakas norma definiujaca gabaryty, czy kazdy sobie i po wejsciu w jednego

> producenta trzeba sie go trzymac od A do Z?

Jak piszesz są to zabezpieczenia modułowe - moduły takie same wymiarowo wink.gif także wszystko będzie pasowało. Natomiast jak chcesz łączyć zabezpieczenia różnych firm to warto sprawdzić czy z obu stron mają możliwość dołączenia szyn prądowych, bo chyba HAGER stosuje jednostronne przyłącze.

Napisano

> Jak piszesz są to zabezpieczenia modułowe - moduły takie same wymiarowo także wszystko będzie

> pasowało. Natomiast jak chcesz łączyć zabezpieczenia różnych firm to warto sprawdzić czy z obu

> stron mają możliwość dołączenia szyn prądowych, bo chyba HAGER stosuje jednostronne przyłącze.

Spotkałem się też z sytuacją, że "esy" choć znormalizowane jeżeli chodzi o wymiary, miały zaciski na innej głębokości mierząc od czoła i nie dawało się ich zasilać szyną wraz z esami innej firmy.

Napisano
  • Autor

> Spotkałem się też z sytuacją, że "esy" choć znormalizowane jeżeli chodzi o wymiary, miały zaciski

> na innej głębokości mierząc od czoła i nie dawało się ich zasilać szyną wraz z esami innej

> firmy.

Dzieki chlopaki ok.gif Mieszac modulami roznych firm raczej nie bede - bardziej prawdopodobne jest to, ze rozdzielnia moze byc innego producenta, a ja moduly innego wink.gif