Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odwołanie znaku zakazu

Featured Replies

Napisano

Cześć

W jaki sposób następuje odwołanie znaku zakazu, w szczególności B-9 (zakaz wjazdu dla rowerów)? Z automatu przyjmowałem, że odwołanie następuje na skrzyżowaniu (z drobnymi wyjątkami np.: zakaz połączony z tablicą miejscowości), ale zostałem uświadomiony na pewnym forum, iż w przypadku B-9 tak się nie dzieje (może odwołać B-42 występujące w mieście prawie jak yeti). A jak praktycznie podejść do tematu B-9 jeżeli został umieszczony przy drodze w mieście a co kilkadziesiąt - kilkaset metrów znajduje się krzyzówka?

Napisano

Pierwsze słyszę o takich cudach - znaki zakazu muszą tracić ważność po przejechaniu skrzyżowania z prostego powodu: na kolejnym skrzyżowaniu może na tą drogę wjechać rowerzysta i ma on być jasnowidzem, że kilometr wcześniej stoi znak zakazu?

Ostatnio oglądałem wyremontowaną drogę, gdzie w kilku miejscach ścieżka rowerowa przechodziła z prawej na lewą stronę i zakazy ruchu rowerów na drodze były zawsze ponawiane.

Napisano

> Pierwsze słyszę o takich cudach - znaki zakazu muszą tracić ważność po przejechaniu skrzyżowania z

> prostego powodu: na kolejnym skrzyżowaniu może na tą drogę wjechać rowerzysta i ma on być

> jasnowidzem, że kilometr wcześniej stoi znak zakazu?

> Ostatnio oglądałem wyremontowaną drogę, gdzie w kilku miejscach ścieżka rowerowa przechodziła z

> prawej na lewą stronę i zakazy ruchu rowerów na drodze były zawsze ponawiane.

Abstrahując od sposobu odwoływania znaku - takie ich ustawianie jest niczym innym niż zaśmiecaniem przestrzeni drogowej. Prosta zasada - jest ścieżka rowerowa, to jest też zakaz na jezdni której towarzyszy. I żaden znak nie będzie potrzebny...

Napisano

> Abstrahując od sposobu odwoływania znaku - takie ich ustawianie jest niczym innym niż zaśmiecaniem

> przestrzeni drogowej. Prosta zasada - jest ścieżka rowerowa, to jest też zakaz na jezdni

> której towarzyszy. I żaden znak nie będzie potrzebny...

O ile ścieżka rowerowa jest po tej samej stronie drogi. Jeśli jest po przeciwnej, to o ile nie ma znaku zakazu, to możesz jechać ulicą.

Warto wspomnieć też sytuacje, że przejazd na ścieżkę rowerową po przeciwnej stronie drogi czasami jest praktycznie niemożliwy, albo nie ma sensu, bo DDR ma długość 200 metrów i skręca nie w tą stronę, gdzie samemu chce się jechać.

Napisano
  • Autor

> Prosta zasada - jest ścieżka rowerowa, to jest też zakaz na jezdni której towarzyszy.

Prosta zasada by była, gdyby te ścieżki/drogi dla rowerów były realizowane w sposób ciągły. A teraz często gęsto jest tak, że jest droga o długości 200 m, znak końca drogi, przejście dla pieszych, rozpoczęcie drogi, odcinek kilkuset metrów i znowu znak końca, przejście... Paranoja.

Napisano

> Prosta zasada by była, gdyby te ścieżki/drogi dla rowerów były realizowane w sposób ciągły. A teraz

> często gęsto jest tak, że jest droga o długości 200 m, znak końca drogi, przejście dla

> pieszych, rozpoczęcie drogi, odcinek kilkuset metrów i znowu znak końca, przejście...

> Paranoja.

To już jest skrajny przypadek idiotycznego zaprojektowania ścieżek (zawsze można omijać takie ulice), ale nawet jak ścieżka jest ciągła, to czasami ma tyle przejazdów z ograniczoną widocznością, że pomimo pierwszeństwa przejazdu trzeba zwalniać do 10-15 km/h, albo wręcz się zatrzymywać. Po prostu to powinno się nazywać "droga spacerowa dla rowerów", bo faktycznych DDR, gdzie można swobodnie jechać 30-40 km/h to znam w mojej okolicy dwa odcinki po jakieś 2 km i tyle.

Napisano

> Cześć

> W jaki sposób następuje odwołanie znaku zakazu, w szczególności B-9 (zakaz wjazdu dla rowerów)? Z

> automatu przyjmowałem, że odwołanie następuje na skrzyżowaniu (z drobnymi wyjątkami np.: zakaz

> połączony z tablicą miejscowości), ale zostałem uświadomiony na pewnym forum, iż w przypadku

> B-9 tak się nie dzieje (może odwołać B-42 występujące w mieście prawie jak yeti). A jak

> praktycznie podejść do tematu B-9 jeżeli został umieszczony przy drodze w mieście a co

> kilkadziesiąt - kilkaset metrów znajduje się krzyzówka?

Jeżeli jest to ścieżka dwukierunkowa lub wyznaczona jest w tym samym kierunku co jedzie rowerzysta, to nie ma znaczenia po której stronie drogi się znajduje - trzeba jechać po ścieżce - art. 33 ust. 1 PoRD

Napisano
  • Autor

> Jeżeli jest to ścieżka dwukierunkowa lub wyznaczona jest w tym samym kierunku co jedzie rowerzysta,

> to nie ma znaczenia po której stronie drogi się znajduje - trzeba jechać po ścieżce - art. 33

> ust. 1 PoRD

W moim pytaniu nie ma żadnej informacji o ścieżce ani drodze rowerowej.

Napisano
  • Autor

> Pierwsze słyszę o takich cudach - znaki zakazu muszą tracić ważność po przejechaniu skrzyżowania z

> prostego powodu: na kolejnym skrzyżowaniu może na tą drogę wjechać rowerzysta i ma on być

> jasnowidzem, że kilometr wcześniej stoi znak zakazu?

Też jestem tym zdziwiony. Na szybko w necie znalazłem dwie strony, które rzekomo potwierdzają tą dziwną teorię: tutaj oraz tutaj (zasada 5). W obu źródłach wymieniono określony zbiór znaków, których ważność wygasa na skrzyżowaniu.

Quote:

Skrzyżowanie powoduje odwołanie znaków zakazu dotyczących: zawracania, wyprzedzania, używania sygnałów dźwiękowych, postoju i zatrzymania i ograniczeń prędkości.

Napisano

> Też jestem tym zdziwiony. Na szybko w necie znalazłem dwie strony, które rzekomo potwierdzają tą

> dziwną teorię: tutaj oraz tutaj (zasada 5). W obu źródłach wymieniono określony zbiór

> znaków, których ważność wygasa na skrzyżowaniu.

> Quote:

> Skrzyżowanie powoduje odwołanie znaków zakazu dotyczących: zawracania, wyprzedzania, używania

> sygnałów dźwiękowych, postoju i zatrzymania i ograniczeń prędkości.

Odwoływanie znaków przez skrzyżowanie dotyczy trochę innych sytuacji. Skoro nie można jechać drogą z zakazem ruchu, to nie ma mowy o dojechaniu do kolejnego skrzyżowania. Po prostu wjeżdża się na drogę w innym miejscu.

Ile przecież jest dróg np. na starówkach miast, co odcinkami są jednokierunkowe - czasem w jedną stronę, czasem w drugą, a niekiedy dwukierunkowe. Znak zakaz wjazdu miałby dotyczyć całe jej długości? Nie, po prostu skoro można na nią wjechać z innego miejsca nie łamiąc przepisów - to można. Tak jak dla samochodów odnoszę to do rowerów.

Napisano

> Jeżeli jest to ścieżka dwukierunkowa lub wyznaczona jest w tym samym kierunku co jedzie rowerzysta,

> to nie ma znaczenia po której stronie drogi się znajduje - trzeba jechać po ścieżce - art. 33

> ust. 1 PoRD

Kiedyś słyszałem interpretację, że ścieżka po przeciwnej stronie drogi dotyczy przeciwnego kierunku jazdy, czyli nie jest w moim kierunku i nie muszę kombinować, jak na nią wjechać - chociaż faktycznie, że jeśli jest jedna ścieżka, to najczęściej jest ona oznaczana jako dwukierunkowa.

Pozostaje jednak kwestia praktyczna - co jeśli na jakąś ścieżkę nie można wjechać zgodnie z przepisami, bo jest oddzielona przez 4-6 pasów ruchu i 2 pasy zieleni. Przeprowadzania roweru przez pasy, czy kładki nie uznaję za sposób poruszania się rowerem, a zanim dojadę do kolejnego skrzyżowania, to DDR się skończy hehe.gif. Często tak się zdarza, że jedzie się drogą, a po drugiej stronie wyrasta jakieś 200 metrów ścieżki, na którą nawet nie ma jak się dostać. O to mi chodzi, że czasami jest to bezsens. Czasami nawet jest problem wjechać na ścieżkę z drogi, jeśli jest ona po tej samej stronie, co się jedzie, bo po pasach niezbyt można jechać, pod prąd też niezbyt, po krawężniku, trawniku i żywopłocie też nie, a ścieżki czasami pojawiają się znikąd-donikąd zlosnik.gif