Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy można przywieźć auto z NL?

Featured Replies

Napisano

czy można przywieźć auto z Holandii na niemieckich żółtych taflach wywozowych? czego potrzebuje by je potem tu zarejestrować? nie chce mi się bawić w dość upierdliwe holenderskie wywozówki stąd moje pytanie zlosnik.gif

Napisano

> czy można przywieźć auto z Holandii na niemieckich żółtych taflach wywozowych? czego potrzebuje by

> je potem tu zarejestrować?

- Auto i tak musisz wyrejestrować w RWE ;

- Holendrzy nie uznają "Kurzkennzeichen", to jak jazda niezarejestrowanym autem. Do granicy NL/D na lawecie.

Napisano

> czy można przywieźć auto z Holandii na niemieckich żółtych taflach wywozowych? czego potrzebuje by

> je potem tu zarejestrować? nie chce mi się bawić w dość upierdliwe holenderskie wywozówki stąd

> moje pytanie

Można.

NL nie są wcale takie upierdliwe, znajdź odpowiednie miejsce i ogarniają moment łacznie z ubezpieczeniem, kasa podobna, więc nie ma co kombinować, jak zwoziłem z NL to załatwienie tablic z ubezpieczeniem trwało 20 min z przykręceniem ich do samochodu.

Co w nich upierdliwego?

Kwitów w postaci dowodu od auta, ja miałem jeszcze umowę KS dwujęzyczną, którą spisałem z właścicielem pojazdu (u nich właściciela wpisują na jednej ze stron tego ichniejszego dużego dowodu), takiej umowy nie musisz potem tłumaczyć, więc koszt odpada również, a nie musisz się płaszczyć i gimnastykować w WK z kombinacjami skąd masz auto, chyba że komis Ci wystawia rachunek, wtedy umowa niepotrzebna.

Napisano
  • Autor

> - Auto i tak musisz wyrejestrować w RWE ;

a dlaczegóż to ? mi wystarczy przecież tylko umowa K/S w PL racja ?

> - Holendrzy nie uznają "Kurzkennzeichen", to jak jazda niezarejestrowanym autem. Do granicy NL/D na

> lawecie.

chyba że dogadam się z typem że mi pozwoli wrócić na swoich a potem mu je odeśle, w sumie spoko typ zlosnik.gif

Napisano

> - Holendrzy nie uznają "Kurzkennzeichen", to jak jazda niezarejestrowanym autem. Do granicy NL/D na

> lawecie.

Skąd takie info? hmm.gif

Napisano

> a dlaczegóż to ? mi wystarczy przecież tylko umowa K/S w PL racja ?

Do zarejestrowania tak. Odeślą dokumenty sami do Holandii i zniszczą sami tablice.

Ale np. urząd celny w Warszawie wymaga wyrejestrowania auta w Holandii. Zarejestrowanego nie przyjmą do akcyzy.

> chyba że dogadam się z typem że mi pozwoli wrócić na swoich a potem mu je odeśle, w sumie spoko typ

Ale nadal nie masz dokumentu z rwe potrzebnego w uc.

Napisano
  • Autor

> Do zarejestrowania tak. Odeślą dokumenty sami do Holandii i zniszczą sami tablice.

> Ale np. urząd celny w Warszawie wymaga wyrejestrowania auta w Holandii. Zarejestrowanego nie

> przyjmą do akcyzy.

ale ja na żółte więc będę zwolniony z akcyzy cool.gif

> Ale nadal nie masz dokumentu z rwe potrzebnego w uc.

Napisano

> ale ja na żółte więc będę zwolniony z akcyzy

> > Ale nadal nie masz dokumentu z rwe potrzebnego w uc.

Najprościej jak zatelefonujesz do twoich lokalnych urzędów i zapytasz jak to jest z tym w ICH lokalnym państewku.

Napisano

> Skąd takie info?

- "Kurzzeitkennzeichen" jest wewnętrznym aktem administracyjnym państwa niemieckiego, nieobjętym żadnymi uregulowaniami unijnymi.

- tablice "Kk"+ tzw. "dowód rejestracyjny" do tego, nie są żadnymi oficjalnymi dokumentami dopuszczającymi pojazd do ruchu (w myśl prawa unijnego).

- uznanie tych tablic pozostawiono wyłącznie indywidualnemu uznaniu przez poszczególne państwa.

- Pomimo porozumienia z 2007 o uznawaniu tych tablic w poszczególnych krajach unii, praktyka wskazuje na co innego. W dalszym ciągu we Włoszech i Szwecji tablice nie są uznawane i ich użycie jest karane.

- we Francji, Belgii, Luksemburgu, i Holandii należy się liczyć z nieuznaniem tablic przez policję. (Za to w Szwajcarii nie ma żadnego problemu).

- Nabywając te tablice w urzędzie, jesteś informowany o powyższym i podpisujesz oświadczenie o zapoznaniu się z tym i że nie będziesz rościł żadnych pretensji w przypadku ich nieuznania poza terenem Niemiec. Również zobowiązujesz się do ich używania zgodnie z przeznaczeniem (o tym już pisałem parę razy). Wkrótce powinny być te pierwsze oświadczenie podawane do podpisu we wszystkich urzędach na terenie Niemiec (u mnie już są). Te drugie są od dawna.

Praktyka wskazuje na częste przypadki nieuznawania "Kk" na terenie wyżej wymienionych państw.

Również na terenie Niemiec taki tranzyt jest niedozwolony gdyż wykracza poza ramy zastosowania tych tablic. Krótko mówiąc podlega to pod "verbotene Fernzulassung".

I tu z praktyki powiem ci, że moi koledzy z dortmundzkiej Autobahnpolizei czasami pod tym kątem kontrolują auta na A2.