Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reanimacja zamka w bagazniku

Featured Replies

Napisano

kilka osob zgłaszało kiedys problem z zamkiem bagaznika.

Ja takowy też miałem ale dzisiaj sie go pozbyłem

i nie było to takie łatwe jak mogłoby sie wydawac.

Niestety nie miałem przy sobie aparatu i nie wypłodziłem referatu

ale jakby kto potrzebowal to sluze radą.

Napisano

> kilka osob zgłaszało kiedys problem z zamkiem bagaznika.

> Ja takowy też miałem ale dzisiaj sie go pozbyłem

> i nie było to takie łatwe jak mogłoby sie wydawac.

> Niestety nie miałem przy sobie aparatu i nie wypłodziłem referatu

> ale jakby kto potrzebowal to sluze radą.

Ja mam taki problem: wkładam klucz i sie nie przekręca, naszczęście od środka sie da otwozyc.

Jak zrobi sie ciepło to musze to rozkręcić, dużo z tym jest roboty?

Napisano
  • Autor

Ja zrobiłem przy -1 smile.gif

Jak bedziesz wiedział co robić to zajmie Ci to z godzinkę

Dobra wytłumacze na ile sie da bez zdjęć.

Wszystko na przykładzie Bravo ale w pozostałych BBMach pewnie jest podobnie.

1. Zdejmujemy plastik od wewnątrz bagaznika. U mnie trzymały go 4 śruby, zwykłe krzyzakowe blachowkręty. Ale była jeszcze niespodzianka - koło 8 zatrzasków. Ciągnąc lekko nic nie zdziałałem, ciągnąc na chama ukruszyłem kawałek tej "tapicerki" najlepiej próbować je poważać jakimś śrubokrętem ( przyda sie pomoc drugiej osoby, która bedzie odciagać tapicerkę, podczas gdy pierwsza bedzie się mocować ). Z tym było najwięcej gimnastyki.

2. odrkęcamy plastikowy uchwyt bagażnika w który wkręcony jest zamek. Trzyma go 5 śrub 8mm i jedna krzyzakowa ( wkręcona w sam zamek ). Do 4 z tych 8mek makaroniarze przewidzieli nizły dostęp ( klucz nasadowy z przedłużką ), żeby wykręcić piątą trzeba odkręcić też zatrzask zamka z klapy ( przynajmniej tak jest w bravo ). Teraz jeszcze 2 zatrzaski, które trzeba scisnąć jakimiś kombinerkami i cały ten plastik wyłazi. Trzeba jeszcze pamiętać o odczepieniu cięgna od zamka.

3. wykręcamy zamek z tego plastiku. Klucz 3-4mm, ja nie miałem wiec zrobiłem to kombinerkami. Zamek trzeba lekko wybić z otworu ( srubokręt + młotek )

4. rozbieramy zamek. u góry mechanizmu znajdują się dwa bolce ( w właściwie jest to jeden na wylot ). Trzeba go śmiało wybić ( lub wyciągnąć kombinerkami ). potem zsuwamy sprężynę i zdejmujemy górną cześć zamka ). następnie śrubokrętem wydłubujemy pierścien trzymający bebenek i bebenek spokojnie wychodzi z obudowy.

5. czyszczenie - u mnie zapadki zamka były takie zasyfine, że trzeba było je traktować młotkiem. Najlepiej wkręcić bebenek w imadło i jakimść zegarmistrzowskim srubokrętem dokładnie wydrapać syf z kazdej zapadki, potraktować ją benzyną i WóDe 40. Wszystkie zapadki muszą się swobodnie ruszać a po włożeniu klucza wszystkie musza się schować.

6. WóDą 40 spryskujemy jeszcze obudowę w której obraca się bębenek. Sprawdzamy czy da się go swobodnie przekręcić kluczykiem. składamy wszystko do kupy, zakładamy pierścień,wbijamy ten bolec, generalnie wszystko w odwrotnej kolejności:)

U mnie był jeszcze jeden niuans...jak wrkęciłem zamek na miejsce...dalej nie działał... Po oględzinach zatrzasku klapy okazało się, że poprzedni właściciel jakoś tak nieporadnie skleił uchwyt cięgna, że nie mogło się ono w nim swobodnie poruszać. Stwierdził chłop że otwoeranie z zewnątrz nie działa i przestał używać zamka, przez co ten się usyfił. Poprawiłem ów błąd ( przykleiłem ogranicznik z kawałka plastiku na końcu cięgna i włożyłem je do uchwytu bezklejowo smile.gif ). Skręciłem wszystko do kupy i bangla.

Napisano

Po tym opisie to chyba niektórzy będą woleli otwierać z linki , niż usprawnić otwieranie z kluczyka wink.gif

Ale manual na pewno się przyda ok.gif

Napisano

Simmon Nie wybierasz sie czasem do Żywca zwiedzić browar? zlosnik.gif

Jak nie to pozostanie mi wydrukować Twój opis i sie pobawić z tym wink.gif

Thx za rozpisanie sie zlosnik.gif

Napisano

a w mojej padlinie nie ma linki frown.gif zamek sie wysral i jakby nie central to do bagaznika przez kanape bym sie dostawal

Napisano

> a w mojej padlinie nie ma linki zamek sie wysral i jakby nie central

> to do bagaznika przez kanape bym sie dostawal

z drugiej strony to dobrze , że nie masz linki - przynajmniej ci się nie urwie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Zwiedzam browar codziennie, za pośrednioctwem butelki smile.gif

jak się do tego zabierałem to myslalem ze bulka z masłem, 15 min:)ale makaroniarze zaprojektowali ten zamek z myslą ze nie bedzie sie psuł smile.gif przynajmniej już wiemy dlaczego ASO za niby błahe naprawy bierze tyle hajsu. Za drugim razem zrobilbym to szybciej.

Teraz czeka mnie czysczenie prowadnic szyb elektrycznych a potem rozbiórka środkowej konsoli w celu naprawy podświetlenia i przy okazji instalacji alarmu/sterowania centralzamku. Może też dojdę dlaczego między fotelem pasażera a tunelem środkowym wieje mi ciągle zimne powietrze ( nawet jak nawiew jest już ciepły ).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.