Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[ChZAK] Remont i renowacja Simsona S51

Featured Replies

Napisano

Znajomy przytargał do mnie pewnego klasyka z roku 1983. Plus taki że jest prawie kompletny smile.gif

w tym pości będę się starał na bieżąco opisywać postęp prac jakie będą wykonywane przy Simsonie

Stan techniczny- kiepski. Simek przestał w piwnicy jakieś ponad 15 lat nie ruszany. Na moje nieszczęście niezalany cylinder - w konsekwencji silnik stoi dęba.

Na dzień dzisiejszy cylinder zalany naftą - postoi parę dni i zobaczymy czy da radę ruszyć.

W planach kapitalny remont silnika, remont gaźnika, nowe obicie kanapy, nowy bak, dołożenie obrotomierza, wymiana przedniej felgi, przepolerowanie tylnej felgi, uporządkowanie instalacji elektrycznej oraz nowy lakier

Na koniec planowane jest polerowanie silnika - aczkolwiek nie wiem czy nie będzie to wyglądało nazbyt wieśniacko.

Poniżej zdjęcia ze stanu w jakim dotarł do mnie

[image]Przed1_zps44d85cb5.jpg[/image]

Przed2_zpsee77fefa.jpg

Przed3_zps179d4691.jpg

Przed4_zps53275ac9.jpg

Przed5_zps5a21d82a.jpg

Napisano

ja bym go tam nie malował, a jedynie co to doprowadził bym do stanu z fabryki. Takie rzeczy to już prawie klasyki i coraz niej tego. Sam osobiście posiadam Ogara z 1989 w stanie fabryka i teraz go tylko dopieszczam.

Napisano

Fajna sprawa.

Sam reanimuję TUŁE z 89r.Do złożenie brakuje kompletnego wydechu i dźwigni zmiany biegów.

Napisano

Mam takiego w piwnicy, cały zakurzony. Stoi od śmierci ojca, czyli już 11 lat. Też się zastanawiam na reanimacją.

Napisano

> Znajomy przytargał do mnie pewnego klasyka z roku 1983. Plus taki że jest prawie kompletny

> w tym pości będę się starał na bieżąco opisywać postęp prac jakie będą wykonywane przy Simsonie

> Stan techniczny- kiepski. Simek przestał w piwnicy jakieś ponad 15 lat nie ruszany. Na moje

> nieszczęście niezalany cylinder - w konsekwencji silnik stoi dęba.

> Na dzień dzisiejszy cylinder zalany naftą - postoi parę dni i zobaczymy czy da radę ruszyć.

> W planach kapitalny remont silnika, remont gaźnika, nowe obicie kanapy, nowy bak, dołożenie

> obrotomierza, wymiana przedniej felgi, przepolerowanie tylnej felgi, uporządkowanie instalacji

> elektrycznej oraz nowy lakier

> Na koniec planowane jest polerowanie silnika - aczkolwiek nie wiem czy nie będzie to wyglądało

> nazbyt wieśniacko.

> Poniżej zdjęcia ze stanu w jakim dotarł do mnie

> [image][/image]

ładny Enduro smile.gif Daruj sobie polerowanie silnika i dokładanie obrotomierza. Rozumiem, że będziesz wykonywał dla kogoś prace ale sprzęt nie należy do Ciebie?

Napisano
  • Autor

> ładny Enduro Daruj sobie polerowanie silnika i dokładanie obrotomierza. Rozumiem, że będziesz

> wykonywał dla kogoś prace ale sprzęt nie należy do Ciebie?

jestem dziś po rozmowach z właścicielem sprzętu.

Instalacja pod obrotomierz którą znalazłem jest dokładana jeszcze za czasów kiedy jego ojciec tym jeździł - na dziś nie chce mieć obrotomierza zatem samą instalację zostawię zaizolowaną na przyszłość.

Z polerowaniem dekli silnika - uznaliśmy że będzie to wieśniacko wyglądać - zostaną one tylko wyczyszczone papierem ściernym aby nadać im blask nowości, to samo będzie z głowicą, amortyzatorami, deklami bębnów hamulcowych.

okazało się dziś również że simek był malowany - oryginalny kolor to zielony. Decyzja że ma być szary w metallicu - tak też będzie zrobione.

Właściciel zachciał sobie aby coś wykombinować z osłoną wydechu, stara i tak jest złamana, a nową chce taką aby sięgała 20cm dalej w stronę końca wydechu - to z racji tego że lubił się poparzyć zsiadając z niego.

Na chwilę obecną simek jest pozbawiony zbiornika paliwa, błotników, wydechu, siedzenia - od jutra zabieram się za silnik - trzeba rozebrać, pooglądać co jest do wymiany - kupić nowe części - tutaj dylemat czy części marki IFA czy MZA- ale na razie przemawia za mną oryginał IFA.

Dodatkowo muszę sprawdzić co z gaźnikiem będzie i jaki tam model jest bo z oględzin pobieżnych gaźnik a raczej to co w nim siedzi nie jest super ekstra - stare paliwo i rdza z baku zrobiła swoje.

na koniec pozostaje zakup nowej przedniej felgi i wypolerowanie tylnej.

Najważniejsza dla mnie na dzień dzisiejszy jest mechanika - wygląd zostawiam na koniec - a z mechaniką wiem że motorek palił do ostatniej chwili więc źle nie będzie.

Napisano
  • Autor

Kolejne zdjęcia z prac wykonanych na tą chwilę

[image]moplik_zpsc62e9691.jpg[/image]

Tak wyglądał po ogołoceniu go z blacharki

Kolejną rzeczą był demontaż cylindra - napotkałem opór ze strony tłoka ale jak widać na poniższych obrazkach poradziłem sobie i z tym

[image]silnik_zps502488b8.jpg[/image]

[image]cylinder_zps5307f2a4.jpg[/image]

[image]t1420ok_zps4429289f.jpg[/image]

Okazało się po ściągnięciu silnika że prawa osłona posiada pewne braki smile.gif

dekiel_zps63a81718.jpg

zaskoczony również jestem układem zapłonowym - miały być platynki a ich nie ma smile.gif

silnikprzed1_zps4e231a85.jpg

i z drugiej strony

[image]Zdj1190cie0071_zps5ba9486a.jpg[/image]

Po ogołoceniu ze sprzęgła

[image]Zdj1190cie0073_zpsd60ec75a.jpg[/image]

Po rozpołowieniu silnika okazało się że lewy karter poddał się wskutek klinowania smile.gif dziś wraca ze spawania

zdjęcia dziś wieczorem silnika w częściach smile.gif jak i części które jako nowe wejdą do środka smile.gif

Napisano
  • Autor

Aktualizacja

Po rozpołowieniu silnika wymieniono wszystkie łożyska, uszczelniacze

Na miejsce trafił nowy wał

[image]Zdj1190cie0075_zps14ca310e.jpg[/image]

[image]Zdj1190cie0082_zpsd0132bcc.jpg[/image]

po złożeniu skrzyni biegów przyszedł czas na złożenie do kupy silnika

[image]Zdj1190cie0080_zpsc8b81bbc.jpg[/image]

[image]Zdj1190cie0082_zpsd0132bcc.jpg[/image]

[image]Zdj1190cie0081_zps0c6d64c2.jpg[/image]

Następnie przyszedł czas na tłok i cylinder

[image]Zdj1190cie0083_zps4b1c1d37.jpg[/image]

[image]Zdj1190cie0084_zps31943d9f.jpg[/image]

[image]Zdj1190cie0085_zps041b1473.jpg[/image]

wyczyszczone dekle już czekają

[image]Zdj1190cie0077_zps4cc69880.jpg[/image]

Zdj1190cie0078_zps0591e3ca.jpg

Montaż cylindra

[image]Zdj1190cie0086_zpsb07d0bce.jpg[/image]

i głowicy

[image]Zdj1190cie0088_zps2680ec0b.jpg[/image]

[image]Zdj1190cie0089_zpsb3295477.jpg[/image]

I tak się prezentuje na ramie

[image]Zdj1190cie0090_zps69568bdf.jpg[/image]

na miejsce trafił już nowy akumulator w celu sprawdzenia instalacji

[image]Zdj1190cie0091_zpsdabf28dd.jpg[/image]

i na tym dobiegł końca pierwszy etap remontu

Silnik technicznie sprawny, biegi się zmieniają - pozostaje jedynie końcowa regulacja sprzęgła i skrzyni biegów oraz zagięcie zabezpieczeń śrub sprzęgła (o których sobie zapomniałem), kopniak działa, tłok chodzi góra dół - czyli się kręci grinser006.gif

Po złożeniu do kupy, wsadzeniu w ramę i podpięciu instalacji wyszedł kolejny problem - brak iskry.

I tutaj rozkładam ręce - będę się musiał szkolić w tym zakresie.

Rodzaj zapłonu SLEZ - czyli 3 cewki i czujnik Halla, do tego jakaś skrzynka z prawej strony pod deklem do której wchodzi pięć kabli oraz chyba dwie cewki pod bakiem - jedna butelkowa druga odwrócona do góry nogami, na wierzchu jakby taka gąbka na sprężynie chyba....nie mam pojęcia co to i jak to działa.

Muszę sprawdzić czy ewentualnie odstęp cewek od magneta jest taki jak powinien być a tak naprawdę nie wiem od czego zacząć....

jeśli ktoś może coś dołożyć od siebie to chętnie wykorzystam czyjąś wiedzę w tym zakresie

Napisano
  • Autor

> polecam http://allegro.pl/simson-s51-s70-sr50-sr80-wozek-inwalidzki-duo-4-1-i4283746835.html koszt

> niewielki a będziesz miał wszystkie dane łącznie z schematami elektrycznymi. Dzięki niej

> złożyłem SR który rok stał w kartonach.

Mam tą książkę smile.gif ale z tej książki nie wynika dlaczego nie ma iskry grinser006.gif

Nie ma w niej podanych wartości choćby napięcia na poszczególnych cewkach, na pinach - a to podstawa jeśli chodzi o zdiagnozowanie co padło

Napisano

> Mam tą książkę ale z tej książki nie wynika dlaczego nie ma iskry

> Nie ma w niej podanych wartości choćby napięcia na poszczególnych cewkach, na pinach - a to

> podstawa jeśli chodzi o zdiagnozowanie co padło

to przeczytaj dokładnie punkt o instalacji elektrycznej bierzesz w łapkę schemat i sprawdzasz czy wszystko jest podpięte tak jak należy. W tych sprzętach słabym punktem są śniedziejące styki i co za tym idzie brak kontaktu.

Napisano
  • Autor

> to przeczytaj dokładnie punkt o instalacji elektrycznej bierzesz w łapkę schemat i sprawdzasz czy

> wszystko jest podpięte tak jak należy. W tych sprzętach słabym punktem są śniedziejące styki i

> co za tym idzie brak kontaktu.

yyy że tak powiem instalacje elektryczne i ich schematy to rzecz dla mnie tak znajoma jak hieroglify grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Dziś się okazało że iskra jest:) cuda Panie i Panowie....tak bez niczego się pojawiła

zmontowałem prowizoryczny zbiornik paliwa ze strzykawki i Simson odpalił od pierwszego strzała

Został wyregulowany gaźnik ale jeszcze muszę mu wyregulować poziom pływaka bo go przelewa

za to po zgaszeniu zapłonu, kiedy chwilę postał aby ostygnąć to już nie odpalił, sprawdzałem - iskry znów brak- co jest do cholery?

Przemierzyłem cewkę - opór książkowy - pozostaje raczej moduł - widocznie robi sobie ze mnie wała....

jutro z rana jadę po nowy moduł i sprawdzimy czy będzie poprawa

Napisano
  • Autor

> a styki wszystkie przeczyścił ??

styki przeczyszczone dziś papierem ściernym i spsikane Kontaktem - po tych zabiegach również iskry nie było - aż nagle po godzinie zachciało mi się sprawdzenia czy się coś zmieniło w temacie i iskra się pojawiła - motorek jak stał tak stał - nic nie ruszane, po prostu przyłożyłem kabel do cylindra i świeca była - czary mary hokus pokus jakiś

elektronika robi psikusa czy coś?

po obecnych pomiarach wychodzi na to że moduł dobry.

Jadę po nowy kabel i fajkę WN

niestety lipa

ale znalazłem takie coś w necie

Quote:

Impulsator

Zadaniem impulsatora jest "odpalenie" tyrystora w module, czyli podanie napięcia na "bramkę" tyrystora. W module jest to styk 3.

Jak sprawdzić czy impulsator jest sprawny?

Można to sprawdzić mierząc opór impulsatora.

Trzeba odłączyć od modułu kabel od styku 3.

Rezystancja sprawnego impulsatora (mierzona omomierzem pomiędzy masą a odłączonym kablem) powinna mieścić się w przedziale 24-30 ohm.

Podobno nowe impulsatory mogą mieć około 15 omów. Rzekomo mają być koloru czerwonego

i u mnie wartość jest 0

reszta pomiarów jakie wykonałem:

styk nr 3 w module a masa - opór 63,6 ohm

styk nr 14 z modułu - daje prąd

Fajka WN a masa - opór 11,33 przy skali 20kohm

Opór na cewce pomiędzy stykami 15 a 1 - 2,8ohm

Opór na cewce pomiędzy stykiem nr 1 a fajką - 11,34 przy skali 20kohm

Opór na cewce pomiędzy stykiem nr 15 a fajką - 11,34 przy skali 20kohm

czy mi się wydaje czy impulsator nie nadaje się już do niczego?

Napisano
  • Autor

przelutowałem jeszcze wszystkie luty na statorze i simek pali smile.gif

pewnie gdzieś na impulsatorze był zimny lut smile.gif

zatem rozpoczynam kolejny etap remontu simka p.t. Wygląd zewnętrzny smile.gif

Napisano
  • Autor

Poniżej przedstawiam dotychczasowy kosztorys dokonanych zakupów i wykonanych prac

Silnik:

Cylinder S-51 Almot - 128zł

Uszczelka króćca ssania - 3,90

Uszczelka pływaka - 3,90

Zestaw naprawczy gaźnika - 22zł

Tłok (38,00 nominał) IFA - 56zł

2x Podkładka tłoka IFA - 5zł

Łożysko igłowe sworznia IFA - 10zł

Simeringi kpl 27,80zł

2x Łożysko wału 6204 -28zł

Akumulator - 72zł

Hipol 80w90 - 14,90zł

Świeca Denso - 9,90zł

Uszczelka pod cylinder i głowicę - 6,90zł

Zabezpieczenie nakrętki cylindra- 4,5zł

Uszczelka kolanka - 3zł

Filtr Powietrza - 17,40zł

Olej Castrol r2 - 38,70zł

Wał korbowy MZA- 157zł

Klin magneta - 2zł

Klin zębatki - 2zł

4x tarcza sprzęgła - 52zł

Uszczelki silnika kpl - 13,50

4x Seger- 2,40zł

Zestaw konektorów - 10,55zł

Łożysko skrzyni biegów 6203 -11zł

Oring wałka - 0,30

Korek wlewu oleju 3,60

Korek wlewu oleju 1,90

2szt Nakrętka M10x1 - 4zł

Zabezpieczenie nakrętki 2zł

Benzyna ekstrakcyjna 5l - 53zł

Nafta 0,5l - 8zł

Pokrywa prawa silnika - 79zł

Napęd licznika - 13,70

Zębatka zdawcza 13,50

Fajka NGK - 14zł

Przewód wys.nap. Beru - 4,80

Cała reszta:

2x Tulejka wahacza- 15zł

Kranik paliwa - 38zł

Przewód paliwa - 2,10

Filtr Paliwa - 5,60zł

Ściągacz magneta - 9,8zł

Osłona tłumika - 35zł

Guma zębatki tylnej - 13,30zł

2x Miska kierownicy - 26zł

Łożysko 6203 - 7zł

2x Guma podnóżka - 10zł

Guma kop.start - 3zł

Guma zmiany biegów - 3zł

2x Napinacz łańcucha - 8zł

2x Dętka 16x2,75 - 44zł

Lusterko prawe - 12zł

Kalkomania na dekle boczne kpl - 6zł

Końcówka przeł.kierunkowsk. - 3zł

Zbiornik paliwa IFA sreb.met. - 290zł

Suma sumarum = 1430,95zł

Całkiem nieźle grinser006.gif

Napisano

> Suma sumarum = 1430,95zł

> Całkiem nieźle

zlosnik.gif to ja zrobiłem podobny remont ścigacza z 96r, koszt różnił się o jedno zero.

Napisano
  • Autor

Dziś rozwiązałem problem z wadliwym projektem włącznika świateł stop smile.gif

Zakupiłem włącznik nowego typu, odrobina czasu, spawarka i dwie blaszki....

wygląda to tak jak poniżej

[image]Zdj1190cie0099_zpseda893a8.jpg[/image]

Zdj1190cie0098_zps3997b0dc.jpg

efekt zadowalający - lecz niestety złamałem zasadę oryginalności- ale dlaczego by nie poprawić konstruktora.

W międzyczasie wyczyszczona tylna obręcz i wypolerowany dekiel tylnej piasty, wymienione tulejki tylnego wahacza.

Dziś zakupiono lakier bazowy, podkład oraz bezbarwny....składam to co rozebrane do tej pory, wymieniam łożyska główki ramy i będzie przygotówka do malowania tak aby już być może w sobotę odbyła się pierwsza przejażdżka w celu regulacji tego co będzie wymagało wyregulowania grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Dziś udało się zreanimować stary oryginalny korek paliwa - nowy oryginalny jest nie do dostania zatem postanowiłem coś zrobić ze starym, zniszczonym korkiem smile.gif

poniżej efekty

[image]Zdj1190cie0101_zps482b0d2d.jpg[/image]

a tutaj nowy bak i odnowiony korek

[image]Zdj1190cie0100_zpsbe895628.jpg[/image]

Simson będzie w takim kolorze jak zbiornik paliwa

jutro zawożę resztę blach do piaskowania

Napisano
  • Autor

Powoli temat biegnie ku końcowi smile.gif

a ja wciąż rozbieram zamiast składać smile.gif

[image]Zdj1190cie0102_zps4d638c36.jpg[/image]

wymiana łożysk główki ramy smile.gif do tego polerowanie amortyzatorów oraz pokryw piasty.

jedynie co mi nie pasuje to przednia felga - ale tutaj na razie brak zgody właściciela na zakup innej

[image]Zdj1190cie0106_zpsa932b289.jpg[/image]

wczoraj poskładałem co nieco smile.gif

i na dzień dzisiejszy Simek wygląda o tak

[image]Zdj1190cie0105_zps33329509.jpg[/image]

[image]Zdj1190cie0108_zps33ee98bc.jpg[/image]

[image]Zdj1190cie0107_zps39594fb8.jpg[/image]

Wróciły do mnie również blachy z piaskowania smile.gif

[image]Zdj1190cie0103_zps107a92ef.jpg[/image]

[image]Zdj1190cie0104_zps0061f9a8.jpg[/image]

i dziś będą się malować smile.gif

plan - w niedzielę na sumę do kościoła już na mopliku grinser006.gif

Napisano

> Powoli temat biegnie ku końcowi

> a ja wciąż rozbieram zamiast składać

> [image][/image]

> wymiana łożysk główki ramy do tego polerowanie amortyzatorów oraz pokryw piasty.

> jedynie co mi nie pasuje to przednia felga - ale tutaj na razie brak zgody właściciela na zakup

> innej

> [image][/image]

> wczoraj poskładałem co nieco

> i na dzień dzisiejszy Simek wygląda o tak

> [image][/image]

> [image][/image]

> [image][/image]

> Wróciły do mnie również blachy z piaskowania

> [image][/image]

> [image][/image]

> i dziś będą się malować

> plan - w niedzielę na sumę do kościoła już na mopliku

Nie neguję tego co robisz ale czy nie fajniej byłoby odnowić MOTOCYKL zamiast motoroweru? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Nie neguję tego co robisz ale czy nie fajniej byłoby odnowić MOTOCYKL zamiast motoroweru?

Wszystko co było kiedyś kultowe fajnie się robi, nie ważne czy to motorower komar, czy jawa, czy sokół....

pewno więcej frajdy miałbym z jakiejś SHL smile.gif

ale to nie ja jestem właścicielem tylko ktoś inny i nie jest to mój simson

po drugie, simson jest pamiątką po zmarłym tragicznie ojcu, chłopak wychowywał się bez ojca i jedyne co mu pozostawił oprócz genów i nazwiska to ten właśnie motorower.

Pierwotnie miał plany sprzedać go za przysłowiowe pińcet...ale bardzo szybko wybiłem mu ten pomysł z głowy

ja tylko robię to co do mnie należy smile.gif

Napisano

> Wszystko co było kiedyś kultowe fajnie się robi, nie ważne czy to motorower komar, czy jawa, czy

> sokół....

> pewno więcej frajdy miałbym z jakiejś SHL

> ale to nie ja jestem właścicielem tylko ktoś inny i nie jest to mój simson

> po drugie, simson jest pamiątką po zmarłym tragicznie ojcu, chłopak wychowywał się bez ojca i

> jedyne co mu pozostawił oprócz genów i nazwiska to ten właśnie motorower.

> Pierwotnie miał plany sprzedać go za przysłowiowe pińcet...ale bardzo szybko wybiłem mu ten pomysł

> z głowy

> ja tylko robię to co do mnie należy

W takim razie odszczekuję i stawiam wirtualne 20.GIF

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Do wczorajszego dnia nie udało mi się rozwiązać problemu pomimo sprawdzenia kilku spraw.

Rozwinę może to co dolega

- Silnik jest słaby pod obciążeniem, pomimo ustawienia zapłonu w pozycji gdzie najmniej odczuwa się brak mocy( nie mam lampy do ustawienia książkowego zapłonu dlatego metodą prób i błędów ustawiałem zapłon do czasu kiedy objaw ten będzie w jak najmniejszym stopniu), nie pomaga regulacja gaźnika( silnik pracuje praktycznie tylko na maks wkręconej dyszy mieszanki) iglica podniesiona maks do góry (przy opuszczeniu iglicy jest problem z pracą silnika.

- Po wbiciu biegu, któregokolwiek biegu i rozłączeniu sprzęgła silnik z podniesionym kołem pracuje ładnie, wkręca się na obroty tak jak to powinno być, natomiast jakiekolwiek obciążenie tylnego koła w trakcie pracy powoduje że od strony sprzęgła dobiega hałas tak jakby rzężenia - sprawdzone luzy na koszu sprzęgłowym i wszystko się wydaje być ok. Dziwi mnie to że przy rozłączonym sprzęgle takie jaja się dzieją. Sprzęgło nie ślizga, biegi wchodzą normalnie, nie wyskakują ani nie haczą....

Obstawiam że problem 2 ma wpływ na problem 1 tylko brakuje mi już koncepcji co to może być.

Próbowałem praktycznie wszystkiego co mogłoby miec wpływ na powyższe...

Coś szanownej braci przychodzi do głowy?

Napisano
  • Autor

Zażegnałem problemy dotyczące simka,

Okazało się że zamieniłem miejscami dysze główną oraz dyszę ssania smile.gif

Już jest ok, dziś po jazdach testowych i jest good, a nawet very good smile.gif

Jedynie co trapi simka to jęczenie od strony sprzęgła - tutaj diagnoza po rozebraniu wszystkiego - zmęczona zębatka na koszu sprzęgłowym - decyzją właściciela na razie pozostaje bez zmian - będzie kasa będzie wymiana smile.gif

Po dzisiejszej jeździe testowej jestem bardzo zadowolony smile.gif

silnik zbiera się tak jak powinien zbierać się silnik świeżo po remoncie, trzeba go będzie długo docierać, delikatnie dawkując gaz smile.gif

dla przypomnienia

tak wyglądał jak trafił do mnie pod moje skrzydła

[image]Przed4_zps53275ac9.jpg[/image]

[image]Przed3_zps179d4691.jpg[/image]

[image]Przed2_zpsee77fefa.jpg[/image]

[image]Przed5_zps5a21d82a.jpg[/image]

i dziś nadeszła chwila kiedy mogę ogłosić że projekt " Remont i renowacja Simsona S51" dobiegł końca, oczywiście z mojej strony smile.gif

Jedynie czego brakuje "simkowi" to naklejek na zbiornik paliwa, ale niestety w tym kolorze są one na chwilę obecną niedostępne w moich rejonach - jak będą dostępne to na pewno pojawią się na zbiorniku paliwa smile.gif

Poniżej zdjęcia ze stanu finalnego, przepraszam za jakość zdjęć ale zdjęcia wykonywane torbą foliową z Biedronki smile.gif

[image]Zdj1190cie0110_zps04b825c8.jpg[/image]

[image]Zdj1190cie0113_zps6520b782.jpg[/image]

[image]Zdj1190cie0114_zps6fe771cf.jpg[/image]

[image]Zdj1190cie0115_zpse5ef765b.jpg[/image]

[image]Zdj1190cie0117_zps56491e29.jpg[/image]

[image]Zdj1190cie0116_zps70ff749b.jpg[/image]

[image]Zdj1190cie0112_zpsaca7499c.jpg[/image]

[image]Zdj1190cie0111_zps60d90623.jpg[/image]

Na koniec dziękuję tym którzy kibicowali temu projektowi, którzy starali się wspomóc swoją wiedzą, swoją krytyką, którzy docenili ogrom pracy włożonej w te dwa kółka.....

Jednak może amator zrobić coś z niczego smile.gif

Koszt części włożonych do simka - 1790, 55zł.....

Koszty robocizny - bezcenne smile.gif

a teraz czeka mnie tygodniowe sprzątanie warsztatu smile.gif