Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Popsułem swoją roletę bagażnika. Złożyłem ją już, ale nie mogę napiąć sprężyny, która jest w środku. Nie mam pomysłu jak to zrobić.

Może ktoś kiedyś miał do czynienia z podobnym problemem - nie koniecznie w Cromie - pewnie budowa jest wszędzie podobna.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

JK

P.S. Temat już wrzucałem na kącik Fiatowski, ale nikt się nie odezwał a rolety są podobne też w innych samochodach.

Napisano

> Witam,

> Popsułem swoją roletę bagażnika. Złożyłem ją już, ale nie mogę napiąć sprężyny, która jest w

> środku. Nie mam pomysłu jak to zrobić.

> Może ktoś kiedyś miał do czynienia z podobnym problemem - nie koniecznie w Cromie - pewnie budowa

> jest wszędzie podobna.

> Będę wdzięczny za pomoc.

> Pozdrawiam

> JK

> P.S. Temat już wrzucałem na kącik Fiatowski, ale nikt się nie odezwał a rolety są podobne też w

> innych samochodach.

Każda roleta włącznie z okiennymi, z mechanizmem sprężynowym działa na tej samej zasadzie. Musisz wstępnie naciągnąć sprężynę przez złożeniem rolety w całość. Odkręć bok rolety od strony sprężyny, nakręć ją wstępnie i skręć wszystko w całość.

Napisano

> Witam,

> Popsułem swoją roletę bagażnika. Złożyłem ją już, ale nie mogę napiąć sprężyny, która jest w

> środku. Nie mam pomysłu jak to zrobić.

> Może ktoś kiedyś miał do czynienia z podobnym problemem - nie koniecznie w Cromie - pewnie budowa

> jest wszędzie podobna.

> Będę wdzięczny za pomoc.

> Pozdrawiam

> JK

> P.S. Temat już wrzucałem na kącik Fiatowski, ale nikt się nie odezwał a rolety są podobne też w

> innych samochodach.

A nie ma tam takiego mechanizmu, że jeśli jest poza samochodem to nie działą samozwijanie?

za to jak już się zainstaluje na miejscu to działa jak powinna confused.gif

Napisano
  • Autor

> Każda roleta włącznie z okiennymi, z mechanizmem sprężynowym działa na tej samej zasadzie. Musisz

> wstępnie naciągnąć sprężynę przez złożeniem rolety w całość. Odkręć bok rolety od strony

> sprężyny, nakręć ją wstępnie i skręć wszystko w całość.

To ja wiem.

Sprężynę nakręca się za pomocą tulejki, którą umieszcza się w drugiej tulejce i dopiero wtedy można zamknąć bok rolety... Tylko jak utrzymać nakręconą sprężynę, żeby się nie odkręciła?

Napisano
  • Autor

> A nie ma tam takiego mechanizmu, że jeśli jest poza samochodem to nie działą samozwijanie?

> za to jak już się zainstaluje na miejscu to działa jak powinna

Hmmm... confused.gif

Nie ma, bo zwijanie działało mi też poza samochodem... Na bank.

Napisano

> To ja wiem.

> Sprężynę nakręca się za pomocą tulejki, którą umieszcza się w drugiej tulejce i dopiero wtedy można

> zamknąć bok rolety... Tylko jak utrzymać nakręconą sprężynę, żeby się nie odkręciła?

Przytrzymać można ręką. Możesz wkleić jakieś foto mechanizmu? Najlepiej obu stron rolety bez obudowy. Nie widziałem, więc nic więcej nie mogę poradzić.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Przytrzymać można ręką. Możesz wkleić jakieś foto mechanizmu? Najlepiej obu stron rolety bez

> obudowy. Nie widziałem, więc nic więcej nie mogę poradzić.

Jak ją znów wezmę na warsztat, to cyknę jakąś fotkę... Może pod koniec tygodnia.