Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Woda wlewa się przez kratkę nawiewu w podszybiu

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio umyłem astrę myjką ciśnieniową (te z samoobsługi) i po jakimś czasie bardzo się zdziwiłem widząc na przedniej wycieraczce pasażera małą kałuże wody. Wyjąłem schowek żeby zobaczyć skąd wcieka woda, ale że było tego dnia dość ciepło to oprócz mokrej pianki na osłonie pod schowkiem niczego nie znalazłem.

Tego samego dnia wyjechałem do Włoch. Całą droga bez deszczu, tam również, za to cała powrotna w burzach i ulewach. Jako, że na wycieraczce stała torba więc całą drogę niczego nie zauważyłem, ale po powrocie przy rozpakowywaniu auta na wycieraczce znowu była spora kałuża. Wyjąłem schowek i było widać kropelkę wody wysączającą się z obudowy silniczka wentylatora nadmuchu powietrza.

Zajrzałem do podszybia, ale przelew do błotnika wygląda raczej normalnie, nie widać żeby coś tamowało wodę. Umyłem przed chwilą astrę klasycznie "ze szlałfu" i znowu widać kropelki sączące się z wtyczki silniczka. Zanim na dobre wziąłem się za mycie, polałem trochę wody na prawą stronę i praktycznie od razu zaczęło ostro się wylewać z błotnika, także tam na dole raczej też przypchane nie jest.

Wcześniej (przed tym myciem na ciśnieniowej) raczej tak nie było.

Co z tym zrobić, jest jeszcze jakiś inny odpływ który by trzeba ewentualnie sprawdzić?

Spotkał się ktoś z takim objawem?

Napisano

> Witam

> Ostatnio umyłem astrę myjką ciśnieniową (te z samoobsługi) i po jakimś czasie bardzo się zdziwiłem

> widząc na przedniej wycieraczce pasażera małą kałuże wody.

....

> Umyłem przed chwilą astrę klasycznie "ze szlałfu" i znowu widać kropelki

> sączące się z wtyczki silniczka.

Ja przy okazji swoich przeróbek demontowałem kratkę przelotu powietrza do wnętrza - jest ona skręcona na czterech wkrętach do ukł. wentylacji i osadzona na uszczelce piankowej wokół otworu w karoserii - może tam puszcza? woda ściekając z szyby siłą rzeczy będzie się dostawać pomiędzy szybę a podszybie i opływać wokół tej kratki, jeżeli będzie tam nieszczelność to afera gotowa.

Nie ma wyjścia - czeka Cię demontaż podszybia (specjalistą nie jestem - połamałem większość mocowań przy demontażu i samo podszybie też ucierpiało) i sprawdzenie co tam się dzieje,

foto poglądowe jak to wygląda u mnie

DSC01934s_zps6f371692.jpg

Napisano
  • Autor

> Nie ma wyjścia - czeka Cię demontaż podszybia (specjalistą nie jestem - połamałem większość mocowań

> przy demontażu i samo podszybie też ucierpiało)

Jak zakładałem dysze spryskiwaczy od insignii to już przy tym grzebałem, ale nie zdecydowałem się na całkowite wyjęcie podszybia,

tylko uchyliłem je od dołu i wyginałem paluchy i jakoś się udało. Teraz będę musiał to wreszcie wyjąć i może faktycznie gdzieś na tej uszczelce leje...

Co to za jakieś czarne "naklejki" widać na tym zdjęciu, nie zauważyłem u siebie czegoś takiego?

A jak połamałeś te uchwyty to jak zamontowałeś podszybie z powrotem, trzyma się bez nich?

Napisano

> Co to za jakieś czarne "naklejki" widać na tym zdjęciu, nie zauważyłem u siebie czegoś takiego?

to moja "wydumka" - maty bitumiczne - jeden z etapów wyciszania wink.gif

> A jak połamałeś te uchwyty to jak zamontowałeś podszybie z powrotem, trzyma się bez nich?

został jeden środkowy który trzyma podszybie od strony szyby, a od strony silnika przyczepione jest uszczelką na grodzi i jakoś to się trzyma do kupy.

Koledzy tutaj pisali na kąciku, że da się przy dużej dozie cierpliwości, długim śrubokrętem odblokowywać te zaczepy tak, żeby czegoś nie połamać - ci którym się to udało mają mój szacun blagam.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Z uwagi na wyjazdy i wakacyjny brak czasu dopiero wczoraj ruszyłem dalej temat. Polałem po szybie wodą, zaglądałem do środka i pod podszybie. I tak to wygląda:

Czerwone strzałki pokazują miejsca, z których przez silnik wentylatora kapie do środka woda

287860876-CAM01133%27%27.jpg

A tutaj widać miejsce przez które wpływa woda z zewnątrz (żółta strzałka). Na czerwono zaznaczyłem jak widać miejsca w których woda spływa pod uszczelkę podszybia z szyby.

287860876-CAM01124%27%27.jpg

I teraz nie wiem jak to uszczelnić. Bo praktycznie z podszybia woda od razu wkapuje do tej kratki nawiewu.

Kiedyś czytałem, że ktoś chyba robił jakiś daszek nad tą kratką, ale nie mogę tego teraz namierzyć... niewiem.gif

post-60917-14352525280599_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dzisiaj wymontowałem podszybie. Odkleiła się ta piankowa uszczelka prawie na całej długości. Pewnie to było problemem.

Martwi mnie tylko to, że urwany jest ten zatrzask widoczny na zdjęciu powyżej (ten w środku między czerwonymi strzałkami)

i przez to podszybie w tym akurat miejscu nie dolega do szyby.

Poczekam aż wyschnie silikon pod uszczelką i zrobię próbę...

Napisano

> Kiedyś czytałem, że ktoś chyba robił jakiś daszek nad tą kratką, ale nie mogę tego teraz

> namierzyć...

Między innymi ja robiłem daszek - w efce. Tam był o wiele większy i więcej było problemów z ramieniem poruszającym wycieraczki. Nie wiem ile u ciebie jest miejsca nad tą kratką - z mojego doświadczenia wystarczy pięć milimetrów szparki dookoła. Użyłem kawałka eloksalowanej blachy aluminiowej. Oczywiście ta woda będzie tam w podszybiu parowała... Ale nie będzie się lała do środka. W moim przypadku wyszło rewelacyjnie, żadnych problemów z wentylacją, a zniknął cały problem wilgoci w samochodzie, aż dziwiłem się, że nie robią tak fabrycznie. hehe.gif

Napisano
  • Autor

Test "szlaufowy" wypadł pomyślnie. Sucho i już nic nie kapie ok.gif