Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ZAWIESZENIE B4 CZY EXCEL G

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!

Mam pytanko odnośnie zawieszenia do cc sporting, które polecacie BILSTEINA B4 czy KYB EXCEL G

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam wszystkich!

> Mam pytanko odnośnie zawieszenia do cc sporting, które polecacie BILSTEINA B4 czy KYB EXCEL G

> Pozdrawiam.

Osobiście mam wrażenie ,że Excel G jest bardziej sztywne/twarde. Ale trudno powiedzieć bo na innym springu sprawdzalem. KYB było z FK, a B4 z Eibachem.

Napisano
  • Autor

A jest ktoś kto miał możliwość przetestowania obu zawieszeń na tej samej sprężynie? Wiadomo, że nie oczekuje w tej cenie jakości Ohlinsa, chodzi mi tylko o wybranie lepszego wariantu

Napisano

> Witam wszystkich!

> Mam pytanko odnośnie zawieszenia do cc sporting, które polecacie BILSTEINA B4 czy KYB EXCEL G

> Pozdrawiam.

Poprzednio miałem B4 teraz Excel G na sprężynie sportingowej (SC).

Według mnie B4 było twardsze, na KYB jakiś taki miękki pływający się samochód zrobił :/

Napisano

Miałem na eibachach KYB i monroe reflex i monroe są o niebo lepsze.

Napisano

co do porównania twardości obu - nie mam zdania, ale odnośnie wytrzymałości:

B4 nie miałem, ale słyszałem opinie, że szybko padały niewiem.gif

excel-g miałem, do jazdy na codzień po mieście, jak najbardziej ok.gif, przejechały z 50kkm przy sprężynach -40/-40 i działały wyśmienicie

Napisano

> co do porównania twardości obu - nie mam zdania, ale odnośnie wytrzymałości:

> B4 nie miałem, ale słyszałem opinie, że szybko padały

> excel-g miałem, do jazdy na codzień po mieście, jak najbardziej , przejechały z 50kkm przy

> sprężynach -40/-40 i działały wyśmienicie

Żeby utrudnić sprawę - też popieram. Jak szukałem kiedyś amorów (fakt, że dobre kilka lat temu), to wszędzie były opinie, że B4 szybko zaczyna tłuc - szczególnie tył i szcególnie przy obniżonym zawiasie. Miałem KYB przy AP -40 w SC i było fajnie.

Napisano

B4 miałem+eibach i tak zjeździł z 50kkm-nic nie pukało, po rozebraniu amory suche,teraz mam KYB-E-G-+eibach i bardzo podobnie.

Napisano

Może chce Excel-G używki w dobrym stanie i w dobrej cenie?

Ja zmieniłem na B6, ale do upalania.

• 2 tygodnie później...
Napisano

a MTS-a amorki ? lepsze jak kyb czy shit ? pytam bo muszę kupić przód , springi mam eibachy do tego, ale nie wiem jak z trwałością tego wynalazku.........ktoś / coś ?

Napisano

Kyb to fajne amorki ale jeżeli chodzi o obniżenie np. przy -4 to porażka jest ale prowadzenie nie najgorsze grinser006.gif

Napisano

> ale jeżeli chodzi o obniżenie np. przy -4 to porażka jest

Dlaczego porażka?

Napisano

Tył B4 faktycznie zaczyna szybko tłuc, ale to nie przeszkadza (poza efektami audio) w jego pracy, a w każdym razie nie zauważyłem. Mój zestaw B4 + Eibach wytrzymał ~120 000 km do tej pory i właśnie dostał nowy przegląd, więc nadal są ok. Tylko jeździł po przyzwoitych drogach przez większość swojego życia.

Napisano

Ponieważ przy gazowych amorach i spr -4 obniżenie wyniosło nie więcej niż 1cm hehe.gifprzynajmniej u mnie ale prowadzenie się poprawiło i na zimę jak dla mnie ok