Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Winieta po przekroczeniu granicy autostradą.

Featured Replies

Napisano

> Nie czepiał się, gdy się okazało że nie masz winiety, bo nie dojechałeś jeszcze do pierwszego

> miejsca, gdzie można je kupić?

> Bo z tego co piszą inni - jednak się czepiają.

dokładnie - powiedziałem , że jak spotkam punkt dystrybucji winiet to kupię i że wszędzie i zawsze tak robię i nic nie czepiali się

z ciekawostek - wielokrotnie spotkałem sie z kontolą winiet na wyjeździe, 5 metrów przed granicą hehe.gif jak już nie ma odwrotu - zarówno czesi, słowacy jak i węgrzy , austriacy głównie na wjeździe łapali

Napisano

> a po co mam cokolwiek zamawiać wcześniej , wjeżdzam do kraju i na pierwszym punkcie kupuję to co

> dany kraj wymaga - i nie mam zamiaru się się nikomu tłumaczyć

> a zakup przed granicą a jak się rozmyślę to co , kasa w błoto

Oooo! Jaśnie Wielmożny Pan z EGO rozdętym do granic wytrzymałości gumki.

Ani policjanta, ani urzędnika Asfinag Twoje tłumaczenia nie poruszą.

Po prostu będziesz musiał uiścić na miejscu 120 euro i wtedy zdasz sobie sprawę z wyrzuconych pieniedzy w błoto.

Wiedz jeszcze, że za prawidłowe przedziurkowanie winiety jesteś odpowiedzialny TY a nie pan/pani na stacji, czy gdzie tam.

Nie ma tłumaczenia że "to Mort mi zrobił te dziurki!".

A jak coś sam poprawisz, to będzie 240 do uiszczenia na miejscu.

BEZWARUNKOWO.

Tak jak przemawia twe EGO, to można było dawno, dawno temu. Ale od kiedy m.in. nasi rodacy ruszyli w Alpy, np. przez A93(D)/A12(A) i zatrzymywani w Kufstein tłumaczyli że już zaraz, za chwileczkę kupują albo "MY (wszyscy! zlosnik.gif) tylko 1km autostradą, bo MY do Kitzbühel na narty jadom!"

Wiedz, że te śpiewki to jest do dziś podstawowy kanon tłumaczeń naszych rodaków zatrzymywanych bez winiety. A Asfinag i policja autostradowa ma to wykładane na podstawowych szkoleniach.

Wiedz jeszcze jedno, że w przypadku sprawy sądowej kara zaczyna się od 300 euro i sięga do 3 tysięcy.

Napisano

> Winiety w wielu krajach - jak wiadomo - obowiązują na austradach (+ ew. ekspresówki).

> Czy jeżeli jadąc cały czas autostradą przekraczam granicę i wjeżdżam do kraju, gdzie obowiązują

> winiety, to już muszę mieć tę winietę czy mogę ją dopiero kupić w najbliższym miejscu gdzie to

> możliwe?

Od chwili kiedy zapłaciłem w Słowenii za niemanie winietki - kupuję w będąc kraju X już na kraj Y. Na granicy Austria-Słowenia jest sklep-budka z winietkami - jeśli się ją minie, co nie jest wcale takie trudne, a nie ma zakupionej uprzednio winietki następnym postojem będzie... spotkanie z panami sprawdzajacymi winietki. Nie dość tego - są ustawieni 300 m przed dużą stacją benzynową.