Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra 1.4 Turbo 140 KM / Chevrolet 2.0d 163 - wady / zalety?

Featured Replies

Napisano

Jechałem dość krótko 1.4 Turbo i w sumie mam dwa wrażenia: 1) nie czuć, że to 140 KM w kompakcie, ale źle też chyba nie jest (będę jeszcze prawdopodobnie prosił o powtórkę) oraz 2) przejażdżce towarzyszyły dość dziwne wrażenia akustyczne - podczas jazdy jednostajnym tempem silnika praktycznie nie było słychać (obroty w okolicach 2 tys., więc nic nadprzyrodzonego się nie wydarzyło), ale przyspieszaniu zawsze towarzyszył zdecydowanie głośniejszy dźwięk silnika. Nawet przy niskich obrotach hałas nie narastał stopniowo, tylko pojawiał się równocześnie z mocniejszym wciśnięciem pedału gazu hmm.gif

Poza tym przy 140 km/h silnika na 6 biegu nie słychać, ale powietrze niestety słychać bardzo.

Spalania na tak krótkim odcinku nie było sensu mierzyć.

2.0 D montowanym w Chevrolecie nie jeździłem, ale może będę miał okazję.

Pytanie brzmi: czy te silniki mają jakieś istotne wady, o których warto wiedzieć?

Napisano

były problemy z pompa wody w 1,4T ale ponoc to juz przeszłość-natomiast jesli auto nowe na gwarancji to obserwować ten element-wymieniali bez szemrania całość

2,0D-163KM ma DPF-zrobić sobie rachunek sumienia jak będzie się jeździc: długośc odcinków-jazda miejska/podmiejska

Napisano

> Pytanie brzmi: czy te silniki mają jakieś istotne wady, o których warto wiedzieć?

1.4 T

- problemy z kolektorem dolotowym - uszkadzajacy się zaworek - nie wymienny pojedynczo. Problem podobno rozwiązany w 2011 w styczniu, ale czytałem o paru wymianach zmodyfikowanego kolektora. Mnie też dopadło, na szczęście na razie udało się zaworek przeczyścić i chwilowo błąd nie wraca. Koszt wymiany - nowy kolektor 3.5 kpln

-skrzynia manualna m32 - chyba największy potencjalny problem w tym modelu. Leca łożyska i to przy małych przebiegach. Regeneracja 2-3.5 kpln

-realne spalanie będzie dużo wyższe niż podaje producent, masa robi swoje

-moim zdaniem za małe przednie tarcze hamulcowe w tej wersji silnikowej, przez co następuje dużo szybsze zużycie

-zdarzały się drobne problemy wieku młodzieńczego, ale w chwili obecnej większość wyeliminowano, poza tymi powyżej

Drugi raz bym astry w tej konfiguracji nie kupił, choć poza tym samochód całkiem udany

Napisano
  • Autor

> Drugi raz bym astry w tej konfiguracji nie kupił, choć poza tym samochód całkiem udany

ok.gif Dzięki za informację.