Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Metaliczne stuki w tylnym zawieszeniu

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od jakiegoś czasu zauważyłem pewien problem z tylnym zawieszeniem w moim Stilo. Chodzi o to, że jak wiozę z tyłu 3 osoby i przejeżdżam przez dziury to zawieszenie, tak mocno wali i stuka, że aż wszystko z tyłu drży. Jeśli jadę sam to też występuje taki stukot tyle, że nie tak głośny. Dźwięk jest naprawdę przerażający, Od czego można zacząć sprawdzenie zawieszenia i co może być ewentualną przyczyną tak głośnego stukania. Proszę o porady.

Pozdrawiam, Adam

Napisano

schyl sie pod tylne kolo i zobacz na te gumowe mocowania calej belki . Piuerwszy objaw to mokre z oleju.Jak sie juz wyleje to nastepuje degradacja gumy i zaczyna walic... Warto sobie u siebie w miescie znalezc jakies skrzyzowanie z torowiskiem tramwajowym lub z koleinami poprzecznymi jako "sprawdzian". Jezeli wali tak jakby tyl nie byl wcale resorowany to pierwsze do odstrzalu tuleje.

Napisano

> schyl sie pod tylne kolo i zobacz na te gumowe mocowania calej belki . Piuerwszy objaw to mokre z

> oleju.Jak sie juz wyleje to nastepuje degradacja gumy i zaczyna walic... Warto sobie u siebie

> w miescie znalezc jakies skrzyzowanie z torowiskiem tramwajowym lub z koleinami poprzecznymi

> jako "sprawdzian". Jezeli wali tak jakby tyl nie byl wcale resorowany to pierwsze do odstrzalu

> tuleje.

U mnie tuleje były suche a waliło tak że jak wjechałem w dół to jakby mi belka odpadała zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Quote:

U mnie tuleje były suche a waliło tak że jak wjechałem w dół to jakby mi belka odpadała

To co było u Ciebie przyczyną tego trzaskania? Ja zacznę od wymiany tulei, jak to nie pomoże będę szukał dalej, więc Twój przypadek w Stilo może być pomocny.

Napisano

> U mnie tuleje były suche a waliło tak że jak wjechałem w dół to jakby mi belka odpadała

No właśnie wybite były tuleje, u mnie nie miały w środku żadnych płynów, ot zwykła guma, coś jak tuleja tylna w przednim wahaczu wink.gif

Napisano

> Quote:

> U mnie tuleje były suche a waliło tak że jak wjechałem w dół to jakby mi belka odpadała

> To co było u Ciebie przyczyną tego trzaskania? Ja zacznę od wymiany tulei, jak to nie pomoże będę

> szukał dalej, więc Twój przypadek w Stilo może być pomocny.

tam nie ma co szukac. tuleje i basta. no chyba ze masz jakis zdemolowany samochod wymagajacy bog wie czego.

Napisano

> tam nie ma co szukac. tuleje i basta. no chyba ze masz jakis zdemolowany samochod wymagajacy bog

> wie czego.

ostatecznie tuleja amora i poduszka mocowania górnego. Nic więcej nie będzie wink.gif

Napisano

> tam nie ma co szukac. tuleje i basta. no chyba ze masz jakis zdemolowany samochod wymagajacy bog

> wie czego.

jest czego szukać

tulejka mocująca amortyzatora