Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Dołożenie wentylatora tłoczącego - da się ?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

U mnie w aucie jest tylko jeden wentylator ssący pomiędzy silnikiem a chłodnicą, nie ma wentylatora tłoczącego pomiędzy skraplaczem klimatyzacji a zderzakiem. Chcę go dołożyć, co potrzebuję dokupić - i czy jestem to w stanie dołożyć do istniejącego skraplacza? Podłączenie elektryczne jakość ogarnę bo mogę na przekaźnikach spiąć wentylatory na zasadzie 1:1 lub wentylator tłoczący na I biegu gdy sprężarka klimy pracuje a bieg II wentylatora tłoczącego gdy załącza się II bieg wentylatora ssącego.

Dziś przy temp 32 st C wentylator ssący po mieście non stop pracował na II biegu, a silnik miał 5-6 stopni wyżej niż standard. Bez sensu,

dzięki za pomoc,

brat

Napisano

Bierz jakiś Spal albo ala' Spal, są cienkie i można wybrać różne rozmiary, ewentualnie używkę z wersji która miała dwa wentylatory, np z AG, bo w tej chwili nie kojarzę czy w AH były dwa...

Napisano
  • Autor

> Bierz jakiś Spal albo ala' Spal, są cienkie i można wybrać różne rozmiary, ewentualnie używkę z

> wersji która miała dwa wentylatory, np z AG, bo w tej chwili nie kojarzę czy w AH były dwa...

wygląda na to, że nie trzeba aż tak kombinować bo widać w niektórych były - sądząc po tym rysunku

wnetylatory_zps26d59164.gif

może ktoś ma benzyniaka (np Z18XE) z dwoma wentylatorami i wrzuci foto jak to u niego wygląda - bo widzę, że np w porównaniu do A-G na skraplaczu nie mam takich mocowań pod wentylator tłoczący, które były właśnie w A-G, ale może obudowa wentylatora w A-H jest inna i łapie za skraplacz? hmm.gif

Napisano

Ja w AH mam dwa, z tym, że mój to diesel.

287762200-21042011121Large.jpg

post-11159-14352524408529_thumb.jpg

Napisano

Są dwa, ja mam dwa. Do skraplacza się montuje. Jeżeli kupisz oryginał to uwaga bo były zbyt blisko skraplacz montowane i doprowadzały do jego uszkodzenia. Ja wymieniałem już skraplacz zaraz o zakupie auta. Dałem dodatkowe dystanse aby oddalić silnik od żeberek.

Napisano

> wygląda na to, że nie trzeba aż tak kombinować bo widać w niektórych były - sądząc po tym rysunku

> może ktoś ma benzyniaka (np Z18XE)

Wygląda na to, że masz podobny patent jak w mojej byłej AG Z14XE - jeden wentylator 3-biegowy, gdzie zaraz po włączeniu klimy wentylator chodził na 1. biegu.

Napisano
  • Autor

> Ja w AH mam dwa, z tym, że mój to diesel.

dostęp do podglądnięcia jest słaby ale u mnie nie widzę tej czarnej poprzeczki przy skraplaczu do mocowania obudowy wentylatora. Chociaż otwory zdaje się są więc można by tam coś przynitować.

Dzięki za foto.

Napisano
  • Autor

> Są dwa, ja mam dwa. Do skraplacza się montuje. Jeżeli kupisz oryginał to uwaga bo były zbyt blisko

> skraplacz montowane i doprowadzały do jego uszkodzenia. Ja wymieniałem już skraplacz zaraz o

> zakupie auta. Dałem dodatkowe dystanse aby oddalić silnik od żeberek.

myślę, że każdy diesel ma dwa wentylatory, myślę że Adam Opel przy benzyniakach oszczędzał na wentylatorach,

robiąc "customa" mogę swobodnie coś pokombinować, dobrze wiedzieć, że był taki problem,

Napisano
  • Autor

> Wygląda na to, że masz podobny patent jak w mojej byłej AG Z14XE - jeden wentylator 3-biegowy,

> gdzie zaraz po włączeniu klimy wentylator chodził na 1. biegu.

gdyby tak było to by było jeszcze prościej bo zakładając dwubiegowy wentylator tłoczący spiąłbym I bieg ssącego z I biegiem tłoczącego, II ssącego z II tłoczącego,