Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogar 205 szarpanie

Featured Replies

Napisano

W ogarze 205 podczas jazdy na pierwszym biegu występuje szarpanie. Na dwójce jest ok. Czy ktoś może powiedzieć gdzie szukać przyczyny? Tak wiem w skrzyni biegów 270751858-jezyk.gif Ale co konkretnie się wysrało?

Napisano

> W ogarze 205 podczas jazdy na pierwszym biegu występuje szarpanie. Na dwójce jest ok. Czy ktoś może

> powiedzieć gdzie szukać przyczyny? Tak wiem w skrzyni biegów Ale co konkretnie się wysrało?

ale w calym zakresie obrotow?

przy hamowaniu silnikiem tez?

Napisano
  • Autor

> ale w calym zakresie obrotow?

> przy hamowaniu silnikiem tez?

W całym zakresie obrotów. Czy przy hamowaniu silnikiem to powiem szczerze, że nie zwróciłem uwagi.

Napisano
  • Autor

> Ja bym obstawiał tzw "choinkę"

Ale obstawiasz zużyte zęby na kołach, czy uszkodzone łożyskowanie choinki?

Napisano

> Ale obstawiasz zużyte zęby na kołach, czy uszkodzone łożyskowanie choinki?

Zęby, tyle tylko, że nie tyle zużyte co wyszczerbione/wykruszone, może dojść jeszcze podobna usterka trybika współpracującego (ale to różnie bywało) grinser006.gif

Sama choinka jest łożyskowana w tulejkach z brązu/mosiądzu i tam bym awarii nie widział, prędzej już pęknięty karter zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zęby, tyle tylko, że nie tyle zużyte co wyszczerbione/wykruszone, może dojść jeszcze podobna

> usterka trybika współpracującego (ale to różnie bywało)

> Sama choinka jest łożyskowana w tulejkach z brązu/mosiądzu i tam bym awarii nie widział, prędzej

> już pęknięty karter

Trochę mam obawy, że może być karter do wymiany, ale póki nie rozpołowię skrzyni to się nie dowiem. A czy karter jest do dostania jako nowa część? Czy ewentualnie tylko używka?

Napisano

> Trochę mam obawy, że może być karter do wymiany, ale póki nie rozpołowię skrzyni to się nie dowiem.

> A czy karter jest do dostania jako nowa część? Czy ewentualnie tylko używka?

Tego to nie wiem, ale może najpierw rozbebesz swój silnik i zobacz co jest grane, po co się martwić na zapas zlosnik.gif

A w ogóle to co było przyczyną tej usterki? samo się raczej nie psuje, najczęściej przyczyną mogą być zmiany biegów bez sprzęgła lub np luźny/ zużyty łańcuch lubiący się wkręcić na małą zębatkę no.gif

Napisano
  • Autor

> Tego to nie wiem, ale może najpierw rozbebesz swój silnik i zobacz co jest grane, po co się martwić

> na zapas

> A w ogóle to co było przyczyną tej usterki? samo się raczej nie psuje, najczęściej przyczyną mogą

> być zmiany biegów bez sprzęgła lub np luźny/ zużyty łańcuch lubiący się wkręcić na małą

> zębatkę

W zasadzie to nie mam pojęcia, takiego kupiłem zlosnik.gif Remont przewiduję na jesień, teraz rozeznaje z grubsza temat.

Szukam tez jakiś książek napraw do tego sprzętu. Masz może coś w pdf?

Napisano

W remonty tych sprzętów to ja się bawiłem, ale ćwierć wieku temu hehe.gif

W zasadzie to z narzędzi specjalnych konieczny jest ściągacz do koła zamachowego.

Poszukaj filmików na youtube, sporo tam znajdziesz na temat remontów dwusuwów ok.gif

Napisano
  • Autor

> W remonty tych sprzętów to ja się bawiłem, ale ćwierć wieku temu

> W zasadzie to z narzędzi specjalnych konieczny jest ściągacz do koła zamachowego.

Ściagacz dostałem w gratisie od poprzedniego właściciela ok.gif

> Poszukaj filmików na youtube, sporo tam znajdziesz na temat remontów dwusuwów

Tak chyba zrobie smile.gif

Napisano

> Masz może coś w pdf?

Mam w pdf instrukcje napraw motorowerów romet, na jaki e-mail Ci to podesłać