Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

opony do przyczepki

Featured Replies

Napisano

Posiadam przyczepkę kempingową, MW około 750kg, DMC 950kg. Założone są zwykłe opony z osobówki 165/80 R13 o indeksie nośności poniżej pół tony. Jedna mi już strzeliła, więc zdecydowałem się na zakup nowych. Mam jednak myśl założenia jakiejś opony wzmacnianej, co zapewne oddaliłoby ryzyko wystrzału ale boję się, że wtedy ucierpi zawieszenie bo przyczepka jest na osi skrętnej. Co byście doradzili? Warto wsadzić oponę zwykłą ale znaną z wytrzymałości czy wzmacnianą z najtańszych? Koszt będzie podobny.

Napisano

> Posiadam przyczepkę kempingową, MW około 750kg, DMC 950kg. Założone są zwykłe opony z osobówki

> 165/80 R13 o indeksie nośności poniżej pół tony. Jedna mi już strzeliła, więc zdecydowałem się

> na zakup nowych. Mam jednak myśl założenia jakiejś opony wzmacnianej, co zapewne oddaliłoby

> ryzyko wystrzału ale boję się, że wtedy ucierpi zawieszenie bo przyczepka jest na osi

> skrętnej. Co byście doradzili? Warto wsadzić oponę zwykłą ale znaną z wytrzymałości czy

> wzmacnianą z najtańszych? Koszt będzie podobny.

Kup zwykłe najtańsze opony. Jak chcesz możesz kupić opony wzmacniane ale różnica w komforcie nie będzie aż tak wyczuwalna.

A tak przy okazji oś skrętna wygląda tak:

284967526-O%B6skr%EAtnawleczona.jpg.gif

284967526-O%B6skr%EAtna.jpg.gif

Oś jaka jest stosowana w przyczepach nosi miano osi z wahaczem wleczonym.

Zacznijmy od tego, że warto nazywać rzeczy po imieniu

Napisano
  • Autor

> Kup zwykłe najtańsze opony. Jak chcesz możesz kupić opony wzmacniane ale różnica w komforcie nie

> będzie aż tak wyczuwalna.

> A tak przy okazji oś skrętna wygląda tak:

> Oś jaka jest stosowana w przyczepach nosi miano osi z wahaczem wleczonym.

> Zacznijmy od tego, że warto nazywać rzeczy po imieniu

Ale zaraz, zwykłe opony mają sumę indeksów nośności w okolicach 975kg. Moja przyczepka legalnie może ważyć do 950 kg a "na pusto" będzie niewiele mniej. Przeładowywać nie zamierzam ale kemping jest akurat bardzo łatwo a jeszcze mam najtańsze montować? Nie chodzi mi o to, żeby coś robić aby robić, tylko żeby po zmianie nie przeżywać po raz drugi wystrzału opony.

Co do nazwy, to będąc szczegółowym, jest to oś z gumowymi drążkami skrętnymi

Napisano
  • Autor

> to kup opony do dostawczaka i tyle

Choć jest to w pierwszym poście to powtórzę: w zawieszeniu zastosowana jest jedynie oś z gumowymi elementami sprężystymi. Ma to niewielki skok, ogólnie jest "twardo" a ja nie chcę narażać awarii czegoś innego wsadzając być może zbyt twarde opony.

Może coś by dało gdybym wiedział opony z jakimi indeksami są zakładane do przyczepek towarowych o DMC około 1t.

Napisano

Kup opony wzmacniane i tyle.

Komfort się nie pogorszy.

Napisano

zaloz opone 175/70/13 powinna uniesc wiecej

Napisano

> zaloz opone 175/70/13 powinna uniesc wiecej

akurat ten rozmiar ma taką samą albo ciut niż niższą nośność.

Za to 185/70/13 ma juz nośność 530 kg a cenowo wychodzi na poziomie wzmacnianych 165.