Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymaina oleju wspomagania kierownicy Bravo I

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich . Chce wymienić olej w układzie wspomagania kierownicy i czytałem już i manuale jak to zrobić i wogóle .Piszą żeby zdjąć wężyk przy maglownicy i poczekać aż wycieknie płyn w całości i z syfem . a co jakby układ jeszcze przedmuchać sprężonym powietrzem?? i dodatkowo pod ciśnieniem pokręcić w miejscu kierownicą?? powinno większość syfu wylecieć . jakie ciśnienie daje pompa wspomagania ??? co o tym sądzicie??

PS wątek założony tez na forum fiata bravo ale jakis słaby odzew tam jest . Wielkie Dzięki za pomoc . smile.gif

Napisano

> Witam Wszystkich . Chce wymienić olej w układzie wspomagania kierownicy i czytałem już i manuale

> jak to zrobić i wogóle .Piszą żeby zdjąć wężyk przy maglownicy i poczekać aż wycieknie płyn w

> całości i z syfem . a co jakby układ jeszcze przedmuchać sprężonym powietrzem?? i dodatkowo

> pod ciśnieniem pokręcić w miejscu kierownicą?? powinno większość syfu wylecieć . jakie

> ciśnienie daje pompa wspomagania ??? co o tym sądzicie??

> PS wątek założony tez na forum fiata bravo ale jakis słaby odzew tam jest . Wielkie Dzięki za pomoc

> .

Nie kombinował bym z przedmuchiwaniem. Spuść ile się da, zalej nowym płynem i pojeździj z tydzień, następnie czynność powtórz i będzie git. Olej nie jest drogi więc nie powinna stanowić problemu jego podwójna wymiana.

Napisano

ja płyn wspomagania przepchnąłem nowym

opróżniłem zbiorniczek wyrównawczy,

odpiąłem przewód powrotny przy zbiorniczku i zaślepiłem króciec,

wlałem nowy płyn do zbiorniczka do pełna

na podniesionym przodzie auta kręciłem kierownicą lewo-prawo do oporu

stary płyn zlewałem z przewodu powrotnego do wiaderka, uzupełniałem nowym w zbiorniczku

kiedy zaczął wypływać już świeży płyn, podpiąłem przewód powrotny do zbiorniczka

uzupełniłem płyn, pokreciłem w prawo w lewo dla pewnosci gdyby coś się zapowietrzyło i tyle

plusem tej metody jest to, że nie ryzykujesz żadnego rozszczelnienia przewodów hydraulicznych, a do przepompowania płynu używasz po prostu przekładni