Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Anoda magnezowa a korozja...

Featured Replies

Napisano

Witam.

Byłem szczęśliwym posiadaczem zasobnikowych podgrzewaczy wody Ariston SG 10 UR, sztuk dwie. Obie sztuki rozciekły się w odstępie tygodnia - cóż za precyzja i powtarzalność wyrobu... facepalm%5B1%5D.gif

Jako ochronę antykorozyjną użyto anod magnezowych. Pan z działu technicznego Aristona w Krakowie w rozmowie tel. stwierdził, że anoda musi być wymieniona najdalej po 3 latach, inaczej pięcioletnia gwarancja na zbiornik ogranicza się do lat 3. Zapytany potwierdził, że zbiornik NIE JEST EMALIOWANY icon_eek.gif

Cóż, emaliowany faktycznie nie jest, ale z zewnątrz. W środku zbiorniki pokrywa ładna, niebieska emalia, lecz jest jedno ale... bo wygląda mi na to, że zbiornik jest najpierw emaliowany w formie dwóch oddzielnych części, a dopiero później zgrzewany w całość i na zgrzeinie właśnie widać rdzawe "narośla".

Zrodził się zatem pomysł, aby w nowych zbiornikach przed oddaniem do eksploatacji (stare wytrzymały dokładnie 3,5 roku) zabezpieczyć zgrzeinę.

Pytanie: czym to zrobić? Podkład antykorozyjny? Co prawda woda podgrzewana nie jest używana do spożycia, ale... Hmmm, no właśnie...

Anody magnezowe są jako jedna całość razem z grzałką, ale one fizycznie jeszcze są, chociaż, lekko "pogryzione" grinser006.gif więc chyba jednak powinny jeszcze działać? niewiem.gif

Paradoksalnie z ogrzewacza (teoretycznie) używanego mniej (WC) wypłukałem o wiele więcej kamienia, ale to raczej jest bez związku z rozszczelnieniem...

Kto ma jakiś pomysł na ulepszenie produktu i przedłużenie jego żywotności?

Pozdrawiam - romano11 30.GIF

Fotki postaram się wkleić jutro.

Napisano
  • Autor

> Jesli bez problemu da rade zdemontowac zbiornik

No tak dobrze to nie ma - zbiornik jest osadzony w obudowie i "oblany" pianką. Dostęp do jego wnętrza mam jedynie po zdemontowaniu grzałki...

Napisano

A nie możesz zmienić producenta i modelu?

W PL dobre robi Biawar lub Kospel.

Napisano

> No tak dobrze to nie ma - zbiornik jest osadzony w obudowie i "oblany" pianką. Dostęp do jego

> wnętrza mam jedynie po zdemontowaniu grzałki...

To moze cynkspray?

Napisano

> Kto ma jakiś pomysł na ulepszenie produktu i przedłużenie jego żywotności?

ale chcesz te łatać? Jeżeli to przychodzą mi do głowy tylko masy typu 'coldweld' http://bit.ly/1lzwa1q nawet w opisie jest o łataniu bojlerów.

Co do nowego to bez sensu. Po takim zabiegu stracisz gwarancję. Jeżeli Ariston ma taką jakość to lepiej kupić coś lepszego.

U rodziców Biawar wisi >10lat. Nikt się nie bawił z anodami.

Napisano
  • Autor

> A nie możesz zmienić producenta i modelu?

Wolał bym tego uniknąć, bo dotychczasowy model odpowiada mi kształtem, wielkością (10 l) i mocą grzałki (1200W) no i mocowanie do niego zostało na ścianach... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> ale chcesz te łatać?

Chyba nie, bo jeżeli korozja przeszła na wylot, to będzie pudrowanie syfa grinser006.gif

> Co do nowego to bez sensu. Po takim zabiegu stracisz gwarancję.

Jeżeli tylko mi się uda "odciąć" zgrzeinę od kontaktu z wodą, to tam już nie ma co się popsuć: teraz zostały mi dwa termostaty, dwie (co prawda używane, ale sprawne zlosnik.gif) grzałki, tylko zbiornik kaput... screwy.gif

Napisano

> Chyba nie, bo jeżeli korozja przeszła na wylot, to będzie pudrowanie syfa

koszt tej masy jest tak niski, że ja bym się pobawił zlosnik.gif są w marketach budowlanych do kupienia.

W nowym nie wiem czy uda się zabezpieczyć zgrzew bo pieron wie czym to już jest zabezpieczone.