Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zafira 1.8 125 KM pytanie o części

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Z dużym prawdopodobieństwem stanę się w najbliższych dniach właścicielem Zafiry z silnikiem 1.8 125 KM

Pytania następujące:

- Rozrząd jakiej firmy polecacie? Z rozrządami bywa różnie, są lepsze, gorsze itp, chcę kupić coś BDB nie koniecznie najtańszego, czego więc szukać ?

- Na jakim oleju ten silnik powinien jeździć ? Wiem, że potrafią żłopać oliwę więc pewnie nie będę inwestował w nic drogiego, ale....

- Jak z zagazowaniem tego silnika, pewnie to motor lubiący LPG, ale nie jestem pewien.

Z Góry Dziękuję za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam.

Napisano

> Pytania następujące:

> - Rozrząd jakiej firmy polecacie? Z rozrządami bywa różnie, są lepsze, gorsze itp, chcę kupić coś

> BDB nie koniecznie najtańszego, czego więc szukać ?

Pasek conti,nap i roli INA, pompa Hepu

> - Na jakim oleju ten silnik powinien jeździć ? Wiem, że potrafią żłopać oliwę więc pewnie nie będę

> inwestował w nic drogiego, ale....

5w40 i nie bierze nic od wymiany do wymiany, jeździłem na motulu, ale teraz zalałem totala. wymiana co 10000max.

> - Jak z zagazowaniem tego silnika, pewnie to motor lubiący LPG, ale nie jestem pewien.

Silnik bardzo lubi się z gazem, zero problemu.

> Z Góry Dziękuję za wszelkie sugestie.

> Pozdrawiam.

Napisano

> Witajcie.

> Z dużym prawdopodobieństwem stanę się w najbliższych dniach właścicielem Zafiry z silnikiem 1.8 125

> KM

> Pytania następujące:

> - Rozrząd jakiej firmy polecacie? Z rozrządami bywa różnie, są lepsze, gorsze itp, chcę kupić coś

Pasek: Contitech, Dayco, Gates, oryginał GM,

Pompa: wybór jest spory - Hepu, SKF, Dolz, Airtex,

Rolki, napinacz: INA, Ruville

Ja proponuję takie coś:

http://www.opel-sklep.com/pl/p/Rozrzad-1...062-OPEL-GM/373

mam u siebie w XELu+pompa Airtex, od 10kkm żadnych problemów.

Napisano

> Pasek: Contitech, Dayco, Gates, oryginał GM,

mam Conti i w poprzednim aucie też taki miałem, zero problemów

> Pompa: wybór jest spory - Hepu, SKF, Dolz, Airtex,

w poprzednej astrze miałem DOLZ-a i nie było żadnych problemów

do obecnej astry 1.8 kupiłem też DOLZ i wg mechaników - o czym wspominałem na kąciku Astry wczoraj- winą hałasu z okolic rozrządu jest właśnie pompa (przejechałem na niej mniej jak 1000 km). Propozycja aby zmienić na SKF. Narazie czekam co się będzie dalej działo.

> Rolki, napinacz: INA, Ruville

W obu autach mam/miałem INA i też żadnego problemu

Napisano

Bo to są dobre części ok.gif

W poprzednim aucie też takie komplety miałem, teraz wyjątkowo kupiłem oryginał, tak to bym brał coś z tych wymienionych i też byłoby dobrze smile.gif

Napisano

> Pytania następujące:

INA

> - Na jakim oleju ten silnik powinien jeździć ? Wiem, że potrafią żłopać oliwę więc pewnie nie będę

Nie wiedziałem jakim był zalany wcześniej mój motor więc zdecydowałem się na 10w40 z mobila i zbliżam się małymi krokami do kolejnej wymiany. Oleju ubyło z max do ciut poniżej min. Natomiast zero dolewek między wymianą co mnie bardzo cieszy.

> - Jak z zagazowaniem tego silnika, pewnie to motor lubiący LPG, ale nie jestem pewien.

Mam sekwencje STAG4 i nie ma problemów. Parownik jedynie wcisnęli mi dość słaby. Na bardzo wysokich obrotach ciśnienie mocno spada i przełącza na pare sek na PB. Będę walczył aby wymienili wink.gif

Napisano

Co do rozrzadu: pasek Conti, rolki i napinacze INA, pompe wziac wszystko oprocz SKF

Napisano

> Witajcie.

> Z dużym prawdopodobieństwem stanę się w najbliższych dniach właścicielem Zafiry z silnikiem 1.8 125

> KM

> Pytania następujące:

> Z Góry Dziękuję za wszelkie sugestie.

> Pozdrawiam.

Używam takiej Zafirki z silnikim Z18XE zagazowanej i jestem po wymianie:

pasek-Contitech, rolki-INA, pompa-Dolz (koszt 350zł bez roboc.)

olej - Mobile 5w30 3000 XE wymiana co 15kkm z dolewką ok 0,5l na 15k km

Dobrze znosi LPG (wcześniej sugerowłbym lekturę forum w kwestii doboru instalacji LPG i wybór gazownika znającego się na rzeczy).

P.S.

Mając porównanie Astry F i Zafiry 1.8 to muszę przyznać że ef-ka jest prosta w budowie, nie do zajechania i tania w eksploatacji. Zafira to już inna półka, sporo czujników jeszcze więcej możliwych źródeł błędów i awarii oraz wyższe koszta części. Jednak jest to inny komfort jazdy.

p.s.

Moim zdaniem jeżeli chodzi o Astrę G (protoplasty Zafiry) to czas modeli z najlepszymi motorami skonczył sie w 2004 r. kiedy to wyszły ostatnie modele 8V z silnikiem Z16SE.

Napisano

> Witajcie.

> KM

Zafira to zło a ten silnik jeszcze gorsze.

Dobrego mechanika i grubego portfela , jako były użytkownik zafiry , życzę

Napisano

> Zafira to zło a ten silnik jeszcze gorsze.

> Dobrego mechanika i grubego portfela , jako były użytkownik zafiry , życzę

I jeszcze egzorcysty hehe.gif