Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corsa C - mrugajaca kontrolka oleju

Featured Replies

Napisano

Mrugająca Kontrolka oleju

Pacjent

Opel Corsa 1.2 75km 2003 r.

benzyna/lpg

Problem z zapalającą/mrugającą kontrolką od smarowania "lampa alladyna"

OBJAW: Podczas jazdy, po przejechaniu ok. 40-50km przy spadku obrotów, np. przy dojeżdzaniu do skrzyżowania zaczyna mrugać kilka razy i gdy

auto zatrzymuje się - przestaje mrugać.

Problem ten zaczął się od momentu, gdy stary czujnik oleju (prawdopodobnie fabryczny) przestał działać poprawie - stracił szczelność i olej zaczął "pryskać" po całym silniku. Widząc to kupiłem na najbliższej stacji paliw czujnik, który pasował do Corsy, ale wiedziałem, że nie jest to typowy czujnik do mojego auta, ale chcąc dojechać do domu (niedziala wieczór) nie chciałem stracić reszty oleju i zatrzeć silnika. W poniedziałek rano zamówiłem odpowiedni czujnik i wieczorem zabrałęm się zaymianę. Po wkręceniu czujnika i sprawdzeniu szczelności dałem się w trasę. Po przejechaniu 35km kontrolka od oleju zaczęła mrugać. Postanowiłem sprawdzić co dzieje się z czujnikiem i okazało się, że prawdopodobnie wyrobiłem gwint od czujnika ciśnienia oleju, za mocno dokreciłem go i zerwałem gwint. Drugiego dnia oddałem auto znajomemu, który oczyścił pozostałości po zerwanym gwincie i za pomocą specjalnej pasty (nie znam nazwy) i teflonu "wkręcił" ponownie ten sam czujnik. przejechałem 40km i kontrolka zapaliła się ponownie, w momencie gdy wjeżdzałem na parking i właściwie auto już parkowałem. Następnego dnia postanowiłem zmienić olej (GM 10W40) i myślałem, że już jest wszytsko ok, ale po kilku dniach jazdy (większości w mieście) zauważyłem ponownie mrugającą (tym razem bardzo szybko) kontrolkę od smarowania. Kontrolka zapala się momencie gdy obroty spadają - przy dojeździe do świateł, parkowaniu itd i nie dzieje się to od razu. Muszę przejechać 40-50km.

Odwiedziłem kilku mechaników, każdy z nich radzi co innego:

- kupić oryginlany czujnik (ten nowy może być wadliwy)

- zdjąć miskę olejową, sprawdzić smog

- pompa paliwa "umiera"

- luzy na panewkach itd.

Proszę o poradę, może ktoś miał podobny problem.

Napisano

Najłatwiej zmierzyć ciśnienie oleju i będzie wiadomo czy jest . Z drugiej strony można założyć oryginalny czujnik (ok. 30zł) i sprawdzić. Skoro przed wymianą czujników było dobrze to może tutaj tkwi problem.

Napisano

> Mrugająca Kontrolka oleju

> Pacjent

> Opel Corsa 1.2 75km 2003 r.

Jaki nalot?

> Kontrolka zapala się momencie gdy obroty spadają - przy

> dojeździe do świateł, parkowaniu itd i nie dzieje się to od razu. Muszę przejechać 40-50km.

Czyli prawidłowo grinser006.gif kiedy silnik i oliwa są już dobrze rozgrzane.

> Odwiedziłem kilku mechaników, każdy z nich radzi co innego:

> - kupić oryginlany czujnik (ten nowy może być wadliwy)

Można, opcja niedroga, tylko jak masz już problemy ze zwojami gwintu, to każde kolejne grzebanie im nie pomoże...

> - zdjąć miskę olejową, sprawdzić smog

Smok - no nie wiem, przecież gdyby był przytkany, to problem z ciśnieniem powinien być również, gdy olej jest zimny, bo wtedy były by jeszcze większe opory zasysania... hmm.gif

> - pompa paliwa "umiera"

A co ma pompa paliwa do ciśnienia oleju? (sądzę, że to pomyłka biglaugh.gif)

> - luzy na panewkach itd.

Zależy, jak kto katuje silnik i ile czasu mu to zajmuje grinser006.gif

> Proszę o poradę, może ktoś miał podobny problem.

W zasadzie identyczny, tyle, że we fiaciku, ale też kontrolka mrugała w rytmie DISCO grinser006.gif wymiana czujnika na wyrób CALORSTAT rozwiązał problem.

Napisano

Sprawdź ciśnienie

U mnie mrygała na wysokich, problem był ze złączem silnika ciśnienie miałem wzorcowe

Napisano
  • Autor

Chodziło mi o pompe oleju, a nie paliwa... sorki...

Czy ciśnienie oleju mozna sprawdzić wyłącznie wkreceniem zegara w miejsce czujnika ciśnienia oleju? Czy istnieje inny sposób lub miejsce w głowicy gdzie można go ewentualnie wkręcić?

> Sprawdź ciśnienie

> U mnie mrygała na wysokich, problem był ze złączem silnika ciśnienie miałem wzorcowe

Napisano

Tylko ciśnieniomierz, wskazówka co prawda niewiele się wychyla ok 8 PSI jak dobrze pamietam