Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silniczek od obiegu wew/zew - wentylacja

Featured Replies

Napisano

Ostatnio zauwazylem, ze po wcisnieciu przycisku "obieg zewnetrzny/wewnetrzny" silniczek nie pracuje. Co gorsze zablokowal sie w pozycji zamknietej i ciagle paruja mi szyby.

W Fiacie powiedzieli mi ze sa 2 mozliwosci:

1. silniczek

2. rezystor tegoz silniczka

.... z naciskiem na rezystor

Silniczek kosztuje ponoc 500 zl, zas rezystor 130 zł.

Czy ktos z was spotkoal sie z podobnym problemem i ew. jak to u niego wygladalo ?

Bede wdzieczny za pomoc

Napisano

Ten silniczek to czujnik temp. wewn. - powinien sie kręcić po włączeniu zapłonu, a nie tak jak Ty mówisz. a to, że ci szyby parują to albo wina filtra pp, albo Ci klapka stanęła w pozycji zamkniętej (chyba raczej na pewno). zajrzyj pod filtr pp od strony komory silnika, wtedy Ci sie wyjaśni.

Napisano
  • Autor

.... no dobra, zaczne od poczatku.

W BBM'ach z klima suwadlo od obiegu powietrza wewnetrznego/zewnetrznego nie jest suwadlem tylko przyciskiem (lewy przycisk obok wlaczenie/wyl. klimy). Raczej nie ma to nic wspolnego z czujnikiem temp., bo czy chce powietrze z zewnatrz czy z wewnatrz powinno zalezec tylko ode mnie smile.gif a nie od jakiegos mizernej wielkosci czujniczka.

Po wcisnieciu tegoz przycisku nastepuje opuszczenie lub podniesienie klapki w okolicach filtra kabinowego, a dokladnie pod nim, co jest jednoznaczne z chwytaniem powietrza z zewnatrz przez filtr lub z wewnatrz z pominieciem filtra.

Tak na marginesie, jesli ktoregos wilgotnego dnia zauwazysz ze paruja ci szyby, a filtr masz nowy i na dodatek nagrzewnica nie cieknie i jeszcze wiatrak pracuje na full i nawiew skierowany jest na szybe, to moze sie okazac ze jest wlaczony obieg zamkniety. Ale to to chyba wszyscy wiedza.

Wracajac do tematu, no wiec u mnie ta klapka o ktorej pisalem wczesniej zablokowala sie w pozycji zamknietej i powietrze jest w obiegu zamknietym.

Poniewaz przyciskanie guzika (patrz wyzej) nic nie daje jestem ciekaw co moze byc przyczyna tegoz zjawiska. Mam cicha nadzieje ze jest to ten cholerny rezystor a nie silnik.

Mam tez nadzieje ze ktorys z kolegow forumowiczow powie mi, ze przyczyna jest straszny mroz za oknami i jak przejdzie to wszystko wroci do prawidlowosci. smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Mam tez nadzieje ze ktorys z kolegow forumowiczow powie mi, ze

> przyczyna jest straszny mroz za oknami i jak przejdzie to

> wszystko wroci do prawidlowosci.

> Pozdrawiam

jeśli klapka przymarzła to jak najbardziej waytogo.gif

ale u mnie działa , a mrozy w okolicy nadal spore smile.gif

Napisano

> Ostatnio zauwazylem, ze po wcisnieciu przycisku "obieg

> zewnetrzny/wewnetrzny" silniczek nie pracuje. Co gorsze

> zablokowal sie w pozycji zamknietej i ciagle paruja mi szyby.

> W Fiacie powiedzieli mi ze sa 2 mozliwosci:

> 1. silniczek

> 2. rezystor tegoz silniczka

> .... z naciskiem na rezystor

> Silniczek kosztuje ponoc 500 zl, zas rezystor 130 zł.

> Czy ktos z was spotkoal sie z podobnym problemem i ew. jak to u niego

> wygladalo ?

> Bede wdzieczny za pomoc

to samo masz co ja.tylko że ja się do tego silniczka dostałem.

nie pomyślałem o rezystorze ale to szczegół.

wziołem cięgno bo jakieś tam miałem w garażu i ustawiłem se klapke w pozycji otwartej żeby nie parowało, ale coś z tym muszę zrobić.mam dwa silniczki oba chodzą tak samo i nie wiem co jest pewnie ten rezystor.jak chcesz to Ci moge jeden sprzedać, za okazyjną cenę pisz na priv.

A tak przy okzaji moze mi ktoś powie jak ten silniczek madziałać????czy ma cały czas chodzić czy ma się wyłączać jak napotka opór????czy może ma okresloną droge do przebycia i po niej ma się wyłączyć????

Napisano
  • Autor

Dzieki za propozycje kupna/sprzedazy, ale silniczek jest OK.

Wczoraj dobralem sie w okolice wystepowania problemu. Jest tam taka srednio mala puszeczka koloru kremowego z logo Magnetti Marelli (alez mnie ta firma wkurza). Jak sie w ta mala skrzyneczke puknie to dziala jak malina do czasu kiedy znowu przestaje dzialac, czyli tak ze 2 razy. Podejzewam ze to omawiany rezystor, chociaz takiego rezystora jeszcze nie widzialem smile.gif Ale w koncu mlody jeszcze jestem - ciagle sie ucze smile.gif

W kazdym razie na pewno nie bede nic kupowal w Fiacie. Jakos to badziewie wymontuje (chociaz umiejscowione jest wyjatkowo fatalnie) i oddam do normalnych elektryków

Napisano

powiem Ci tyle że żaden elektryk Ci tego nie naprawi.to jest w zasadzie nie rozbieralne(choć ja rozebrałem na siłę)ale i tak nic to nie daje.

Pozdro!

Napisano

miałem u siebie to samo (1,8 z klimą): u mnie cieknąca nagrzewnica zalała siłownik odpowiadający za otwieranie klapki obiegu. Sam tego nie robiłem, ale mechanik w ciągu 1 h (czyt. godziny) wyciągnął siłownik, wyczyścił, przesmarował i chodzi jak znalazł. może u Ciebie jest to samo. a co do tego silniczka pod przyciskiem: czujnik temp. wewn. odpowiada za pomiar temp. i dzieki niemu możesz ustawiać żądaną temp. na pokrętle (tak mi sie wydaje przynajmniej). czy Tobie też piszczy ten wiatrczek (co jest na silniczku) w zimie przy minusowych temp. ? Bo mnie to strasznie w......a

Napisano
  • Autor

1. Co do zamykania klapki. Byc moze to to samo co u ciebie. Jednak u mnie po wcisnieciu pzycisku nie ma zadnej reakcji "elektrycznej", tzn. zaden mechanizm nie dziala, nie slychac zeby cos skwierczalo, bzykalo lub chodzilo z oporami. Po uderzeniu w to urzadzonko wszystko przebiego sprawnie, ale tylko na chwile.

2.Mam klimatyzacje mechaniczna - nie mam automatycznej regulacji temp. Nie bardzo wiem o jaki silniczek pod przyciskiem chodzi (wyglada na to ze mam braki w temacie).

Na pewno jest tam czujnik temp, nie mam natomiast przekonania co do obecnosci tam jakiegos silniczka. Owszem piszczy mi wiatrak, ale glowny od nadmuchu i zapewne jest to kwestia jego przesmarowania.

Napisano

>a co do tego silniczka pod przyciskiem: czujnik temp. wewn.

>odpowiada za pomiar temp. i dzieki niemu możesz ustawiać

>żądaną temp. na pokrętle (tak mi sie wydaje przynajmniej)

powiedzcie mi w takim razie co jest ze u mnie temperatura na pokretle od 20 do HIGH

jest taka sama i mam saune i jakby nie krecic to zero reakcji ,a jak dam 18 i w dół do LOW to zima

(klima jest manualna)

czy to jest wina tego czujnika,silniczka o którym tu też jest mowa ????

juz poruszałem ten wątek z jednym z kolegów w pewnym poscie

ale w zwiazku ze tu dyskusja jest konkretna ponawiam pytanie!!!

Moze ktos mi pomoże?!?!?!

Pozdrawiaki

Napisano

> powiedzcie mi w takim razie co jest ze u mnie temperatura na pokretle

> od 20 do HIGH

> jest taka sama i mam saune i jakby nie krecic to zero reakcji ,a jak

> dam 18 i w dół do LOW to zima

> (klima jest manualna)

> czy to jest wina tego czujnika,silniczka o którym tu też jest mowa

> ????

> juz poruszałem ten wątek z jednym z kolegów w pewnym poscie

> ale w zwiazku ze tu dyskusja jest konkretna ponawiam pytanie!!!

> Moze ktos mi pomoże?!?!?!

> Pozdrawiaki

widzę że moje pytanko jest zdecydowanie zatrudne dla szanownych kolegów mad.gif

Napisano

ja też mam klimę półautomat, bo innej nie montowali w BBM, chociaż w książce piszą climatronic łgarze.

myśle, że jednak piszczy ci ten sam wiatraczek na czujniku co mi, zdejmij sobie (chociaż teraz zimno, nie radzę, bo jeszcze coś pęknie) panel środkowy, to zobaczysz, że pod tymi przycikami od klimy i obiegu jest silniczek z wiatraczkiem. U mnie też nic nie było słychać, jak naciskałem przycisk od obiegu (a powinno być słychać charakterystyczne przesuwanie sie klapki - takie chrr, a może troche inaczej).

Napisano
  • Autor

Zaswiadczam, ze nie posiadam u siebie czujnika temp. (klima totalnie manualna), a w konsoli srodkowej za przyciskami klimatyzacji nie posiadam silniczka - niestety.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.