Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drewniane placki

Featured Replies

Napisano

Sąsiad sprezentował mi takie oto klocki drewniane, drewno liściaste, grubość ok 10cm.

93937317533430341547.jpg

Chcę z tego coś zrobić (jeszcze nie wiem, co biglaugh.gif ) ale do tego niewiadomoczego muszę najpierw owe klocki wysuszyć.

Ma ktoś pomysł, jak to zrobić, żeby nie popękały? hmm.gif

Scyzoryk - skala porównawcza, że klocki duże grinser006.gif

Napisano

Taborety i nie chcę czytać że było. 270751858-jezyk.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Taborety i nie chcę czytać że było.

Widać nie mam aż tak dużego dupska jak kolega, bo jak dla mnie to raczej stoliki biglaugh.gifgrinser006.gif

Napisano

> Widać nie mam aż tak dużego dupska jak kolega, bo jak dla mnie to raczej stoliki

Stoliki też będą gut. A jak nie masz dużego dupska to może masz teściową? One zwykle mają. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Stoliki też będą gut. A jak nie masz dużego dupska to może masz teściową? One zwykle mają.

Uściślę pytanie, bo wieczór jest - nie chodzi mi o to, co z tego zrobić, tylko jak je wysuszyć, żeby nie popękały grinser006.gif

Napisano

Placki z jakiego drewna ?

Będzie ciężko w domowych warunkach.

W skrócie chodzi o to aby wydobyć wodę ze środka placka/drewna a to tylko jest możliwe raczej w komorze suszarnianej.

Ma być parowanie suszenie no i odpowiednia temperatura podczas tych cykli.Nie pamiętam już minęło z 20 lat jak się tego uczyłem. grinser006.gifbylo.gif

Jak to wywalisz na słońce to woda odparuje z wierzchniej warstwy no i siłą rzeczy drewno zacznie się kurczyć i .. pękać.

Najtrudniej wysuszyć drewno bukowe tyle pamiętam.

Zapomniałem.Oczywiście takie placki wykrzywio się grinser006.gif

Napisano

Różne wilgotności są do różnych zastosowań. Jeśli Ci się nie spieszy, to połóż w suchym miejscu na cieniutkich listewkach (przewiew), z dala od słońca. Takie suszenie to nawet kilka lat, ale za to nic nie popęka.

Jeśli chcesz szybko, to suszarnia do drewna (kierunek tartak) i jazda, no ale niewiele jest zakładów, gdzie dobrze Ci to wysuszą...

Napisano

> Uściślę pytanie, bo wieczór jest - nie chodzi mi o to, co z tego zrobić, tylko jak je wysuszyć,

> żeby nie popękały

Może się nie wykrzywią, ale w domowych warunkach popękają. Nawet ja będziesz suszył bez dostępu słońca, co będzie trochę trwało, tom i tak popękają.

Napisano

> Sąsiad sprezentował mi takie oto klocki drewniane, drewno liściaste, grubość ok 10cm.

> Chcę z tego coś zrobić (jeszcze nie wiem, co ) ale do tego niewiadomoczego muszę najpierw owe

> klocki wysuszyć.

> Ma ktoś pomysł, jak to zrobić, żeby nie popękały?

> Scyzoryk - skala porównawcza, że klocki duże

daj skalę porównawczą do scyzoryka bo nie wiadomo jak on duży biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> daj skalę porównawczą do scyzoryka bo nie wiadomo jak on duży

Otwarty 19,6cm biglaugh.gif

Napisano

Zrob sobie z nich scieżke na ogródku cool.gif

Napisano

> Stoliki też będą gut. A jak nie masz dużego dupska to może masz teściową? One zwykle mają.

Tylko że 10 cm grubości to może nie wytrzymać grubości zlosnik.gif