Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nawadnianie trawnika - jak?

Featured Replies

Napisano

W przyszłym tygodniu chyba w końcu uda mi się zacząć prace przy zakładaniu trawnika. Muszę przywieźć kilka wywrotek dobrej ziemi, kupić siatkę przeciw kretom itp....ale pomyślałem, że chętnie bym rozprowadził jakieś nawodnienie - powiedzmy, że w 3-4 punktach w trawniku szybkozłączka, w które wetknę zraszacz. Zasadniczo, chodzi mi o to, by nie rozkładać na trawie węża do zraszaczy - niech to sobie będzie pod trawnikiem. Tylko mam problem, z czego zrobić te magistrale wodne? Wąż ogrodowy, to raczej długo w ziemi nie wytrzyma. Jakieś rurki pcv? Nie chcę nawadniania z prawdziwego zdarzenia, nie potrzebuję sterowników, wyjeżdżających zraszaczy i podobnych bajerów....Ma być budżetowo zlosnik.gif Doradźcie coś ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam po prostu 50 m węża na bębnie

A ja nie chcę go rozwijać i zwijać grinser006.gif Leżący wąż na nasłonecznionym trawniku zostawia na nim ślad...nie podoba mi się to.

> Ale jak juz chcesz, to wybierz się do jakiegoś specjalistycznego sklepu - tam dobiorą co potrzeba

> http://www.nawadnianie-ogrodow.pl/systemy-nawadniajace/rury-montazone.htm

Ale przecież to na AK wszyscy wszystko wiedzą grinser006.gifok.gif

Napisano

> A ja nie chcę go rozwijać i zwijać Leżący wąż na nasłonecznionym trawniku zostawia na nim

> ślad...nie podoba mi się to.

Ja zawsze zwijam.

Z innej beczki - jaki masz grunt? Piach czy glina?

Jeśli piach, to zrób nawadnianie, bo trawnika nie utrzymasz.

Jeśli ciężka ziemia, to jest szansa, że trawie wystarczy deszcz.

> Ale przecież to na AK wszyscy wszystko wiedzą

Ale kliknij w linka i będziesz wiedział co kupić smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja zawsze zwijam.

> Z innej beczki - jaki masz grunt? Piach czy glina?

Glina...chociaż teraz jest trochę lepiej - na wierzchu rozgarnąłem humus spod budynku, i muszę przywieźć jeszcze ze 4 duże wywrotki, by wyrównać teren.

> Jeśli piach, to zrób nawadnianie, bo trawnika nie utrzymasz.

> Jeśli ciężka ziemia, to jest szansa, że trawie wystarczy deszcz.

> Ale kliknij w linka i będziesz wiedział co kupić

Spróbuję grinser006.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli gleba powinna trzymać wilgoć

Czyli nie zaracać sobie głowy nawadnianiem? hmm.gif

Napisano

> Czyli nie zaracać sobie głowy nawadnianiem?

Nie wiem jaką masz dokładnie glebę.

U mnie mam ciężką, gliniastą i trawa sobie radzi. PO 3 latach jest już taka darń, że łopatą trudno ukopać.

Nawozu nie sypię, bo wcześniej to było pole uprawne.

Drzewka i krzewy trzeba podlewać po zasadzeniu. Ale, gdy się ukorzenią, mają spore przyrosty bez podlewania.

Popytaj sąsiadów. Dopilnuj, by ziemię przywieźli Ci przyzwoitą.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jaką masz dokładnie glebę.

> U mnie mam ciężką, gliniastą i trawa sobie radzi. PO 3 latach jest już taka darń, że łopatą trudno

> ukopać.

> Nawozu nie sypię, bo wcześniej to było pole uprawne.

> Drzewka i krzewy trzeba podlewać po zasadzeniu. Ale, gdy się ukorzenią, mają spore przyrosty bez

> podlewania.

80cm od ogrodzenia wzdłuż obwodu całej działki ułożyłem krawężniki oddzielające trawnik od thui - i to by było na tyle - żadnych innych drzew nie będzie, tylko trawa i thuje, a pod nie chciałem rozłożyć linię kroplującą.

> Popytaj sąsiadów. Dopilnuj, by ziemię przywieźli Ci przyzwoitą.

Sąsiadów mam 2 - z lewej ma "trawnik", który się sam założył zlosnik.gif - taka łąka z chwastami, rumiankami itp....to nie dla mnie. A ten z prawej to właśnie dach położył, więc o trawniku jeszcze chyba nie myślał zlosnik.gif

Ale może faktycznie dać sobie spokój z nawadnianiem trawnika, znajomi kilka działek dalej chyba nie mają nic takiego a trawnik mają idealny - jak dywan ok.gif

Napisano

> 80cm od ogrodzenia wzdłuż obwodu całej działki ułożyłem krawężniki oddzielające trawnik od thui - i

> to by było na tyle - żadnych innych drzew nie będzie, tylko trawa i thuje, a pod nie chciałem

> rozłożyć linię kroplującą.

Tuje lubią wodę ok.gif

Napisano

> Ma być budżetowo Doradźcie coś

Budżetowo to się zaopatrz jak Robert radzi w długi wąż i codziennie zasuwaj po polu z sikawką. Takie rozwiązanie gwarantuje na pewno niskie koszty ale efekt będzie średni.

Napisano

> Czyli nie zaracać sobie głowy nawadnianiem?

trawnika niekoniecznie chociaz glina przy dlugich upalach tez wilgoci nie zatrzyma. Problemem u mnie nie sa trawniki ale rosliny. Jakos to podlewac trzeba. Sciagnij sobie manuale (jest tego sporo) i zrob samemu. Koszty nie beda duze a rozciaganie tych wezy jest upierdliwe

Napisano

> chętnie bym rozprowadził jakieś nawodnienie - powiedzmy, że w 3-4 punktach w trawniku

> szybkozłączka, w które wetknę zraszacz. Zasadniczo, chodzi mi o to, by nie rozkładać na trawie

> węża do zraszaczy - niech to sobie będzie pod trawnikiem. Tylko mam problem, z czego zrobić te

> magistrale wodne? Wąż ogrodowy, to raczej długo w ziemi nie wytrzyma. Jakieś rurki pcv? Nie

> chcę nawadniania z prawdziwego zdarzenia, nie potrzebuję sterowników, wyjeżdżających zraszaczy

> i podobnych bajerów....Ma być budżetowo Doradźcie coś

Jeżeli to ma być budżetowo i 3-4 zraszacze to proponuję zrobić namiastkę podlewania - zakopujesz rurę montażową klik np 25 lub 32 mm, z jednej strony jakieś przyłącze, żeby podłączyć wąż, (są takie małe studzienki plastikowe do zakopania z pokrywami, że nie wystaje to nad ziemię), od magistrali robisz trójnikami 3-4 odejścia na rurę 20 mm, każdą z nich kończysz zraszaczem zakopanym na stałe. Rury zakop z małym zapasem, żeby potem ewentualnie można było przesunąć zraszacz bez sztukowania. Koszty - myślę że 100 PLN styknie.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli to ma być budżetowo i 3-4 zraszacze to proponuję zrobić namiastkę podlewania - zakopujesz

> rurę montażową klik np 25 lub 32 mm, z jednej strony jakieś przyłącze, żeby podłączyć wąż,

> (są takie małe studzienki plastikowe do zakopania z pokrywami, że nie wystaje to nad ziemię),

> od magistrali robisz trójnikami 3-4 odejścia na rurę 20 mm, każdą z nich kończysz zraszaczem

> zakopanym na stałe. Rury zakop z małym zapasem, żeby potem ewentualnie można było przesunąć

> zraszacz bez sztukowania. Koszty - myślę że 100 PLN styknie.

ok.gif No właśnie tak kombinuję - gdzieś w okolicach kranu na budunku dam wejście zasilania - jak będę chciał podlewać, wystarczy podłączyć 1,5m węża od kranu do początku magistrali. Rury już podlinkował Robert - zapytam o takie w moim lokalnym centrum ogrodniczym ok.gif

Napisano

Zakupy możesz zrobić na allegro, bo w lokalnych sklepach czasami ceny są astronomiczne. Ja zakupy robiłem Tu

Napisano
  • Autor

> Zakupy możesz zrobić na allegro, bo w lokalnych sklepach czasami ceny są astronomiczne. Ja zakupy

> robiłem Tu

ok.gifDzięki za namiar, pewnie skorzystam ok.gif

Napisano

Polecam sklepik - maja wszystko na stanie i w 48 godzin masz to na ogródku

http://allegro.pl/sklep/13130301_patio-architektura-krajobrazu

Ze złączek polecam "QJ".

Zwykłe na wcisk popuszczają i trzeba zakładać opaskę zaciskową, a te drogie (z zielonymi nakrętkami) jak krzywo rura wejdzie to też ciekną...