Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegląd Lacetti

Featured Replies

Napisano

Mili Panstwo....

Pacjent Lacetti 1.4+lpg

zbliza się przebieg 105tys i generalnie przy tym przebiegu chciałbym zrobić jednocześnie rozrząd plus reszta czynności z książki serwisowej.

pytanie takie,

-czy jest sens robic wcześniej rozrząd (jestem 2 właścicielem od ok 6 miesięcy),

-czy lepiej kupować części samemu (niezbyt mi to się uśmiecha) czy oddac do ASO/mechanika

Druga sprawa, auto przez pierwszego właściciela serwisowane tylko w ASO - do ok 90tys. obecnie jest lekko ponad 100tys - warto bawic się w ASO czy lepiej szukac jakiegoś mechanika poza ASO...

Jaki jest koszt wymiany rozrządu w ASO, wymiany oleju, filtrów itd. - pamięta może ktoś??

Napisano

Ja na początku serwisowałem w ASO, a potem u mechanika, który robił, to co przewidziane w książce i stawiał stemple potwierdzające przeglądy.

Przegląd z rozrządem u mechanika kosztował mnie 970zł.

W ASO za sam rozrząd zapłacisz dużo więcej.

Ja zlecam mechanikowi komplet i to on kupuje części.

Jeśli jesteś pewien przebiegu to z rozrządem można poczekać do 120 kkm.

Zresztą, niech mechanik oceni.

Napisano

Jeżeli do tej pory przeglądy robione były w ASO to masz na pewno potwierdzenia w książce serwisowej. Jak jest wpis o wymianie rozrządu przy 60 tys. km to spokojnie bym poczekał do 120 tys. Ja przeglądy robię poza ASO, ale w zaufanej stacji sieciowej, gdzie mają również ścieżkę diagnostyczną. Wtedy wszelkie wątpliwości mogą od razu sprawdzić. Ceny dużo niższe niż w ASO. Nie dałbym na przegląd do warsztatu, który ma tylko kanał/podnośnik i klucze.

Nie kupuj sam części do wymiany rozrządu. Gdy coś padnie to warsztat nie bierze żadnej odpowiedzialności za części nie pochodzące od niego. Zaoszczędzisz 100-200 zł na częściach, a stracisz 1,5-2 tys zł na naprawie silnika.

Napisano

Przypominam, że w/g instrukcji wymiana paska w lacetti to 60kkm albo 4 lata (w zależności co nastąpi wcześniej)

Napisano
  • Autor

> Przypominam, że w/g instrukcji wymiana paska w lacetti to 60kkm albo 4 lata (w zależności co

> nastąpi wcześniej)

Auto produkcja 2007 rejestracja 2008,wszystko robione w Aso, może faktycznie poczekam do 120 tys z ta wymiana.

Co do mechanika, mam można powiedzieć pewnego jednak z lacetti miał nikłe doświadczenia, z drugiej strony specjalizuje się w fiatach i Daewoo wiec myślę że bez problemu powinien ogarnąć temat.

A może ktoś ma jakiegoś sprawdzonego mechanika w okol Gliwic Zabrza?

Z częściami faktycznie odpuszczę aby uniknąć wszelkich niedomówień i bujania się później w razie jakichś problemów

Jeszcze jedno do tej pory lany był olej GM syntetyk, na jaki mogę go bezpiecznie zamienić, albo na czym Wy jezdzicie?

Napisano

> Jeszcze jedno do tej pory lany był olej GM syntetyk, na jaki mogę go bezpiecznie zamienić, albo

> na czym Wy jezdzicie?

Myślę, że spokojnie możesz kontynuować lanie Dexosa i cieszyć się z umiarkowanej ceny. ok.gif

Trzy auta w mojej rodzinie na tym jeżdżą i żadne się od tego nie popsuło... zlosnik.gif

Napisano

> Mili Panstwo....

> Pacjent Lacetti 1.4+lpg

> zbliza się przebieg 105tys i generalnie przy tym przebiegu chciałbym zrobić jednocześnie rozrząd

> plus reszta czynności z książki serwisowej.

A po kiego grzyba? wink.gif Czekaj cierpliwie do 120tys ok.gif Nic się nie stanie.

Mam laczka z tym samym silnikiem, datą produkcji i rejestracji i przebiegiem ok.gif

> pytanie takie,

> -czy jest sens robic wcześniej rozrząd (jestem 2 właścicielem od ok 6 miesięcy),

Nie jeśli masz udokumentowany przebieg.

> -czy lepiej kupować części samemu (niezbyt mi to się uśmiecha) czy oddac do ASO/mechanika

Tak jak koledzy pisali - wszystko ma kupić warsztat i dać fakturę na całość (części plus robota).

> Druga sprawa, auto przez pierwszego właściciela serwisowane tylko w ASO - do ok 90tys. obecnie jest

> lekko ponad 100tys - warto bawic się w ASO czy lepiej szukac jakiegoś mechanika poza ASO...

> Jaki jest koszt wymiany rozrządu w ASO, wymiany oleju, filtrów itd. - pamięta może ktoś??

Olej ASO. Każdy mechanik który nie jest debilem ogarnie lacetti. Z tego co pamiętam to rozrząd w ASO koło 1300 a w przyzwoitym warsztacie koło 700.

Napisano
  • Autor

> Myślę, że spokojnie możesz kontynuować lanie Dexosa i cieszyć się z umiarkowanej ceny.

> Trzy auta w mojej rodzinie na tym jeżdżą i żadne się od tego nie popsuło...

to inaczej, czy tego Dexosa dostane u olejarzy czy raczej tylko ASO??

ewentualnie co zastosować jako zamiennik??

Napisano

> to inaczej, czy tego Dexosa dostane u olejarzy czy raczej tylko ASO??

> ewentualnie co zastosować jako zamiennik??

Jest dostępny w sklepach. ok.gif

Napisano

> Jeszcze jedno do tej pory lany był olej GM syntetyk, na jaki mogę go bezpiecznie zamienić, albo

> na czym Wy jezdzicie?

Cały czas jeżdżę na GM 5W30 Dexos2 i silnik chodzi bezawaryjnie. Pomiędzy wymianami nic nie dolewam, nie ma potrzeby. A przebieg mam podobny - 111 kkm.