Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuki puki i dźwięk przy skręcie kołami - SWORZEŃ WAHACZA ?

Featured Replies

Napisano

Opisywałem gdzieś kiedyś problem ze stukami przy ruszaniu i hamowaniu. A więc stuki i puki tylko występują gdy jest gorąco na dworze. Dzisiaj nagrałem filmik i moje pytanie

Czy spotkał się kiedyś z czymś takim jak na filmie?

Obstawiam że są to sworznie wahacza, pukanie przy ruszaniu i hamowaniu wyczuwalne pod nogami kierowcy i to skrzypienie podczas ruchu kierownicą.

Co sądzicie , miał tak ktoś ? yikes.gifyikes.gif

Napisano

> Opisywałem gdzieś kiedyś problem ze stukami przy ruszaniu i hamowaniu. A więc stuki i puki tylko

> występują gdy jest gorąco na dworze. Dzisiaj nagrałem filmik i moje pytanie

> Czy spotkał się kiedyś z czymś takim jak na filmie?

> Obstawiam że są to sworznie wahacza, pukanie przy ruszaniu i hamowaniu wyczuwalne pod nogami

> kierowcy i to skrzypienie podczas ruchu kierownicą.

> Co sądzicie , miał tak ktoś ?

A patrzyłeś na górne poduchy kolumny+łożyska? hmm.gif

U mnie szukali i szukali, coś stukało, coś chrzęściło przy skręcie i stukało na dziurach.

Najpierw wywaliłem poduchy górne i przestało chrzęścić, później wymieniłem wahacze - po 157kkm były wybite tylne poduchy, sworznie zdrowiutkie. Przy okazji przy dużych przeniesieniach naprężeń jak struna zaczyna brzmieć stabilizator, jeśli wewnętrzne gumy trzymające są wyrobione, luźne ok.gif

Napisano
  • Autor

No własnie wahacze były wymieniane z 3 lata temu , i już miały by dość ? trochę dziwne no kto to wie...

A jak sprawdzić poduchy górne ?, niestety jest to trochę wróżenie z fusów frown.gif

Ale sworzeń w sumie można obstawiać, bo czuć jak coś puka w podłodze na dodatek gdy się rusza i hamuje confused.gif

Na dodatek puka i skrzeczy tylko jak jest ciepło na dworze frown.gif

Napisano

> No własnie wahacze były wymieniane z 3 lata temu , i już miały by dość ? trochę dziwne no kto to

> wie...

> A jak sprawdzić poduchy górne ?, niestety jest to trochę wróżenie z fusów

> Ale sworzeń w sumie można obstawiać, bo czuć jak coś puka w podłodze na dodatek gdy się rusza i

> hamuje

> Na dodatek puka i skrzeczy tylko jak jest ciepło na dworze

obadaj górne poduchy podczas takiego kręcenia jak na filmie ok.gif

3 lata dla wahaczy na drogach PL to dużo crazy.gif

Napisano

Na postoju i takie brzdęki jakby coś obcierało , może altek pada i jak wzbudzasz elektro wspomę to wnętrzności walą niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Raczej będzie to wahacz lub jak kolega pisze poducha u góry z łożyskiem, aczkolwiek tłucze niemiłosiernie szczególnie przy małych prędkościach confused.gif

Napisano

a ja bym skłaniał się stronę alternatora miałem podobne objawy wysiadło sprzęgiełko na altku warto sprawdzić wystarczy pasek napędu ściągnąć i obejrzeć.

Napisano

jezeli chodzi o poduszke gorna amortyzatora to tam nic wiecej nie ma co moze ocierac jak lozysko ktore jak nie ma smaru bedzie sie wyrabiac, banalnie prosty demontarz po rozlozeniu kolumny mc persona,

Napisano

> jezeli chodzi o poduszke gorna amortyzatora to tam nic wiecej nie ma co moze ocierac jak lozysko

> ktore jak nie ma smaru bedzie sie wyrabiac, banalnie prosty demontarz po rozlozeniu kolumny mc

> persona,

Wiem, wymieniałem sam w garażu zlosnik.gifok.gif

Napisano

Ale jak może na postoju tak walić cokolwiek z zawieszenia ? Przerabiałem cały zawias w stilo i nic na postoju nie robiło takiego odgłosu. Łożysko amora dźwięczyło przy zacieśnianiu zakrętu jakby koło obcierało o nadkole , wahacze skrzypiały , łącznik walił mocarnie ,ale wszystko jak się autem jechało. Łożysko da się wybadać na postoju kręcąc kierownicą a druga osoba trzyma sprężynę i też ledwo się wyczuje w ręce.

A tutaj ewidentnie od obciążenia wspomagania idzie , dziwne ,że faultem nie wali z kontrolką akumulatora wink.gif

Napisano
  • Autor

No tak ale głównie słychać mocne walenie jak się jedzie przy małych prędkościach od 5-20km/h stuka mocno na prawdę i czuje jak puka pod nogami kierowcy. Może sworzeń tak się uszkodził że przy skręcaniu na postoju napotyka opory i takie właśnie dźwięki wydaje.

Gdy jadę i skręcam nie trzeszczy w ogóle oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

Okazało się że wymiana wahaczy WRESZCIE POMOGŁA

a dlaczego ? wszystkie gumy były sztywne, a sworznie chodziły bardzo ciężko. A jednak stuki ustały. tak więc piwo.gif [zimne] za odpowiedzi