Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nierówna praca silnika Corsa C 1.2. Co jest nie tak?

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Szukam przyczyny co się stało że silnik zaczął tak nierówno pracować.

Wrażenie jest takie jakby lewe powietrze bo np zdejmując odmę ta nierówna praca się nasila. Ale wszystko zostało po kolei sprawdzone i nie ma lewego powietrza. czujniki sprawdzone,cewki świece też.

Mile widziane dowolne uwagi może one mnie naprowadzą.

Nagrałem film. To białe to pokrywka jakiegoś spreja bo cyfrowo jakoś ciężko to wyłapać, kompresja zabija efekt.

Napisano

> Szukam przyczyny co się stało że silnik zaczął tak nierówno pracować.

> Mile widziane dowolne uwagi może one mnie naprowadzą.

Coś grzebałeś, czy to się samo zrobiło? grinser006.gif Stało się to raczej nagle, z dnia na dzień, czy nasilało się stopniowo?

Na pewno nie zaszkodzi odczytać błędy.

Napisano
  • Autor

był wymieniany rozrząd, ale żadnego błędu brak. Poprawność ustawienia rozrządu na 100% prawidłowa kilka razy sprawdzana.

Podejrzenie że gdzieś załapał lewe powietrze, ale ciężko znaleźć. JAk wypnę w ogóle sondę lambda to się poprawia, jak podmienię na inną z innego auta znów to samo. Podobno przy źle złożonym rozrządzie wyskakuje błąd czujnika wałka a tu nic nie ma.

Napisano

> Podejrzenie że gdzieś załapał lewe powietrze, ale ciężko znaleźć.

Pędzelek, słoik z benzyną i do roboty. Odpal auto i smaruj pędzelkiem wszystkie łączenia, jak podskoczą obroty to będziesz wiedział gdzie jest nieszczelność

Napisano
  • Autor

> Pędzelek, słoik z benzyną i do roboty. Odpal auto i smaruj pędzelkiem wszystkie łączenia, jak

> podskoczą obroty to będziesz wiedział gdzie jest nieszczelność

Ekstrakcyją czy napędową benzyną?

Napisano

> Ekstrakcyją czy napędową benzyną?

normalna może być

Napisano
  • Autor

> normalna może być

Nie tej odp soe spodziewalem tongue.gif

mam ekstrakcyjna i rano sie pobawie

Napisano
  • Autor

> przeskoczony rozrząd nie wywali checka

Mechanicy twierdzą że wywali błąd czujnika wałka rozrządu, nieprawidłowa wartość.

Dzisiaj mam już błędy, wyskoczyły P0300, P0302 i P0304. Dziwne są odczyty czasów wyprzedzenia zapłonu -3, +6, +9, +18 i tak cały czas skacze.

Skąd ECU wie od czego liczyć wyprzedzenie zapłonu., Który czujnik daje info o tym?

A dlaczego parami tzn na 2 i 4 cylindrze wypadanie zapłonu.

Napisano

mialem przeskoczony rozrzad* i nic niewywalilo

*ale tylko o kilka zabkow

czujnik walka

dobrze masz disa podlaczonego?

Napisano

> mialem przeskoczony rozrzad* i nic niewywalilo

> *ale tylko o kilka zabkow

Ale w takim przypadku, jak przeskoczy o kilka ząbków to raczej na pewno auto nie będzie miało mocy...

Napisano

> Ale w takim przypadku, jak przeskoczy o kilka ząbków to raczej na pewno auto nie będzie miało

> mocy...

no nie mialo i klekotalo

dlatego wymienialem rozrzad

Napisano
  • Autor

DISa dobrze mam podłączonego.

W tym silniku jest łańcuch, rozrząd wymieniony ale dobrze ustawiony nic nie da się już poprawić.

DiSa podmieniłem na nowego Boscha, świece nowe GM.

Zresztą moc ma. Nic nie klekocze oprócz właśnie wypadania i telepania silnikiem na wolnych.

Napisano

> DiSa podmieniłem na nowego Boscha, świece nowe GM.

> Zresztą moc ma. Nic nie klekocze oprócz właśnie wypadania i telepania silnikiem na wolnych.

Zamień miejscami świece i wtedy albo zostanie tak, jak jest - 302 i 304 - będziesz szukał dalej grinser006.gif albo też będziesz miał 301 i 303. To definitywnie wykluczy / potwierdzi udział świec w tym procederze.

Napisano
  • Autor

Sprawdze rano. Powiedz mi miales okszje wymieniac łańcuch i koła wałka rozrzadu w corsie? Czy to możliwe że po tym silnik zaczął nierowno pracować?

Napisano

> miales okszje wymieniac łańcuch i koła wałka rozrzadu w corsie?

Rozrządu nie wymieniałem, bo nie było takiej potrzeby. Przy wymianie napinacza łańcucha miałem łańcuch w rękach, zrobiłem inspekcję ślizgów i złożyłem całość tak, jak było. Silnik pracuje normalnie z tym, że dużo ciszej po wymianie pompy płynu chłodzącego.

> Czy to

> możliwe że po tym silnik zaczął nierowno pracować?

Z tego, co widziałem, to koło foniczne jest tylko na jednym wałku - tym od strony kabiny. Wystarczy, by ten wałek był OK, a drugi względem niego będzie przesunięty i już masz problem.

Napisano
  • Autor

Może i tak ale jak wytłumaczyć ze wszystkie przymiary pasuja idealnie a po robocie nierowno pracuje dziwnie sie telepue jakby wlasnie lewe powietrze ktorego raczej nie ma bo dzidias spędziłem troche czasu na szukaniu a teraz doszło wypadanie zaplonow.