Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

focus czy mondeo do 40kzł

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich bo chyba na fordzie nigdy nic nie pisałem.

Szukam następcy dla mojego pługa 307 (2.0 lpg 136km) i przeglądając oferty mirków na allegro zobaczyłem że sporo jest fokusów i mondeo.

Pewnie temat trochę na zasadzie wyższość świąt bożego narodzenia nad wielkanocą ale w co lepiej się pchać ? Wiadomo że stan itp to loteria (ale też mi się nie spieszy) Focus pewnie będzie trochę młodszy (wersja mk3) ale znowu mondeo ma częściej lepsze wyposażenie

pomijając model co powinienem wiedzieć ? Jak dizel to które są najmniej problematyczne ? Da się zagazować benzynę (pamiętam że kiedyś był z tym problem w fordach)

No i jakieś ogólne bolączki na które trzeba się przygotować ? Wiadomo że nie kupuje się samochodów na f czyli fiatów (miałem) fordów i francuskich (mam) więc tym bardziej chyba ford wink.gif

Napisano

Brałbym Mondeo... albo z jakimś sensownym silnikiem benzynowym (od 2.0) albo 2.0 sadzomiotacza (tego niby francuskiego).

Po kilku kkm w Focusie MK2 1.6 benzin mam serdeczną awersję do tego pojazdu...

Napisano
  • Autor

> Brałbym Mondeo... albo z jakimś sensownym silnikiem benzynowym (od 2.0) albo 2.0 sadzomiotacza

> (tego niby francuskiego).

> Po kilku kkm w Focusie MK2 1.6 benzin mam serdeczną awersję do tego pojazdu...

a jak jest z gazowaniem tego 2.0 ? jeśli chodzi o fokę to myślę o mk3

Napisano

> a jak jest z gazowaniem tego 2.0 ? jeśli chodzi o fokę to myślę o mk3

FF3 nie jeździłem, więc może będzie lepiej wyciszona. FF2 1.6 skatowała mnie solidnie.

Gazowanie 2.0 145KM - jest to silnik na wtrysku pośrednim, więc montaż LPG jest jak najbardziej możliwy.

Trzeba pamiętać jedynie o tym, że luzy zaworowe w tym silniku regulowane są poprzez wymianę szklanek (poczytaj, na AK sam jakiś czas temu pisałem o tym).

Stąd jak już będziesz miał autko z tym silnikiem i zechcesz zamontować LPG - zamontuj go u dobrego i polecanego montera, który poprawnie zamontuje komponenty i dokładnie wystroi autko.

Wtedy z dużą szansą luzy regulował będziesz z interwałami jak w przypadku zasilania noPb.

Wracając jeszcze do dylemtu FF czy FM - szukałbym Mondeo, jednak dużo więcej miejsca wewnątrz, wg mnie dużo lepiej wyciszony... 2.0 145KM w MK3 jakim jeździłem (to był Mondas poliftowy chyba z 2006) jest wystarczający do sprawnego poruszania taką budą.

To była firmówka w której w sumie nie interesowało mnie spalanie tego samochodu, także w trasie potrafiłem przy przepisowej jeździe schodzić do 7/100 (liczone z dystybutora), w normalnej jeździe w trasie wychodziło lekko ponad 8/100, a jak bardzo śpieszyłem się na jakieś spotkanie to spalał sporo więcej. W czysto miejskiej jeździe nie wiem ile to spali, pewnie od 10/100 w górę.

W MK3 silnik 2.0 zestawiony jest z V biegową skrzynią manualną - przy 100kmph masz jakieś 2800RPM. W trasie przydałby się jeszcze jeden bieg. Nie wiem jak to jest w MK4.

Aha - w ramach "co by tu udziwnić" Ford dorzucił gratis w postaci dwumasu.

Napisano

Mondeo, jest wygodniejsze, nie wiele droższe i dużo większe.

silniki: 2.0 to optimum jeśli szukasz po prostu auta, jak chcesz więcej to Vadero znudził się 2.5T, więc targuj się zlosnik.gif

I jednego i drugiego spokojnie zagazujesz.

2.0 TDCi to bardzo fajny silnik, jak chcesz diesla to tylko ten bedzie odpowiedni, bo 1.8 TDCi to nie na takiego kloca, a 2.2 TDCi z kolei ma większe problemy z bezawaryjnością grinser006.gif No i jego spalanie wcale już nie jest takie dieslowe wink.gif

Napisano
  • Autor

> FF3 nie jeździłem, więc może będzie lepiej wyciszona. FF2 1.6 skatowała mnie solidnie.

ff2 jeździłem jakimś kombiakiem to fakt głośno było, dlatego raczej myślę o mk3 bo też mk2 mi się nie za bardzo podoba

> Gazowanie 2.0 145KM - jest to silnik na wtrysku pośrednim, więc montaż LPG jest jak najbardziej

> możliwy.

> Trzeba pamiętać jedynie o tym, że luzy zaworowe w tym silniku regulowane są poprzez wymianę

> szklanek (poczytaj, na AK sam jakiś czas temu pisałem o tym).

> Stąd jak już będziesz miał autko z tym silnikiem i zechcesz zamontować LPG - zamontuj go u dobrego

> i polecanego montera, który poprawnie zamontuje komponenty i dokładnie wystroi autko.

> Wtedy z dużą szansą luzy regulował będziesz z interwałami jak w przypadku zasilania noPb.

no to cool, gazownika mam, w obecnym w sumie tylko gaz się nie sypał wink.gif

> Wracając jeszcze do dylemtu FF czy FM - szukałbym Mondeo, jednak dużo więcej miejsca wewnątrz, wg

> mnie dużo lepiej wyciszony... 2.0 145KM w MK3 jakim jeździłem (to był Mondas poliftowy chyba z

> 2006) jest wystarczający do sprawnego poruszania taką budą.

> To była firmówka w której w sumie nie interesowało mnie spalanie tego samochodu, także w trasie

> potrafiłem przy przepisowej jeździe schodzić do 7/100 (liczone z dystybutora), w normalnej

> jeździe w trasie wychodziło lekko ponad 8/100, a jak bardzo śpieszyłem się na jakieś

> spotkanie to spalał sporo więcej. W czysto miejskiej jeździe nie wiem ile to spali, pewnie od

> 10/100 w górę.

w sumie sporo jak na diesla. 10 w mieście to moje benzynowe pali

> W MK3 silnik 2.0 zestawiony jest z V biegową skrzynią manualną - przy 100kmph masz jakieś 2800RPM.

> W trasie przydałby się jeszcze jeden bieg. Nie wiem jak to jest w MK4.

> Aha - w ramach "co by tu udziwnić" Ford dorzucił gratis w postaci dwumasu.

fakt że jeśli w 2.0 jest skrzynia 5tka to szukam automatu w takiej sytuacji. Teraz też mam skrzynię 5tkę i to się w trasie na autostradzie nie sprawdza wink.gif

Napisano
  • Autor

> Mondeo, jest wygodniejsze, nie wiele droższe i dużo większe.

> silniki: 2.0 to optimum jeśli szukasz po prostu auta, jak chcesz więcej to Vadero znudził się 2.5T,

> więc targuj się

hmm w sumie nawet jestem przez przypadek w katowicach wink.gif

> I jednego i drugiego spokojnie zagazujesz.

> 2.0 TDCi to bardzo fajny silnik, jak chcesz diesla to tylko ten bedzie odpowiedni, bo 1.8 TDCi to

> nie na takiego kloca, a 2.2 TDCi z kolei ma większe problemy z bezawaryjnością No i jego

> spalanie wcale już nie jest takie dieslowe

ja się trochę diesli boję przyznam przez tą ilość dupereli która może się wysypać...

Napisano

> w sumie sporo jak na diesla. 10 w mieście to moje benzynowe pali

Ja cały czas pisałem o 2.0 145KM noPb i o spalaniu tego silnika było ok.gif

Napisano

> hmm w sumie nawet jestem przez przypadek w katowicach

> ja się trochę diesli boję przyznam przez tą ilość dupereli która może się wysypać...

Z jednej strony tak, z drugiej to albo bedziesz mieć pecha po nie ogarniętym użyszkodniku albo szczęście i przez 200 kkm nic się mocno nie wysypie niewiem.gif

Kolega kupił mondka jak miał coś 140 kkm, obecnie ma już ponad 300 kkm i nic wielkiego nie odnotował, wtryski ma fabryczne, tak samo Tsprężarkę, dwumasę ze sprzęgłem pewnie już wymieniał ...